Persoanele trecute de 65 de ani, copiii, bolnavii de inima sau de plamani sunt printre cele mai „usoare” victime ale gripei. Nu putine sunt cazurile in care complicatiile produse de aceasta afectiune pot fi fatale. In fiecare an, medicii avertizeaza ca banalul vaccin antigripal va poate scapa de multe necazuri.
In Romania, spun specialistii, numarul celor cu risc crescut de a face gripa este de 10 milioane. „Pentru a se limita riscurile producerii unei epidemii, ar trebui sa se vaccineze jumatate din ei, adica cinci milioane. In ultimii ani, la noi a crescut numarul vaccinarilor, insa deocamdata este insuficient pentru a controla epidemiile. Din pacate, prea putini medici isi sfatuiesc pacientii sa-si faca acest vaccin”, a declarat ieri prof. Viorel Alexandrescu (foto), seful Centrului National de Referinta pentru Gripa, in cadrul unui seminar pe tema vaccinarii antigripale.
„Sezonul” gripei, la care Romania este „abonata” de cativa ani de zile, incepe in a doua jumatate a lunii ianuarie si tine intre patru si opt saptamani. Pentru a putea preveni imbolnavirea, medicii va sfatuiesc sa va vaccinati antigripal incepand cu a doua jumatate a lunii octombrie. O serie de persoane cu risc crescut vor fi vaccinate gratuit, costurile fiind suportate de Ministerul Sanatatii. „S-a declansat deja sistemul de supraveghere a gripei si a infectiilor respiratorii si la sfarsitul acestei luni va incepe campania de vaccinari. Pentru Bucuresti sunt 50.000 de doze, adica 2% din populatie va fi vaccinata. Este vorba, printre altii, despre copiii institutionalizati, personalul sanitar, bolnavii cronici si cei cu afectiuni cardiace”, a spus dr. Laurentia Velea, din cadrul Directiei de Sanatate Publica. In total, Ministerul Sanatatii a achizitionat 500.000 de doze de vaccin antigripal.
Pentru a prezenta si din alt unghi importanta vaccinarii, specialistii au calculat cam cat „costa” gripa. „Scenariul” a cuprins un numar de 200.000 de bolnavi de gripa, din care 10 la suta cu complicatii grave din cauza bolii. „De exemplu, din 20.000 de persoane cu complicatii grave cauzate de gripa, cam 12.000 ar putea fi protejate daca se vaccineaza. In caz contrar, tratamentul acestora ar insuma 72.000 de zile de spitalizare, care costa peste 43 de miliarde de lei. In ceea ce priveste concediile medicale, daca luam in calcul 90.000 de persoane care trebuie sa stea acasa pentru a se trata, aceasta inseamna o cheltuiala de circa 135 de miliarde lei. Asta ar insemna in total 178 de miliarde lei. In afara de protejarea sanatatii, ar trebui luat in calcul si acest aspect al economiilor care se pot face daca se vaccineaza antigripal cat mai multe persoane”, a declarat prof. Paul Stoicescu, directorul Spitalului de Pneumologie „Marius Nasta”.
In momentul de fata, in farmacii se gasesc vaccinuri antigripale cu preturi cuprinse intre 180.000 lei si 274.000 lei.