1. Drumurile lungi – cheia succesului
Când porneşti un motor rece, pe primii kilometri, acesta va avea un consum de carburant mai mare. Cel mai bine încearcă să îţi creionezi un plan cu drumurile pe care trebuie să le faci în ziua respectivă şi vezi dacă le poţi conecta.
2. Încearcă să eviţi orele de vârf
Există unele locuri unde nu ţi-ar plăcea să pierzi vremea, iar ambuteiajele din trafic fac parte din grupul de mai sus. Atunci când pleci de pe loc, motorul are nevoie de mai mult carburant pentru a pune maşina în mişcare. Poţi face economie de carburant dacă încerci să anticipezi traficul. În loc să accelerezi şi să frânezi brusc, încearcă să te deplasezi în ritmul traficului.
3. Închide geamurile şi trapa
Încearcă, pe cât posibil, să mergi cu geamurile şi cu trapa închise. Aerodinamica e un lucru extrem de important, iar designerii care au lucrat şi-au pierdut, cu siguranţă, multe nopţi pentru ca maşina ta să aibă un coeficient cât mai mic la frecarea cu aerul. De aceea, încearcă să nu-l strici deschizând geamurile. Plus că nivelul combustibilului din rezervor va scădea mai rapid.
4. Îndepărtează portbagajul exterior
Dacă ai ales să achiziţionezi un portbagaj exterior, încearcă să-l pui pe maşină doar atunci când îl foloseşti. Pe scurt, lucrurile stau la fel ca în cazul geamurilor deschise.
5. Nu transporta lucruri nefolositoare
Maşina are nevoie de mai mult carburant pentru a transporta o masă mai mare. De aceea, încearcă să nu uiţi în portbagaj lucrurile de care nu ai nevoie.
6. Accelerează lin
Pedala de acceleraţie e cea care, apăsată cu delicateţe, îţi poate scădea cheltuielile la combustibil. Ori de câte ori ai ocazia, accelerează lin şi vei observa diferenţa la pompă.
7. Nu apăsa acceleraţia până la podea
Să presupunem cazul în care tu te deplasezi cu 50 km/h, în treapta a cincea, într-o localitate. Treci de indicatorul care spune că localitatea s-a încheiat, iar tu apeşi brusc pedala de acceleratie. În acel moment, motorul va consuma mult mai multă benzină decât atunci când alegi să retrogradezi şi să apeşi lin pedala.
8. Nu uita aerul condiţionat pornit
Ştim că aerul condiţionat face viaţa mai uşoară, dar încearcă să nu-l porneşti atunci când nu este necesar.
9. Încearcă să mergi cu viteza legală
Deşi drumurile lungi pot fi plictisitoare, rularea cu viteză legală te poate scăpa de cheltuieli mai mari la carburant. Chiar dacă ai de făcut un drum de 200 km şi vei ajunge mai repede, maşina va consuma mai mult, deşi timpul efectiv de mers este serios scurtat.
10. Verifică regulat presiunea pneurilor
O presiune mai mică va duce la un contact parţial între pneu şi calea de rulare. Astfel, consumul de carburant şi uzura vor creşte, iar aderenţa o să scadă. În cazul în care anvelopele au o presiune mai mare decât cea indicată de producător, atunci consumul şi aderenţa scad, în timp ce uzura o să crească.