Maramureş
Două dintre firmele care vor lua măsuri extreme sunt din Sighetu Marmaţiei – Mecanica SA şi Consim SA. Conform datelor furnizate de Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă, vor rămâne fără serviciu aproximativ 300 de angajaţi. Pe lista societăţilor care trimit oamenii în şomaj se află şi combinatul metalurgic Cuprom din Baia Mare, unde cei 170 de salariaţi au fost disponibilizaţi pentru 30 de zile.
Conducerea societăţii UAMT Oradea, specializată în producţia de piese şi accesorii auto, a declarat recent că ia în considerare o posibilă încetare temporară a activităţii, cauzată de oprirea uzinelor Dacia. Mai mulţi investitori italieni din judeţ au anunţat că şi-ar putea închide fabricile din lipsă de comenzi.
Bistriţa-Năsăud
Comelf Bistriţa a anunţat că va disponibiliza, în perioada următoare, peste 100 din cei 1.100 de angajaţi, din cauza reducerii comenzilor din străinătate, pe fondul crizei economice. „Circa 20% din producţia noastră era pentru o mare companie din Italia, care se ocupă de construcţii. Noi livrăm acolo utilaje terasiere. De două luni însă, lucrurile stagnează şi chiar nu mai avem comenzi. Trebuie să renunţăm la peste o sută de oameni”, a spus reprezentantul companiei.
Prefectul judeţului Cluj, Călin Platon, a declarat, la începutul acestei săptămâni, că 15 firme au anunţat la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă faptul că vor disponibiliza 1.962 de muncitori. Cei mai mulţi angajaţi, 450, vor fi concediaţi din 2 decembrie, de societatea Someş SA Dej, unul dintre cei mai mari producători de celuloză şi hârtie din România, care se închide. Şi un producător de carton ondulat, Rondocarton, a anunţat că până în prezent au fost concediaţi 20 din cei 183 de oameni care lucrează la fabrica din Cluj.
Caraş-Severin
Criza financiară şi economică internaţională a afectat şi ramura metalurgică, resimţindu-se şi la combinatul siderurgic TMK Reşiţa. Scăderea producţiei, cauzată de comenzi tot mai puţine, a dus la şomaj tehnic din 17 noiembrie. În funcţie de comenzi, lucrul ar putea fi reluat în decembrie, dar există posibilitatea ca societatea să fie închisă până la începutul anului viitor.
Braşov
Societatea Rolem din Codlea, care produce ornamente din lemn pentru maşinile de lux, îşi concediază 1.000 de angajaţi din cei 1.800 pe care îi are.
Uzina Mecanică Plopeni, producătorul de mobilă Anteco Ploieşti şi firma de confecţii Linea au anunţat pentru luna noiembrie disponibilizări colective. Conform reprezentanţilor Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă, la Plopeni concedierile se fac în baza unei Ordonanţe de Guvern, ultimii 700 de angajaţi fiind trimişi acasă prin această decizie. La Linea, din cei 237 de angajaţi vor fi disponibilizaţi 180, iar la Anteco vor rămâne fără loc de muncă 78 de persoane.
Galaţi
Restrângerea activităţii la Arcelor Mittal Galaţi a determinat un val de disponibilizări la companiile care au contracte cu combinatul siderurgic. Peste 300 de angajaţi au fost concediaţi în ultimele zile sau îşi vor pierde locul de muncă în perioada următoare, potrivit Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă. De la 1 noiembrie, SC Atlas, al cărei principal partener de afaceri este Arcelor Mittal Galaţi, a disponibilizat 29 de persoane, compania Grand Smithy Works International a notificat AJOFM cu privire la concedierea a 200 de angajaţi, iar firma Pentatic urmează să concedieze, din decembrie, 78 de salariaţi.
Vaslui
14 agenţi economici din judeţ au anunţat Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Vaslui că vor disponibiliza, în această lună, peste 800 de angajaţi. Cei mai mulţi salariaţi care vor rămâne fără un loc de muncă au lucrat în construcţii sau în agricultură. Specialiştii AJOFM estimează că numărul celor care vor rămâne fără loc de muncă pe perioada de iarnă va ajunge la aproximativ 1.500.
„Potrivit AJOFM, în perioada următoare vor fi concediaţi peste 800 de oameni, iar estimările ne trimit la 2.000 de disponibilizaţi, în curând”, susţine prefectul judeţului. SC Transfond şi SC Unirea au anunţat concedieri colective.
Botoşani
Tot mai multe societăţi importante din judeţ au probleme. Fabrica de confecţii Lonfil SA va concedia aproape toţi angajaţii, adică 102 persoane, după ce în septembrie a disponibilizat 96, şi va rămâne cu 30, care vor asigura logistica şi paza. Caledonia SA Dorohoi, societate axată pe fabricarea ceramicii, a disponibilizat 51 din cei 63 de angajaţi. Aflată în acelaşi domeniu, societatea Ceramica a renunţat la 72 din cei 80 de angajaţi.
Liderii industriei de băuturi răcoritoare, Coca-Cola şi Pepsi se aşteaptă în viitorul apropiat la încetinirea dezvoltării pe piaţa românească, fapt ce va conduce la disponibilizări importante. Pe de altă parte, European Food and Drinks a anunţat amânarea unor investiţii şi încearcă să profite de pe urma devalorizării leului, care scumpeşte produsele din import. Totuşi, producătorii îşi pun speranţele în apa minerală. Ei cred că aceasta va fi ultima afectată de criză, pentru că se adresează tuturor categoriilor de populaţie.