- „A fost frig, dar ne-au adus ăștia aeroterme”, i-a spus zilele trecute Toni Grecu, internat până azi-dimineață la spitalul bucureștean Matei Balș, soției sale.
- Alte două mărturii, cea culeasă de G4Media de la fata unei paciente și cea a reprezentantului firmei care asigura mentenanța sistemului electric, consemnată de Buletin de București, indică faptul că se foloseau aparate de încălzit suplimentare, deși regulile din încăperile medicale unde se administrează oxigen interzic acest lucru.
- Mai mulți manageri sunați de Libertatea explică faptul că achizițiile se fac pentru corturile de triaj COVID-19
Spitalele din România sunt printre cei mai importanți cumpărători de aeroterme în 2021. Practic, în primele 28 de zile ale lunii ianuarie, 6 din cele 59 de achiziții făcute prin SEAP referitoare la aeroterme au fost realizate de spitale. Ziarul nu a luat în calcul Serviciile Județene de Ambulanță, iar atunci procentele ar crește la 20%.
Multe sunt spitale mici, de provincie
Mai mult, dacă adunăm toate spitalele care au cumpărat aeroterme în ultimele 3 luni, de la incendiul petrecut la Piatra Neamț încoace – practic, o perioadă ce s-a suprapus cu lăsarea iernii și a frigului – numărul crește și se ajunge la 20 spitale care au achiziționat aeroterme prin Sistemul Electronic de Achiziții Publice, toate fiind cumpărări directe.
În general, e vorba de spitale mici, de provincie, dar pe listă apar și câteva unități județene precum cele din Galați sau Cluj.
Managerii spun că sunt luate pentru compartimentele de triaj
La Spitalul Județean Cluj, fostul manager Petru Șușcă, în mandatul căruia au fost cumpărate 11 aeroterme, a declarat pentru Libertatea că acestea au fost achiziționate pentru containerele din curte, care au fost instalate în luna octombrie pentru triajul pacienților în sezonul rece. Situația se repetă la Spitalul de Urgență Petroșani. Aici au fost achiziționate 3 aeroterme pentru a exista încălzire în containerele de triaj.
Și managerul Spitalului din Cugir, juristul Florin Arion, explică achizițiile. „Noi avem două containere de triaj, dintre care unul de tip material de tip sandwich (n.r. Materiale ușoare și bune izolatoare). Bineînțeles, fiind ușa în majoritatea timpului deschisă, se făcea frig. Vin pacienții și îi consulți, nu îi îmbolnăvești. Așa că am suplimentat încălzirea cu aerotermă. Bine, ne-am luat măsurile de siguranță. În sensul în care avem un contract de colaborare cu un electrician, care a montat prize cu circuit separat și cu siguranță pe containerele respectivele și cu siguranță că, la supraîncărcare, sare siguranța”.
Arion spune că, în principiu, „nu ar trebui să fie problema de supraîncărcare. Chiar ne-am consultat cu electricianul să nu le luăm de un consum mare. Dar, dacă ar fi mare, ar sări siguranța și nu s-ar produce un accident”.
Fiecare spital de la noi din județ are un cort gonflabil de tip militar, de culoare albastră, care are nevoie de încălzire, iar aceasta se face prin aerotermă
Florin Arion, manager Spitalul Cugir
Cine a cumpărat aeroterme
Libertatea a scos din Sistemul Electronic de Achiziții Publice toate achizițiile de aeroterme din ultimele 3 luni de zile, iar lista poate fi consultată aici.
De menționat faptul că înainte cu o săptămână de incendiul din secția ATI de la Piatra Neamț, inclusiv Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț a încercat să achiziționeze o aerotermă, dar procedura nu a fost dusă la capăt.
La Beiuș s-au luat 10 calorifere electrice
Mai mult, pe lângă aeroterme, spitalele cumpără și radiatoare electrice. Caloriferele sunt cumpărate tot de spitale mici, de provincie.
Iar recordul este deținut de Spitalul Municipal Beiuș din județul Bihor. Pe 19 ianuarie, acesta a cumpărat nu mai puțin de 10 bucăți de radiatoare electrice, 8 calorifere cu lei și 2 radiatoare Albatros, prețul total ajungând la 1.700 lei.
28 ianuarie 2021 – Spitalul Orășenesc Făurei – Radiator / Calorifer electric pe ulei 2500 W – 11 elemenți (Steco Impex) – 210 lei
22 ianuarie 2021 – Spitalul Municipal Tg. Secuiesc – Radiator cu ulei Albatros RA-13ST, 13 elemenți (Medion Impex) – 1.100 lei (alături de o combină frigorifică Arctic)
19 ianuarie 2021 – Spitalul Municipal Beiuș – Heinner calorifer electric cu ulei HOH-Y13S (4 bucăți), Albatros radiator electric RA11ST (2 bucăți), Heinner calorifer cu ulei HOH-Y09WB (4 bucăți) (Sat An SRL) – 1.763 lei
14 ianuarie 2021 – Spitalul de Ortopedie și Traumatologie Azuga – Radiator 13 ELEMENTI 2500W FKOS13 (Artsani Com) – 240 lei
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro