În urmă cu doi ani, banii pentru burse veneau de la autoritățile locale și existau localități unde elevii nu primeau nimic sau doar 6 lei pe lună. Anul trecut s-a stabilit cuantumul minim de 100 de lei pentru orice tip de bursă.
Anul acesta, bursele de merit au fost mărite la 200 de lei, dar vor fi acordate doar elevilor care au medii peste 9,50, nu 8,50, cum era înainte. Acest lucru a ținut capul dezbaterilor din spațiul public săptămâna trecută. Consiliul Național al Elevilor (CNE) consideră măsura „iresponsabilă și inechitabilă” și mai multe asociații au anunțat că vor ataca în instanță ordinul de ministru.
Printre atâtea dezbateri, argumente și contraargumente aduse de ministru și de elevi, apare, totuși, următoarea întrebare: ce fac elevii cu banii de burse? Ne-au răspuns zece liceeni.
Bani pentru navetă, meditații sau pasiuni
„Eu economisesc banii într-un cont bancar și știu elevi care economisesc banii de la bursă pentru a-și plăti pregătirea la română sau matematică, pentru examenul de bacalaureat și, din păcate, nu ar mai beneficia de acești bani după noile modificări aduse de minister”, ne-a spus Denisa Ferariu.
„Eu îi economisesc și îmi iau ce am nevoie, îi dau la navetă că asta e principala problemă la mine. Sunt niște bani de care o scutesc pe mama să mi-i dea”, a spus și Denisa Mircea, elevă în clasa a X-a.
Ana Maria beneficiază și ea de bursă de merit și banii îi economisește pentru un telefon nou, pentru a o ajuta la liceu. Nu va mai beneficia de acești bani odată cu aplicarea noilor criterii.
Maria îi folosește pentru cheltuielile personale „fiind niște bani de care îi scutesc pe părinți să mi-i dea”, dar cunoaște cazuri de elevi care contribuie la cheltuielile gospodărești.
David Iulian este elev în clasa a XI-a și se folosește de orice ban economisit pentru pasiunea sa.
Sunt sigur că toți avem câte o pasiune, a mea este ciclismul, sunt ciclist și ca orice vehicul, are nevoie de piese și de mentenanță, toți banii mei se duc pe aceste lucruri, dacă îmi mai rămân câțiva, cumpăr o carte.
David Iulian, elev clasa a XI-a:
Nu este singurul care alege să investească în pasiunile lui. Larisa Guriță, elevă tot în clasa a XI-a, pictează și își dă banii de bursă pe materiale pentru pictat și desenat, iar restul sunt cheltuiți pentru cealaltă pasiune a acesteia, literatura.
Alexandru Sîngerean se gândește la viitor. „Eu îi depun într-un cont bancar de economii pentru ca mai târziu să fie folosiți în scopuri educaționale.”
Continuarea, în Școala 9.
Foto: Dumitru Angelescu
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro