Săptămâna aceasta, reporterii Libertatea au documentat în profunzime cazul Caracal, încercând să pună toate informațiile legate de anchetă în context, ca să putem înțelege cu toții: ce s-a întâmplat, cum a fost posibil și ce trebuie schimbat pentru ca o astfel de dramă să nu se mai repete niciodată.
1. Căutarea Alexandrei, coordonată de clanuri de interlopi care i-au trimis pe polițiști la adrese greșite!
Alexandra Măceșanu a sunat la statul român și i-a răspuns ”statul paralel”, o combinație letală de grupări mafiote, afaceriști cu bani publici, oameni ai legii umili și limuzine Rolls-Royce de 400.000 de euro care străbat străzi de o sărăcie unde ”ia-mă nene” te costă viața.
De regulă informatorii dau ponturi Poliției, iar ofițerii decid. În cazul Alexandrei, a fost exact invers: Poliția a oferit numerele de telefon ale suspectului și alte informații secrete către grupările populate de infractori și care și-au împărțit Oltenia!
Detalii în investigația realizată de Daniel Conțescu, Mirela Neag, Cătălin Tolontan și Răzvan Luțac.
Citeşte aici investigația: Căutarea Alexandrei, coordonată de clanuri de interlopi care i-au trimis pe polițiști la adrese greșite!
2. DIICOT ne-a mințit! Mașina criminalului din Caracal al Alexandrei Măceșanu era suspectată în dosarul dispariției Luizei Melencu, se arată în raportul MAI către CSAT și Iohannis
Chiar în ziua când s-a aflat despre tragedie, procurorul general Bogdan Licu a spus inițial că ”Gheorghe Dincă era suspect” în dosarul răpirii similare a altei fete, apoi a revenit pentru că DIICOT a negat și iată că aflăm adevărul chiar din raportul oficial prezentat de MAI în fața CSAT.
Citeşte întreaga ştire: DIICOT ne-a mințit! Mașina criminalului din Caracal al Alexandrei Măceșanu era suspectată în dosarul dispariției Luizei Melencu, se arată în raportul MAI către CSAT și Iohannis
3. CRIMELE DIN CARACAL. Ceaușescu n-a murit, aflăm din raportul oficial al MAI. Deși au aflat de răpirea Alexandrei, șefii IPJ Olt n-au intervenit pentru că erau la bilanțul Poliției Scornicești!
După ce Alexandra a sunat de trei ori la 112, secretara nu l-a deranjat pe adjunctul IPJ Olt, transmițând că ”acesta este plecat la bilanţul Poliţiei Oraşului Scorniceşti”.
Detalii într-un articol de Cătălin Tolontan.
Citeşte întreaga ştire: CRIMELE DIN CARACAL. Ceaușescu n-a murit, aflăm din raportul oficial al MAI. Deși au aflat de răpirea Alexandrei, șefii IPJ Olt n-au intervenit pentru că erau la bilanțul Poliției Scornicești!
4. Dispecera STS de la 112 a luat-o tare pe Alexandra! Cum a scuzat-o șeful STS în fața parlamentarilor: ”Peste 40% dintre apeluri sunt false”
Nu doar polițistul i-a vorbit de sus și n-a crezut-o pe fata de 15 ani răpită, ci și femeia care i-a răspuns prima, operatoarea de la 112, care este angajată a Serviciului de Telecomunicații Speciale.
Pe larg, într-un material realizat de Valentina Postelnicu și Cătălin Tolontan
Citeşte întreaga ştire:CRIMELE DIN CARACAL. Dispecera STS de la 112 a luat-o tare pe Alexandra! Cum a scuzat-o șeful STS în fața parlamentarilor: ”Peste 40% dintre apeluri sunt false”
5. În ciuda crimelor de la Caracal, de ce pedeapsa cu moartea nu este o soluţie. China, Iran, Arabia Saudită, Vietnam şi Irak au avut cele mai multe execuții în 2018
Consensul în Europa şi în cea mai mare parte a lumii civilizate este că pedeapsa capitală reprezintă o violare gravă a drepturilor omului. Cu toate acestea, pedeapsa cu moartea este încă practicată în 56 de ţări, iar alte opt o păstrează pentru a pedepsi exclusiv criminalii de război.
Detalii într-o analiză de Alexandra Nistoroiu
Citeşte întreaga ştire: În ciuda crimelor de la Caracal, de ce pedeapsa cu moartea nu este o soluţie. China, Iran, Arabia Saudită, Vietnam şi Irak au avut cele mai multe execuții în 2018
6. De ce ne obsedează crimele de la Caracal: „Este un eșec instituțional care ar fi putut să afecteze pe oricine, indiferent cât a studiat, cât câștigă sau unde-și face vacanțele”
Dani Sandu este sociolog și în prezent este cercetător la Departamentul de Științe Sociale și Politice al Institutului European Universitar din Florența, Italia.
”Pentru mine, cazul Alexandrei vorbește cel mai puternic despre profunzimea contradicțiilor și faliilor de conflict din societatea românească”, explică el, în interviul realizat de Delia Marinescu.
Citeşte întreaga ştire: De ce ne obsedează crimele de la Caracal: „Este un eșec instituțional care ar fi putut să afecteze pe oricine, indiferent cât a studiat, cât câștigă sau unde-și face vacanțele”
7. Cele două femei care au scris „Poliția Ucide” pe clădirea Ministerului de Interne: „Am vrut să ne arătăm furia față de o instituție care nu crede victimele”
Două femei au făcut un graffiti cu mesajul „Poliția Ucide“ pe clădirea MAI. Libertatea a stat de vorbă cu ele pentru a afla ce le-a motivat să facă un astfel de gest.
Un material de Florinela Iosip
Citeşte întreaga ştire: Cele două femei care au scris „Poliția Ucide” pe clădirea Ministerului de Interne: „Am vrut să ne arătăm furia față de o instituție care nu crede victimele”
8. Dacă le-a ucis pe Alexandra și pe Luiza, Gheorghe Dincă are profilul unui criminal în serie ieşit din tipare
Ziarista care a scris două volume despre criminali în serie și cel mai cunoscut reporter pe cazurile de copii dispăruți, Adriana Oprea, Libertatea, face o analiză a ”dușmanului public numărul 1”.
Citeşte aici analiza: Dacă le-a ucis pe Alexandra și pe Luiza, Gheorghe Dincă are profilul unui criminal în serie ieşit din tipare
9. Spre deosebire de STS, 12 țări din Europa folosesc o tehnologie care localizează un apel la 112 cu precizia unei jumătăți de teren de fotbal!
În fiecare an, aproape 300.000 din europenii care sună la 112 nu pot sau nu știu să dea informații exacte despre locația lor, fie pentru că au ajuns acolo fără voia lor, sunt prea răniți ca să comunice sau sunt copii și nu știu să ofere aceste date. În toate aceste cazuri, localizarea apelului poate fi vitală.
O analiză de Alexandra Nistoroiu
Citeşte aici analiza: Spre deosebire de STS, 12 țări din Europa folosesc o tehnologie care localizează un apel la 112 cu precizia unei jumătăți de teren de fotbal!
10. Primarul PSD din Caracal, Liviu Radu, și prefectul au aflat de răpirea Alexandrei vineri, din presă, în timp ce interlopii știau de joi numărul suspectului!
Informația a fost dezvăluită chiar de către primarul din Caracal, în emisiunea Adriana Nedelea LA FIX, după ce echipa de investigații Libertatea a obținut cea mai clară dovadă a capitulării statului român în fața mafioților: căutarea Alexandrei a fost coordonată de clanuri de interlopi care i-au trimis pe polițiști la adrese greșite!
Citeşte întreaga ştire:Primarul PSD din Caracal, Liviu Radu, și prefectul au aflat de răpirea Alexandrei vineri, din presă, în timp ce interlopii știau de joi numărul suspectului!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro