După accidentul în care un mal de pământ s-a surpat peste șase muncitori, doi dintre ei murind, presa a scos la iveală nereguli grave: muncitorii erau angajați la o firmă a primăriei sectorului 3, care nu avea autorizație de construcție pentru șantierul respectiv. Mai mult, lucrările se derulau pe un teren deținut de către Ministerul Culturii, care spune că nu a încheiat niciun contract cu Primăria Sectorului 3. În zona respectivă, urma să se amenajeze o zonă cu terase, a arătat Centrul pentru Investigații Media.

Niciuna din aceste autorități n-a oferit însă explicații oficiale cu privire la șantierul neautorizat până la această dată.

Locul 1 în UE la numărul de accidente de muncă mortale în 2018

În 2018, România era pe locul 1 în UE la numărul de accidente de muncă mortale, conform statisticilor Eurostat

Rata accidentelor de muncă mortale era de 4,33 la 100.000 de angajați în 2018. Prin comparație, în Olanda s-au înregistrat 0,6 accidente de muncă mortale la 100.000 de angajați în același an.

Cele mai recente date publicate de Eurostat, corespunzătoare anului 2019, arată că România a fost depășită de Bulgaria, Franța, Luxemburg și Lituania la rata accidentelor de muncă mortale. 

47 de oameni au murit în aceeași perioadă a anului trecut

10 oameni au murit în accidente de muncă în primele trei luni ale acestui an în România. Numărul deceselor este cu 78,7% mai mic decât în aceeaşi perioadă a anului 2020, când 47 de persoane au fost accidentate mortal, arată date de la Ministerul Muncii

Au murit doi angajați din sectorul fabricării substanțelor și a produselor chimice, respectiv două persoane care lucrau în domeniul prelucrării lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută.

În total, s-au înregistrat 752 de accidente de muncă între ianuarie și martie, incluzându-le și pe cele nemortale, cu 43,4% mai puțin decât în aceeaşi perioadă a anului 2020.

143 de morți în accidente de muncă în 2020

Anul trecut, 143 de persoane și-au pierdut viața în accidente de muncă, conform Ministerului Muncii. 

Cele mai multe decese s-au înregistrat în sectorul construcției de clădiri, cu 24 de accidentaţi mortal.

Cea mai mare cifră din ultimii cinci ani a fost înregistrată în 2017. Atunci, 320 de oameni au murit în accidente de muncă.

„Legislația privind securitatea la locul de muncă e bună, dar nu se respectă”

„România are o legislație bună în materie de sănătate și securitate la locul de muncă. Însă această legislație nu se respectă. Asta e prima mare problemă pe care o avem”, spune pentru Libertatea Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical.

Acesta precizează că angajatorii tratează cu superficialitate obligațiile de investiții în sănătate și securitate în muncă, pe care le văd doar ca pe niște costuri, profitând, în același timp, de slăbiciunile structurale pe care le are Inspecția Muncii.

În teorie, Inspecția Muncii, subordonată Ministerului Muncii, e instituția care are obligația de a controla dacă angajatorii respectă normele de securitate în muncă, prin intermediul inspectoratelor teritoriale de muncă (ITM-uri). 

Inspecția Muncii nu are capacitatea de a verifica pe teren modul în care sunt respectate aceste norme.

Dumitru Costin:

O altă problemă e modul în care sunt instruiți lucrătorii. „Marea majoritate a acestor programe sunt extrem de soft făcute, cât mai ușurele, nu ne pierdem timpul cu așa ceva”, adaugă sindicalistul.

Am cerut un punct de vedere și din partea ministrului muncii, Raluca Turcan. Aceasta a spus că este „în teritoriu” și că poate vorbi doar săptămâna următoare.

 
 

Urmărește-ne pe Google News