1. DE VACĂ

• E bogat în calciu (un pahar asigură 30% din necesarul zilnic), proteine, vitaminele B şi D, potasiu şi acizi graşi e ­ senţiali (chiar şi cel semidegresat are a ­ celaşi conţinut de proteine şi calciu ca laptele integral).

• Are o cantitate semnificativă de grăsimi, aşa că trebuie asociat cu o dietă sănătoasă, săracă în grăsimi.

• Adulţii şi vârstnicii îl digeră mai greu (decât laptele de capră, de exemplu). Vitaminele şi mineralele din laptele de vacă ne dau energie, reglează tensiunea arterială, întăresc sistemul imunitar, ne ajută să ne menţinem sănătatea oaselor, a dinţilor, a ţesutului muscular, a pielii şi a ochilor, iar variantele sărace în grăsimi sunt indicate pentru prevenirea obezităţii, diabetului şi bolilor de inimă.

2. DE OAIE

• Are un gust deosebit, similar cu cel al cărnii de oaie, aşadar, nu e pe placul tuturor, iar unele persoane chiar l­ar putea găsi dezagreabil.

• E bogat în vitaminele A, C, B2 şi B12 şi acid folic.

• Are un conţinut ridicat de proteine.

• Conţine de două ori mai multe minerale (calciu, fosfor, sodiu, magneziu, zinc şi fier) decât laptele de vacă.

• Are un conţinut de grăsimi mai ridicat decât laptele de vacă sau de capră, aşadar, are şi mai multe calorii. Consumat frecvent, ţine la distanţă bolile sistemului osos şi pe cele cardiovasculare, ne ajută să avem o piele frumoasă şi un păr sănătos, stimulează metabolismul şi întăreşte sistemul imunitar, ne dezvoltă musculatura şi ne scapă de insomnii.

3. DE BIVOLIŢĂ

• Este cel mai gras lapte de origine animală ­ are de două ori mai multe grăsimi (monosaturate şi polisaturate) decât laptele de vacă. De aici, textura cremoasă şi gustul bogat.

• Deşi e mai gras decât cel de vacă, are mai puţin colesterol.

• E foarte greu digerabil.

• Are cu 40% mai multe proteine şi cu 58% mai mult calciu decât laptele de vacă şi e mai bogat decât acesta în magneziu, potasiu şi fosfor.

• Mai conţine vitaminele A, D, E, B2 şi B12. E recomandat pentru creşterea apetitului, prevenirea anemiei, reglarea colesterolului şi întărirea sistemului imunitar. În plus, ca şi laptele de vacă, este indicat pentru sănătatea oaselor şi a dinţilor.

4. DE CAPRĂ

• E bogat în fier, fosfor, seleniu şi magneziu.

• Are mai mult calciu decât laptele de vacă şi e mai bogat decât acesta în vitaminele A, B2 şi D, însă e mai sărac în acid folic, zinc şi vitamina B12.

• Are foarte puţine grăsimi.

• Conţine proteine şi aminoacizi.

• Este cel mai apropiat de structura proteică a laptelui matern.

• E absorbit cel mai uşor de organism dintre toate tipurile de lapte de proveni enţă animală. Laptele de capră acţio­ nează ca un agent antiinflamator, ajută la absorbţia fierului şi cuprului, menţine oasele sănătoase, întă­reşte sistemul imunitar, protejează împotriva cancerului mamar, previne hipertensiunea arterială şi ateroscleroza, reducând riscul de accident vascular. Prin conţi nutul mare de riboflavină (vitamina B2), ne dă multă energie.

5. DE SOIA

• Are calciu, vitamine din complexul B, minerale (fier, zinc), fibre şi antioxi­ danţi.

• Conţine grăsimi sănătoase, care reduc nivelul colesterolului şi pe cel al trigliceridelor.

• Prezintă un nivel ridicat de fitoestrogen, care acţionează exact ca estrogenul. În cazul femeilor aflate la menopauză, ca­ re prezintă un nivel scăzut de estrogen, e benefic: le echilibrează hormonal şi le ajută astfel să prevină instalarea osteoporozei, a diabetului, a obezităţii, depresiei şi insomniei. Însă în cazul femeilor predispuse la cancer mamar (au cazuri în familie), aceşti fitoestrogeni pot creşte riscul apariţiei bolii, a ­ şadar, este indicat un consult medicat înaintea consumului de lapte de soia. Aceiaşi fitoestrogeni, com­ binaţi cu antioxidan­ ţii din laptele de soia, scad nivelul testosteronului, prevenind, în cazul bărbaţilor, cancerul de prostată.

• Nu are deloc car­ bohidraţi, de aceea este îndulcit. Cel mai mult zahăr este adăugat în versiunile cu arome. Laptele de soia este prima opţiune a persoanelor care au in­ toleranţă la lactoză. Principalul beneficiu este că, prin efectul de scădere a colesterolului, previne afec­ţiunile cardivovasculare. În plus, antio­ xidanţii pe care­i conţine protejează vasele de sânge, împiedicând formarea depozitelor de grăsime.

6. DE MIGDALE

• Este bogat în vitaminele A, D şi E, prote­ ine şi minerale (mag­ neziu, seleniu, potasiu), fitonutrienţi şi acizi graşi Omega 6.

• Are un aport caloric foarte redus, a ­ şadar, este ideal pentru persoanele aflate la dietă.

• Migdalele au mult sodiu, de aceea laptele obţinut din ele nu trebuie consumat frecvent.

• Conţine fibre într­o cantitate suficientă cât să stimuleze digestia. Despre laptele de migdale se spune că ar fi bun pentru sănătatea oaselor şi a muşchilor, că este indicat în cazul diabeticilor (cărora nu le creşte glicemia, cum o face laptele de vacă), că previne migrenele, afecţiunile cardiovasculare şi Alzheimerul şi că este, totodată, indicat pentru persoanele care fac sport frecvent.

7. DE OREZ

• Are un conţinut ridicat de carbohi­ draţi şi de zahăr (de trei ori mai mare decât laptele de vacă sau de soia).

• Nu e o sursă bună de vitamine şi proteine, pentru că are foarte puţine.

• E foarte sărac în grăsimi, colesterol, calorii.

• Conţine cei mai puţini agenţi alergeni dintre toate tipurile de lapte. Este un lapte potrivit pentru cei care au intoleranţă la lactoză, pentru cei cu colesterol ridicat şi risc de boli cardiovasculare, iar conţi nutul de carbo hidraţi îl face bun înainte de un antrenament. Beneficiile sa le se opresc însă aici. Pentru necesarul zilnic de vitamine şi de minerale care să ne menţină sănătoşi, trebuie să alegem un alt tip de lapte…

8. DE OVĂZ

• Este foarte sărac în proteine (de 3 ori mai sărac decât laptele de vacă), are ce­ va mai mulţi car­ bohidraţi şi un nivel redus de grăsimi.

• Are foarte multe fibre, pentru că ovăzul are cel mai mare conţinut de fibre dintre toate cerealele. Fibrele pe care le conţine în cantitate mare combat problemele digestive, ne ajută să scădem în greutate (e o băutură săţioasă, care inhibă pofta de mâncare şi chiar să prevenim cancerul de colon. Laptele de ovăz este recomandat şi în curele de detoxifiere. Alte beneficii puse pe seama acestui tip de lapte ar fi: scăderea colesterolului şi a tensiunii arteriale, reglarea glicemiei, îmbunătăţirea calită­ţii somnului.

9. DE COCOS

• Are cel mai mic conţinut de sodiu dintre toate tipurile de lapte.

• E bogat în vitamine din complexul B, în minerale şi în acizi graşi esenţiali.

• Este sărac în car­ bohidraţi şi nu con­ţine colesterol, lactoză, gluten sau alţi alergeni.

• Este foarte uşor de digerat. Laptele de cocos ar fi bun, conform specialiştilor, pentru slăbit (accelerează arderea grăsimilor), pentru îmbună tăţirea funcţiei tiroidei (ajută la secreţia de insulină), prevenirea afecţiunilor cardiovasculare şi menţi­ nerea sănătăţii sistemului nervos. Are proprietăţi antivirale şi antibacteriene, creşte imunitatea şi previne osteoporoza. În industria cosmetică este folosit într-o gamă largă de produse.

10. DE CÂNEPĂ

• Nu conţine calciu, nici lactoză.

• Are foarte puţine grăsimi saturate, dar este bogat în acizi graşi Omega 3 şi Omega 6.

• Este o sursă excelentă de proteine vegetale.

• Este foarte uşor de digerat. Acizii graşi esenţiali pe care-i conţine reduc infla maţiile din organism, scad nivelul colesterolului, reglează tensiunea şi scad riscul de boli cardiovasculare.

Vezi şi care este diferența dintre lapte UHT și lapte pasteurizat, precum şi diferenţa dintre iaurt, chefir şi sana!

Urmărește-ne pe Google News