Pana acum cateva zile, pe vremea regimului taliban, singurele ocazii in care mii de afgani se adunau pe strazile din Kabul erau manifestatiile antiamericane, comandate de militiile islamiste. Ieri, aproape 10.000 de oameni s-au calcat in picioare si au format cozi imense, in speranta ca vor prinde un loc intr-o sala de cinematograf din centrul Kabulului, unde a rulat primul film in ultimii cinci ani. Pe zi ce trece, viata in capitala afgana revine la normal, televiziunea de stat emitand din nou pentru prima data duminica seara.
Batai, amenintari cu moartea, lovituri cu patul pustii impartite cu darnicie de militarii Aliantei Nordului care controleaza Kabulul. Cam acestea sunt ingredientele cu care au fost tratati cei aproape 10.000 de afgani care au vrut ieri sa participe la un „eveniment istoric”: primul film care a rulat intr-un cinematograf in ultimii cinci ani.
Ca la o adevarata revolutie, oamenii au luat cu asalt cinematograful Bakhtar inca de la primele ore ale diminetii, in speranta ca vor putea intra in sala cu 600 de locuri. Dupa ce au incercat sa calmeze populatia, soldatii si politistii Aliantei Nordului au fost nevoiti sa-i ameninte pe „cinefili” cu mitralierele si chiar sa imparta numeroase lovituri cu patul armelor. Cei care au reusit sa intre in sala radeau sau plangeau de bucurie ca niste copii mici.
Filmul care a rulat, „Urur”, este de productie autohtona si a fost realizat in urma cu mai bine de 15 ani. Dupa instaurarea la putere a talibanilor, fostul director al cinematografului a reusit sa salveze bobinele cu 16 filme si doua aparate de proiectie. Ulterior, el a trebuit sa se reprofileze, incepand sa vanda legume. „Afganii sunt iubitori de film. Acest lucru s-a putut observa si astazi”, a declarat, fericit, Ewaz Ali, fostul director, care si-a reluat functia.
Faptul ca populatia afgana este avida de informatiile difuzate de mass-media este demonstrat si de interesul urias pe care l-a starnit prima emisiune din ultimii cinci ani transmisa de televiziunea de stat. Duminica seara, o tanara de 16 ani a citit primele stiri in mai multe dialecte afgane, dupa care a citat cateva pasaje din Coran. Oamenii s-au adunat in fata putinelor magazine care au expus deja in vitrine televizoare si au urmarit cu sufletul la gura cele trei ore de emisie. La Kabul, o alta afacere infloritoare este cea cu antene parabolice pentru satelit. In lipsa materialelor speciale pentru constructia antenelor, intreprinzatorii le-au realizat din cutii goale de vopsele. Pe vremea regimului taliban, extrem de putini afgani aveau curajul sa se uite, cu ajutorul antenelor de satelit, la posturile straine de televiziune, pentru ca riscau pedeapsa cu moartea.
Patru persoane, intre care trei jurnalisti straini, care se duceau ieri la Kabul, au fost ucise in apropiere de orasul Jalalabad. Se pare ca cel putin unul din cei trei jurnalisti ucisi era angajat al agentiei Reuters. Ieri au continuat bombardamentele aviatiei americane asupra orasului Kunduz, una din putinele capitale de provincie care se mai afla sub controlul talibanilor. Comandantul-sef al trupelor talibane a declarat ca aproape 1.000 de persoane au fost ucise in cursul raidurilor din weekend. BBC a anuntat ieri ca uciderea, in Cecenia, in 1998 a trei cetateni britanici si a unui neozeelandez, dupa ce fusesera luati ostatici, are legatura cu Osama ben Laden. Acesta ar fi platit 30 de milioane de dolari unor mercenari ceceni pentru decapitarea celor patru ostatici.
Circulatia in centrul Kabulului a fost paralizata ieri, inca de la primele ore ale diminetii, de mii de oameni, care sperau sa faca parte din cei 600 de fericiti care au avut acces in sala de cinematograf. Fortele de ordine au trebuit sa imparta lovituri de arma pentru a putea mentine cat de cat o coada ordonata. Cei care au reusit sa intre in sala, au inceput sa planga de bucurie la vederea primelor secvente ale filmului.
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!