Într-un fenomen care îngrijorează pediatrii, 75% dintre copiii cei mai afectați de sindromul inflamator pediatric multi-sistem (PIMS) erau de culoare, asiatici sau din rândul minorităților etnice. Aproape patru din cinci copii erau anterior sănătoși.
Când PIMS a apărut în primul val al pandemiei, a provocat confuzie în rândul medicilor, îngrijorare în rândul șefilor Serviciului Național de Sănătate (NHS) și alarmă în rândul părinților.
Se credea inițial că este boala Kawasaki, o afecțiune rară, care afectează în principal bebelușii și sugarii. În final, PIMS a fost recunoscut ca un sindrom post-viral separat nou, pe care unul din 5.000 de copii l-a contactat la aproximativ o lună după ce a avut COVID-19, indiferent dacă au simptome sau nu.
Adesea implică erupții cutanate, o temperatură de până la 40 de grade Celsius, tensiune arterială periculos scăzută și probleme abdominale și, în cazuri grave, simptomele acesteia sunt precum cele ale șocului toxic, potențial fatal. Se crede că doi copii au murit de PIMS de când a început pandemia.
În timp ce specialiștii nu cred că boala a crescut în frecvență, numărul este mai mare decât în primul val, spitalele au primit până la 100 de tineri pe săptămână în timpul celui de-al doilea val, comparativ cu aproximativ 30 pe săptămână în aprilie trecut.
Se crede că între 12 și 15 copii s-au îmbolnăvit zilnic de PIMS de la începutul lunii ianuarie. Cazurile au apărut în multe locuri, dar cele mai multe au fost în Londra și sud-estul Angliei, zone în care noua tulpină Kent a coronavirusului a determinat o creștere accentuată a infecțiilor.
Dovezile strânse de doctorul Hermione Lyall, expert în boli infecțioase la copii și director clinic pentru serviciile pentru copii de la Serviciul Național de Sănătate din Londra, au dezvăluit impactul extrem de disproporționat pe care boala îl are asupra copiilor din rândul minorităților.
Conform unui „prim raport național” la 78 de pacienți cu PIMS care au ajuns la terapie intensivă, 47% erau de origine afro-caraibiană și 28% din fundal asiatic.
„Facem cercetări pentru a înțelege de ce este afectată această populație. Genetica poate fi un jucător. Dar suntem îngrijorați de faptul că este o reflectare a modului în care aceasta este o boală a sărăciei, care îi afectează în mod disproporționat pe cei care nu pot evita expunerea datorită ocupației lor, gospodăriilor multigeneraționale și locuințelor aglomerate”, a declarat doctorul Liz Whittaker, purtătorul de cuvânt al Colegiului Regal de Pediatrie și Sănătate a Copilului.
Potrivit unor date adunate de doctorul Marie White, în 60% din cele 107 cazuri de PIMS pe care le-a tratat până la 13 ianuarie era vorba despre copii de culoare din Africa sau din Caraibe.
Doctorul Habib Naqvi, directorul NHS Race and Health Observatory, a cerut o anchetă cu privire la riscul mult mai mare al copiilor proveniți din rândul minorităților de a contacta PIMS.
„În mod clar, este necesară o investigație urgentă acum asupra motivului pentru care copiii de culoare și asiatici sunt suprareprezentați și mai vulnerabili la PIMS”, a spus Naqvi.
„Suntem îngrijorați de aceste constatări și știm că inegalitățile structurale în materie de sănătate pot afecta viața indivizilor din medii etnice de-a lungul vieții”, a adăugat Naqvi.
Setul de date Lyall, bazat pe cifre obținute de la 21 din cele 23 de unități de terapie intensivă pediatrică (PICU), arată că:
- 78% dintre pacienți nu au avut boli subiacente și până când au contactat PIMS aveau o stare bună de sănătate, ceea ce pediatrii spun că este „foarte îngrijorător”.
- Vârsta medie a copiilor care au contactat PIMS este de 11 ani, dar variază de la opt la 14 ani.
- Două treimi dintre cei care au luat această boală (67%) au fost băieți.
- Doar 22% au avut Covid când au luat PIMS, în timp ce ceilalți au avut deja coronavirus
- Aproape unul din patru dintre cei care ajung la terapie intensivă dezvoltă o afecțiune cardiacă numită dilatare a arterei coronare, care este potențial fatală.
Alte date prezentate de experți la seminarul online au arătat că un număr mic de copii au avut creierul afectat și suferă de confuzie, letargie, dezorientare, încep să se comporte neobișnuit și, în cazuri rare, au un accident vascular cerebral.
În plus, într-un studiu realizat pe 75 de copii, opt dintre ei au suferit probleme cardiace, inclusiv miocardită și disfuncție ventriculară.
Majoritatea copiilor descoperiți cu PIMS au fost duși la unul dintre spitalele din rețeaua Serviciului Național de Sănătate. Conform estimărilor făcute de medici, numărul maxim al cazurilor se va atinge luna viitoare, apoi acestea vor începe să scadă.
Liz Whittaker a anunțat că părinții nu ar trebui să fie alarmați de creșterea spitalizărilor, deoarece incidența recentă a PIMS este proporțională cu impactul mai mare al pandemiei asupra adulților din ultimele săptămâni.
„PIMS poate fi foarte grav. Dar am văzut mai puțini copii bolnavi grav (în al doilea val al pandemiei), deoarece există o depistare a bolii mai timpurie și un tratament administrat din timp”, a spus Liz Whittaker.
FOTO: EPA