Poliţiştii de la Combaterea Criminalităţii Organizate, împreună cu procurorii DIICOT, au desfăşurat 897 de acţiuni operative în segmentul combaterii traficului de droguri, fiind puse în executare peste 3.000 de mandate de percheziţie domiciliară şi destructurate 59 de grupuri infracţionale organizate.

De asemenea, în aceeaşi perioadă, au fost confiscate aproximativ 1,2 tone de droguri, 6 tone de masă verde, 3 tone de precursori şi peste 1,5 milioane de comprimate.

Poliţia Română, cu sprijinul unui operator autorizat, a distrus peste o tonă de substanţe stupefiante, confiscate în dosare penale instrumentate în perioada 2014-2023.

Alte date din bilanțul prezentat de Poliția Română:

  • au fost cercetate peste 4.000 de persoane, dintre care 1.268 au fost arestate preventiv, iar faţă de alte 395 de persoane a fost dispusă măsura preventivă a controlului judiciar;
  • în 2023 au fost înregistrate 11.685 de sesizări de natură penală, fiind desfăşurate activităţi în 30.699 de ordonanţe de delegare emise de procurorii DIICOT.
  • atât pentru combaterea fenomenului, cât şi pentru destructurarea grupurilor de criminalitate organizată, au fost trimise în judecată 2.545 de persoane, pentru săvârşirea a 4.186 de infracţiuni, ca urmare a rechizitoriilor emise şi a acordurilor de recunoaştere a vinovăţiei încheiate de procurorii DIICOT.

Procurorul general: „România nu e o țară de import pentru drogurile principale”

Marți, într-un interviu la TVR Info, preluat de agenția News.ro, procurorul general Alex Florența, afirmase că „România nu este o ţară de import pentru droguri”, punctând, apoi: „Nu spun că Portul Constanţa nu poate fi targetat şi că nu se încearcă diferite breşe serioase pentru a vedea cum poate ajunge un port de intrare a drogurilor”.

„Trebuie să înţelegem că acest fenomen al traficului de droguri cunoaşte la nivel european o explozie aproape fără precedent. Cantităţile de droguri care intră în Europa intră principal prin două porturi europene, Antwerp din Belgia şi Rotterdam din Olanda. Faţă de 2018, de pildă, în portul Antwerp, capturile s-au dublat. Am ajuns undeva la 116 tone anul trecut”, a explicat procurorul general.

El susţine că zeci de tone de cocaină invadează anual piaţa vestică. 

„Dacă un gram de cocaină varia undeva între 80 și 100 de euro, acum 3-4 ani, acum a ajuns şi la preţuri de 20 – 30 de euro. Această inflaţie de droguri de pe piaţă, care vine dublată şi de preţuri din ce în ce mai mici, întâlneşte evident şi o cerere mult mai mare, pentru că în toate statele din UE şi implicit în România, nivelul de trai a crescut, astfel încât o mare parte a populaţiei, mai ales cea tânără, are acces din ce în ce mai direct şi curiozitatea de a accesa astfel de droguri”, a mai declarat Florenţa.

România nu este o ţară de import al drogurilor principale. Nu spun că nu va putea deveni la un moment dat, nu spun că portul Constanţa nu poate fi targetat şi nu se încearcă diferite breşe serioase pentru a vedea în ce măsură poate ajunge la un moment dat un port de intrare a drogurilor.

Procurorul general Alex Florența:

Experimentul cu făină al președintelui Europol

La finalul anului trecut, Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Europol, a susținut că a cumpărat „un kilogram de cocaină” din portul Constanța și nu l-a controlat nimeni la ieșire.

Ulterior, el a precizat, într-un dialog cu Libertatea, că „drogurile de 100.000 de euro” cu care s-a plimbat sindicalistul Europol prin Portul Constanţa erau un pachet cu făină:

Foto: politiaromana.ro

 
 

Urmărește-ne pe Google News