În 65 de ani de carieră, a urcat pe nenumărate scene ale țării unde a interpretat roluri memorabile și a jucat în zeci de filme. Sunt, însă, și unele lucruri mai puțin cunoscute despre Tamara Buciuceanu.
- Tatăl său a fost avocat de meserie, dar a făcut şi Conservatorul, iar mama sa a terminat şi ea Conservatorul. Tatăl Tamarei a fost dirijorul corului Basarabiei, în care cântau 200 de persoane, iar mama sa era solistă.
- În copilărie a luat lecţii de pian, interpretând acasă, în duet cu sora sa, Iulia, viitoare mezzosoprană la Opera Română
- La 7 ani declama versuri din piesa Irozii. Știa integral monologul Îngerașului
- Timp de opt ani, Tamara Buciuceanu a fost angajata Teatrului de Operetă, unde, în spectacole precum „Contesa Maritza”, „Văduva veselă” , „Lăsaţi-mă să cânt” sau „My fair Lady”, ori „Voievodul ţiganilor”, și-a pus în valoare extraordinarele calități vocale.
- A fost prietenă foarte apropiată cu Stela Popescu. Au lucrat împreună, au fost în turnee și, într-o vreme, li se spunea ”siamezele”
- Era o gospodină desăvârșită. Pe vremuri, la TVR 1, aproape un an a oferit rețete, care au fost bine primite de public. ”Curcanul meu era cu totul deosebit” spunea actrița într-un interviu
- A ajutat de-a lungul vieții aziluri de bătrâni sau copii necăjii și bolnavi. A refuzat ca acest lucru să fie anunțat public.
- Nu a avut niciodată trac, nici măcar emoții pe scenă. A avut norocul, spunea ea, să aibă dintrotdeauna o putere de concentrare extraordinară
- Avea ”memorie de elefant”. A ținut minte, potrivit propriilor declarații, replicile din toate rolurile pe care le-a jucat.
- Nu a refuzat niciodată un rol, oricât de mic ar fi fost, oricât de nesuferit i s-ar fi părut.
Tamara Buciuceanu Botez a murit, marți, la Spitalul Elias din Capitală, la vârsta de 90 de ani. Marea actriță a fost internată la începutul lunii octombrie, suferind de probleme cardiace.
În cei peste 65 de ani de activitate, ea a jucat pe scenele mai multor teatre din Bucureşti, precum Teatrul Giuleşti (actualul Odeon), unde a debutat în piesa ”Marfă din Makkar”, la Teatrul de Comedie, Teatrul Bulandra, Teatrul Naţional ”I. L. Caragiale” sau la Teatrul de Operetă.