Depresia si melancolia sunt tulburari obisnuite iarna. Nu e nevoie sa dam fuga la medic sau sa ne indopam cu medicamente; le putem combate respectand cateva sfaturi simple.
Nu sariti peste micul dejun
1. Nu sariti niciodata peste mic dejun. In mod ideal, masa de dimineata trebuie sa includa o bautura care are rolul de a hidrata corpul (apa, cafea, lapte, ceai) un produs pe baza de cereale (paine, biscuiti, cereale), un produs lactat, un fruct, o doza mica de materii grase (unt) si zahar.
2. Consumati minimum cinci portii de fructe si legume zilnic.
3. Aveti grija sa va faceti ‘plinul’ de vitamina C, care intareste organismul si stimuleaza sistemul imunitar. Pentru asta mancati citrice, kiwi, zmeura.
4. Alte doua elemente vitale pentru organism sunt fierul si magneziul. Pe primul il luati din carne rosie, linte si spanac, pe cel de-al doilea, din legume verzi si uscate, fructe cu coaja lemnoasa, cereale.
5. Reduceti consumul de cafea la o ceasca, bauta dimineata. In restul zilei inlocuiti-o cu apa plata si ceai de sunatoarea, paducelu sau verbina, toate indicate in lupta impotriva depresiei de iarna.
6. Fixati-va o ora de trezire, pe care sa o respectati. Daca va simtiti obositi, mai bine dormiti inca o ora la pranz, decat sa leneviti dimineata.
7. Mesele grele, bogate in grasimi si zaharuri sunt inamicii somnului. Incercati sa mancati seara ceva usor: o supa, un sandvis cu sunca slaba, un iaurt cu fructe.
8. Temperatura din dormitor trebuie sa fie in jur de 20 de grade Celsius, iar camera trebuie aerisita zilnic.
9. Lipsa luminii naturale poate fi un factor de depresie. Incercati sa profitati de lumina, macar dimineata, iar in weekend iesiti la plimbare.
10. Sportul este un antidepresiv natural. In plus, ajuta la oxigenarea tesuturilor, la eliminarea substantelor toxice si la purificarea organismului.