Caloriile au devenit un bau bau pentru persoanele care se lupta sa slabeasca si stau sa calculeze, la fiecare masa, cat consuma. Ce nu trebuie sa uitam este sa acestea asigura ‘combustibilul necesar organismului. E drept ca prea multe vor duce la un excedent de kilograme, dar si prea putine ne pot crea probleme, pentru ca infometarea sau o alimentatie saraca in elemente nutritive sunt responsabile pentru declansarea anumitor afectiuni.
In medicina si alimentatie ne referim la calorii cu formula kilocalorii (o kilocalorie = 1.000 calorii). Asa le veti gasi notate, de cele mai multe ori, si pe etichetele produselor cumparate din super si hipermarketuri.
Necesarul unei persoane sedentare e de aproximativ 2.200 kcal/zi, din care 1.400 sunt folosite la mentinerea organismului in stare de functionare. Asta pentru ca, oricat de ciudat ar parea, ardem calorii chiar si atunci cand nu facem nimic, energia furnizata de ele ajutand la sustinerea unor functii de baza: respiratia, circulatia, digestia, reglarea temperaturii, regenerarea tesuturilor etc. Necesarul unei persoane active este, evident, mai mare de 2.200 kcal/zi, in functie de efortul depus.
Daca e cazul sa slabiti (v-ati calculat indicele de masa corporala si ati constatat ca l-ati ‘sarit cu mult), iata ce masuri puteti lua pentru a da jos cateva kilograme, fara a va pune in pericol sanatatea:
Asigurati-va necesarul energetic zilnic in urmatoarele proportii: 1/2 din carbohidrati (cereale integrale, legume, fructe) si cate 1/4 din grasimi si proteine (lactate, oua, pui si peste, mazare, fasole boabe).
Eliminati din alimentatie mancarurile rafinate si dulciurile (ciocolata, prajituri, biscuiti). In afara de faptul ca ingrasa, acestea cresc prea repede nivelul glucozei in sange, atragand dupa sine riscul instalarii diabetului, hipertensiunii si afectiunilor cardiace.
Evitati consumul de alcool si de bauturi carbogazoase, care sunt pline de calorii, dar sarace in substante nutritive (doar ingrasa, fara a furniza necesarul de energie).
Consumati legume, fructe si cereale. Contin multe vitamine si fibre si au foarte putine calorii.
Carnea (de preferinta slaba, de pui si peste) si ouale preparati-le altfel decat prajite (fierte, inabusite etc.).
Folositi in bucatarie, la gatit, ulei de floarea soarelui, de soia si de arahide.
Evitati pe cat posibil infometarea, caci riscati sa reduceti masa musculara si sa produceti dezechilibrele chimice in sange, cu posibile consecinte grave.
Faceti zilnic miscare, daca e posibil. Sportul intareste organismul, binedispune, creste imunitatea si contribuie la arderea caloriilor, scapandu-ne astfel de kilogramele in plus. Nu e neaparat nevoie sa va duceti la sala, puteti sa alergati in jurul blocului, sa iesiti la plimbare, sa urcati scarile intr-un ritm mai alert ori sa faceti inot.
?n afara de exercitiile fizice, acupunctura ajuta la reglarea metabolismului, punand in miscare energiile si ajutand la diminuarea poftei de mancare.
Homeopatia este utila daca suferiti de hipotiroidism, afectiune care predispune la obezitate.
Cum AFL?M DAC? AM DEP?SIT GREUTATEA IDEAL?
– Pentru determinarea greutatii ideale se face un calcul simplu: inaltimea (in centimetri) minus 100 = greutatea ideala. O diferenta de pana la 10% e considerata normala.
– O alta metoda folosita in medicina pentru calcularea greutatii ideale este indicele de masa corporala, IMC. Se imparte greutatea (in kilograme) la inaltimea (in metri) la patrat. Valori de 18,5 sau mai mici ne arata ca suntem subponderali, cele intre 18,51 – 24,99 indica o greutate normala, intre 25 – 29,99 avem de-a face cu supraponde-rali, iar ce depaseste 30 ne plaseaza in diverse clase de obezitate.
Atentie: sportivii si cei care prezinta un exces de masa musculara au o greutate mai mare decat cea ideala, dar nu
inseamna ca sunt supraponderali.
Atentie!
Aceste recomandari nu se aplica la copii,gravide sau la femei care alapteaza, pentru ca intra intr-o grupa aparte, cu alte necesitati energe-tice si nutritive.
Lawrence Chukwudi Nwabudike
Medic dermatolog, acupunctor si homeopat
Inainte de a urma sfaturile de mai sus, consultati-va medicul de familie. Amanunte legate de subiectul abordat de dr. Nwabudike obtineti la cabinetul acestuia – Bucuresti, bd. Decebal nr. 1, bloc H2, scara 2, ap. 45, tel. 031.105.72.66, 021.322.66.99, 0752.304.536.
Ne puteti scrie despre subiectele care va intereseaza pe adresa redactiei: bd. Dimitrie Pompeiu nr. 6, sector 2, Bucuresti