Saif Al-Adel, o figură din vechea gardă Al-Qaida, considerat unul dintre cei mai experimentaţi soldaţi profesionişti din mişcarea jihadistă globală, a fost locotenent-colonel în cadrul forţelor speciale egiptene.

Numele de război al militantului, fost șef al gărzilor de corp ale lui Osama Bin-Laden, înseamnă „sabia justiţiei”. El are mai multe nume sub care a acționat: Muhamad Ibrahim Makkawi, Ibrahim Al-Madani sau Muhamad Salah Al-Sin Al-Halim Zaydan.

Se oferă 10 milioane de dolari pentru informații care duc la capturarea teroristului

Al-Adel a ajutat la construirea capacităţilor operaţionale ale grupării şi a antrenat unii dintre piraţii aerului care au participat la atentatele din 11 septembrie 2001 asupra Statelor Unite.

  • În atentatele din 11 septembrie 2001, teroriștii au deturnat patru avioane și le-au prăbușit în mai multe locații din SUA. Atacurile, soldate cu moartea a 2.977 de oameni din 90 de țări, inclusiv 5 români, au declanșat intervenția militară condusă de SUA în Afganistan.

Spre deosebire de predecesorii săi ucişi, care şi-au menţinut un profil vizibil, cu apariţii video înflăcărate difuzate în întreaga lume în care ameninţau Statele Unite, experţii spun că Al-Adel a planificat atacuri din umbră, în timp ce a contribuit la transformarea Al-Qaida în cel mai letal grup militant din lume.

Dincolo de operaţiunile din Africa, de taberele sale de antrenament şi de legătura cu uciderea jurnalistului american Daniel Pearl în Pakistan în 2002, potrivit anchetatorilor americani, nu se ştie mare lucru despre Al-Adel.

  • Și-ar fi început lunga carieră sângeroasă în 1981, când a fost suspectat de implicare în asasinarea de către soldaţii islamişti a preşedintelui egiptean Anwar al-Sadat în timpul unei parade militare din Cairo, care era transmisă la televiziune.
  • Adel a înfiinţat tabere de antrenament pentru organizaţie în Sudan, Pakistan şi Afganistan în anii 1990.
  • De asemenea, a jucat un rol în ambuscada elicopterelor americane din Mogadiscio, cunoscută sub numele de incidentul „Black Hawk Down” din 1993, care a ucis 18 militari americani, spun experţii în securitate. Acest incident a marcat începutul retragerii unei forţe de menţinere a păcii a SUA şi ONU din Somalia.

După atentatele din Africa, fostul locotenent-colonel al armatei egiptene s-a mutat în sud-estul Iranului, unde a trăit sub protecţia Corpului Gărzilor Revoluţionare Islamice din această ţară.

El şi alţi lideri Al-Qaida au fost plasaţi în arest la domiciliu în aprilie 2003 de către Iran, care l-a eliberat pe el şi pe alţi patru indivizi în schimbul unui diplomat iranian răpit în Yemen.

Teheranul a reacţionat la acest anunţ Departamentului de Stat al SUA, denunţând o „dezinformare” şi calificând drept „rizibil“ faptul de a „lega liderul al-Qaida de Iran”.

„Creatorii al-Qaida şi ai grupării Stat Islamic sunt responsabili de creşterea terorismului în lume”, a declarat într-un tweet ministrul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian.

Un purtător de cuvânt al diplomaţiei americane a subliniat miercuri că evaluarea ţării sale este aceeaşi cu cea făcută de ONU, că noul lider de facto al al-Qaida, Seif Al-Adel, se află în Iran.

ONU a precizat că gruparea teroristă nu l-a declarat oficial „emir” pe Al-Adel din două motive: în primul rând, pentru că este o chestiune sensibilă cu autorităţile talibane din Afganistan, care nu au vrut să recunoască faptul că Zawahiri a fost ucis de americani într-o casă din Kabul, anul trecut. În al doilea rând, tocmai pentru că Seif al-Adel locuieşte în Iran, o ţară predominant şiită, în timp ce Al-Qaida este o grupare sunnită.

 
 

Urmărește-ne pe Google News