Motivul pentru care un scriitor atât de prolific ca Mircea Eliade nu a beneficiat de un trai mai lipsit de griji a fost pentru că banii care i-ar fi revenit din zecile de romane şi sutele de studii ştiinţifice erau cedaţi universităţilor unde a colaborat. Marele maestru nu a fost niciodată interesat şi nu nici nu se pricepea la aspectul material.

Stelian Pleşoiu, atunci student în Chicago care abia emigrase din ţara noastră, a fost un om foarte apropiat scriitorului, asumându-şi diverse roluri în viaţa acestuia, de la… instalator, la secretar sau chiar confident. Din 1979, a stat alături de familia Eliade, până în 1986 la moartea scriitorului, iar apoi încă 12 ani până ce a murit cea de a doua soţie a marelui folozof.

Nu îl intereseau banii

”Maestrul avea 72 de ani când l-am cunoscut. Era timid şi fragil. Scria foarte greu din cauza artritei, dar făcea haz de necaz, spunând că a avut noroc că nu s-a făcut pianist, cum au vrut părinţii lui”, a spus Stelian Pleşoiu, care a fost invitat de studenţii gălăţeni ai Universităţii Dunărea de Jos, să povestească despre Mircea Eliade, OMUL.

Potrivit acetuia, Mircea Eliade avea un venit lunar de 2.500 de dolari, însă jumătate din bani se duceau pe chirie. ”Putea să aibă 250.000, dar nu l-a interesat niciodată. Nu aveau maşină, televizor şi nu foloseau limuzina universităţii, ci un o rablă la mâna a doua care de abia se mişca”, şi-a mai amintit fostul secretar.

Ultima întâlnire cu Maitreyi

Maitreyi Devi, cea care i-a inspirat lui Eliade personajul din romanul cu acelaşi nume, s-a mai întânit încă odată, faţă în faţă, cu cel care a făcut-o celebră şi cel care, poate, a iubit-o. Ea era fiica lui Surendranath Dasgupta, un filosof indian, iar Mircea Eliade avea, când a cunoscut-o, 23 de ani, în timp ce ea avea doar 16 .

”S-a întâmplat prin anii 80. Maitreyi nu mai era o tânără domnişoară, ci avea 65 de ani. Venise la Universitatea din Chicago şi ca să îşi prezinte un roman de dragoste, dar şi ca să pretindă bani din onorariile încasate de Universitate de pe urma publicării romanului «Maitreyi». Nu i-a primit, dar asta a amârăt revederea. Soţia lui Eliade, Christinel, nu a vrut să vină, dar m-a trimis pe mine cu maestrul şi şi-a trimis prietenele să o spioneze. Când ele i-au spus că acum fosta e grasă şi nu dă bine, s-a liniştit. Mircea Eliade i-a făcut faţă calm şi tăcut chiar dacă Maitrey Devi a desfiinţat pratic tot ce era scris în roman. Atunci s-au văzut ultima oară”, a mai spus Pleşoiu.

Pământul de acasă, ”transport secret” în ciorapi

Prin modestul apartament din Chicago, în care se vorbea tot timpul limba română, au trecut toate somităţile vremii şi nu doar cele din România. Un prieten drag a fost Brâncuşi. Chiar dacă nu şi-a mai revăzut niciodată ţara natală, deoarece ura comunismul şi ceea ce le făcea acest regim oamenilor, Mircea Eliade a iubit mereu ţara sa şi nu a uitat că e român.

”Când a auzit că vine tata să mă vititeze l-a rugat să îi aducă pâmânt din ţară. Tata a ascuns o punguţă în ciorapi şi a adus-o. L-au pus la flori şi aşa au zis amândoi că au o bucăţică din România la ei”, a mai spus Stelian Pleşoiu.

Fina lui Mircea Eliade, expusă virusului HIV de Charlie Sheen

Charlie Sheen (50 de ani) a șocat Hollywood-ul, la sfârșitul anului 2015, când a dezvăluit într-o emisiune TV că este infectat cu HIV şi a ţinut secretul ani buni. Însă, cele mai afectate au fost, de departe, femeile ce i-au trecut prin pat. Pe lista extrem de lungă de foste iubite și aventuri de noapte se numără însă și Mircea Monroe, nimeni alta decât fina celebrului scriitor român Mircea Eliade.

Monroe a povestit presei americane că tatăl ei a fost student al marelui profesor de istorie a religiilor Mircea Eliade la Universitatea din Chicago. Acesta a fost atât de impresionat de filosof încât a decis ca atunci când va avea un copil să-l boteze Mircea. Deși noul-născut a fost o fată, omul și-a respectat cuvântul și așa a apărut în SUA ciudatul și unicul nume de Mircea pentru o persoană de sex feminin. De altfel, Eliade a devenit şi naşul micuţei. Chiar dacă nu l-a cunoscut pe părintele ei spiritual, Eliade murind în 1986 când micuţa avea doar 3 ani şi se afla în Fiji cu părinţii ei, frumoasa blondă ştie că numele pe care îl poartă este unul celebru.

Blondina are la activ roluri în zeci de filme artistice si seriale, printre care și „Magic Mike” , „The Mentalist” ori „Anger Management”, unde s-a distrat chiar alături de Charlie Sheen

Fotografii: Arhiva personală a lui Stelian Pleşoiu

Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!
 

Urmărește-ne pe Google News