UPDATE 11 iulie, ora 17.10: Căminul Sfântu Dumitru din Pipera, de unde au fost mutați pe ascuns 11 bătrâni pentru a nu fi descoperiți la eventuale controale, nu avea licență de funcționare, au declarat surse oficiale pentru Libertatea.
UPDATE 11 iulie, ora 7:05: Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), a declarat, luni seară, la Antena 3, că cei 11 bătrâni bolnavi ascunşi într-o casă în construcţie din Tunari trăiau în condiţii ce îi puneau în pericol.
Poliția a solicitat luni seară sprijinul ISU București-Ilfov la imobilul în construcție, unde au fost găsiți vârstnicii.
„Acolo, colegii au constatat prezenţa a 11 persoane în condiţii care nu permit îngrijirea lor corectă, într-o casă aflată în construcţie, care nu este finalizată şi care nu are anumite lucruri de bază, inclusiv balustrade pe scări nu avea, adică oricine putea să cadă, mai ales în cazul bătrânilor”, a spus șeful DSU, care a precizat că bătrânii au fost evaluați medical și s-a reluat decizia relocării acestora.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 4Raed Arafat a mai spus că „cine i-a trimis acolo, nu i-a trimis ca să fie în siguranţă, i-a trimis ca să îi ascundă într-o clădire în construcţie, neterminată”.
Citește mai multe informații: Raed Arafat, despre vârstnicii găsiți într-o clădire în construcție din Tunari: „Nu i-a trimis ca să fie în siguranţă, i-a trimis ca să îi ascundă”
„În această seară, în urma unei sesizări a reprezentanților mass-media (Observator-Antena 1), polițiștii IPJ Ilfov, împreună cu pompierii din cadrul ISU B-IF și personal medical din cadrul SABIF, au depistat, în Tunari, într-un imobil în construcție, 11 persoane vârstnice, vulnerabile (unele dintre acestea, cu dizabilități), precum și o altă persoană, care le însoțea. Din primele date, se pare că aceste persoane au fost relocate dintr-un centru din municipiul București, pentru a nu fi identificate de autorități”, au transmis IPJ Ilfov și ISU-BIF într-un comunicat de presă comun.
Cele 11 persoane au fost preluate pentru a fi evaluate medical și a fi apoi relocate într-o locație adecvată.
Polițiștii au demarat verificări, iar IPJ Ilfov a sesizat autoritățile cu atribuții în domeniu, pentru verificări specifice, mai arată comunicatul.
19 centre de îngrijire din București au fost controlate luni, în cadrul acțiunii de verificare de amploare demarată în toată țara, după izbucnirea scandalului „azilelor groazei” în Voluntari. 10 dintre acestea au fost suspendate. În țară, alte 12 azile au activitatea suspendată, iar 4 au fost închise, în urma controalelor.
Scandalul care a pornit controalele
Bătrânii din trei azile din Voluntari, Ilfov, au fost găsiți în condiții inumane: bătuți, fără medicamente și obligați să muncească fără să primească hrană. „Oamenii au fost exploatați prin constrângere și violență, prin muncă neremunerată, erau lăsați flămânzi și supuși unor tratamente degradante și inumane”, a spus comisarul-șef de poliție Georgian Drăgan.
Abuzurile au fost dezvăluite în urmă cu cinci luni de o investigație jurnalistică realizată de Buletin de București și Centrul de Investigații Media. Investigația a fost publicată inclusiv în Libertatea.
Miercuri, 5 iulie, DIICOT a anunțat că 24 de persoane au fost reținute pentru 24 de ore, iar alte două au fost plasate sub control judiciar, în urma perchezițiilor la căminele din Voluntari, unde bătrânii erau ținuți în condiții inumane și abuzați.
Citește pe larg despre abuzurile din centrele de bătrâni:
- Ploșnițe și miros de urină și fecale în centrul „Armonia” pentru persoane cu dizabilități, administrat de apropiații Gabrielei Firea. DGASPC Ilfov nu vede nicio problemă
- Lagărele Cristinei: vârstnici bătuți, lăsați în fecale și cu răni până la os. Condițiile inumane dintr-un centru social din Voluntari
- Interceptări cu angajații: „Stai dracului cuminte, că te bat!”
- INTERCEPTĂRI. Ororile în căminele de bătrâni din Voluntari au continuat și după dezvăluirile din presă. Beneficiarii, bătuți și ținuți în condiții inumane, sub monitorizarea procurorilor: „I-a dat cu aia de inox de e neagră toată”
- LANȚUL COMPLICITĂȚII. Angajații din căminele groazei din Voluntari erau anunțați de controale chiar de funcționarii statului. „Se repetă schema de luni”
- Stenograme DIICOT din „azilele groazei”: Hainele bătrânilor, stropite cu insecticide împotriva păduchilor. „Să ai precizie când dai! Adică na! Omoară oamenii, știi?”
- Centrul de Investigații Media: Primăria Voluntari a fost sesizată încă din octombrie 2021 că la unul dintre „azilele groazei” sunt probleme. În ianuarie 2022, o plângere vorbește despre „țipete, urlete extrem de puternice” ale beneficiarilor
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
TZTZ • 11.07.2023, 10:56
Dupa cum spunea magistrul Predoiu de "ani buni" se investigheaza si in stilul nostru de lucru lent - acum incep sa inteleg la ce se refera economisitii cand spun ca noi nu sunte productivi ca natie - va mai dura "ani buni" pana cand totul se va elucida. Dosare incomplete, acuzati si martori care au plecat din tara cu un bilet dus in Italia, judecatori recuzati, etc. etc. si se va ajunge o prescriere pana la urma. Este un subiect pe val, dar care usor usor va disparea pentru ca vor aparea si alte subiect mai bune care fac un trafic mai bun in media. Nu uitati ca la anul avem trei campanii electorale, prin urmare circul mediatic este deja aranjat...
Eva09 • 11.07.2023, 10:08
Parca suntem in evul mediu sau pe timpul lu Hitler când evrei erau torturați .Îmi vine sa plâng ce orori se pot întâmpla in ziua de azi . Ma tot gândesc unde sunt familiile celor din azil? Bine uni nu aveau ,dar chiar toti sa fi fost abandonați de tot !!Doamne banii ne-au luat mințile !!
Maximus1963 • 11.07.2023, 08:48
Sunt sigur că în urma controalelor vor apărea și alte cazuri similare. Trist, la neputințele vârstnicilor se adaugă neputințele societății !