Sistemele de tip call-center au fost instalate de STS la sediile direcțiilor de asistență socială din toate județele țării, precum și la cele din sectoarele Bucureștiului. În total, sunt 94 de posturi telefonice, câte două în fiecare centru de preluare a apelurilor.

Call-centerele vor funcționa non-stop și oricine poate sesiza posibilele abuzuri sau violențe asupra copiilor. În cazul situațiilor care necesită intervenția imediată a poliției sau a medicilor, operatorii vor suna la 112.

Numărul unic 119 pentru cazurile de abuz asupra copiilor face parte dintr-un program național mai amplu aprobat în septembrie anul trecut prin Ordonanță de Urgență a Guvernului.

Acesta mai prevede ca Poliția Română să poată utiliza sistemul RO-ALERT atunci când au nevoie de sprijin pentru căutarea copiilor dispăruți.

Violența de acasă

Un sondaj realizat în 2020 de organizația Salvați Copiii arată că aproape jumătate dintre copii spun că au fost loviți de părinți. Datele indică o scădere față de acum opt ani. A crescut, în schimb, numărul copiilor care au spus că au fost abuzați sexual.

1,1% dintre părinți au recunoscut că sunt de acord cu bătaia, ca formă de pedeapsă. 4% dintre copii spun că au fost trimiși de părinți să muncească pentru bani, în detrimentul frecventării școlii, iar alți 1% spun că au fost trimiși la cerșit.

Copiii nu sunt agresați doar acasă, ci o parte dintre ei au în continuare parte de așa ceva și la școală: 5% dintre copii au spus că au fost abuzați fizic de cadrele didactice.

Copii abuzați sexual în centrele DGASPC-urilor

Recent, polițiștii din Brașov au deschis două dosare penale pentru abuzuri sexuale asupra minorilor: un caz de viol la un centru social din Hărman și o minoră de 13 ani însărcinată în luna a treia în orfelinatul din Rupea. Și în București este cercetat un asistent maternal acuzat de viol și agresiune sexuală asupra a două fete.

Libertatea a arătat anul trecut că în jumătate dintre direcțiile de asistență socială și protecția copilului din întreaga țară au fost înregistrate sesizări pentru fapte de violență sexuală în perioada 2005-2020, în care agresorii erau angajați ai instituției, iar victimele erau minori și persoane cu dizabilități din centre sau minori aflați în asistență maternală.

Foto: 123rf

 
 

Urmărește-ne pe Google News