Evazioniștii, printre care și cetățeni turci, au pus la cale un sistem de firme-fantomă, prin intermediul cărora aduceau marfă la prețuri subevaluate din China Și Turcia, după care vinedeau mărfurile la prețul lor reale. Toată operațiunea ilegală s-a desfășurat între 2011 și 2014.
Evazioniștii au folosit firme-fantomă
”(…) Un număr de 4 suspecţi au constituit un grup infracţional organizat care a avut ca scop elaborarea unui mecanism evazionist complex constând în crearea unor lanțuri de tranzacționare artificiale format din societăţi comerciale cu comportament de tip „fantomă”, în vederea efectuării de importuri din China și Turcia, la un preț subevaluat, în scopul sustragerii de la achitarea debitelor fiscale aferente comercializării mărfurilor pe piaţa internă de către adevărații beneficiari care au aderat și sprijinit gruparea infracțională”, se precizează în comunicatul DIICOT.
”(…) Pentru a preîntâmpina declanşarea unor eventuale controale de specialitate din partea organelor fiscale ca urmare a neplăţii la bugetul de stat a taxelor şi impozitelor aferente creşterilor artificiale de preţ a mărfurilor, societăţile cu comportament de tip „fantomă” implicate în lanţul fictiv de tranzacţionare au declarat, la rândul lor, relaţii comerciale (achiziţii/livrări) cu alte societăţi cu comportament similar controlate de membrii grupării, în scopul diminuării TVA – ului colectat rezultat din creşterea artificială a valorii bunurilor importate cu cea deductibilă aferentă acestor operaţiuni”, mai spun anchetatorii.
100 de case și terenuri au fost puse sub sechestru
Procurorii DIICOT au stabilit că, în acest caz, s-a creat un prejudiciu de peste nouă milioane de lei. Pentru recuperarea acestuia s-a luat decizia de a se pune sechestru pe 94 de apartamente și pe șase terenuri, bunuri care apar în proprietatea suspecților.