Viitorul apropiat se anunță a fi unul complicat, în special din cauza pandemiei, a problemelor economice generate de aceasta, dar și a conflictelor geopolitice tot mai intense și a erodării democrației americane, avertizează Atlantic Council.

2022 aduce însă și oportunități, care pot duce la rezolvarea acestor crize și a unor probleme mai vechi, ignorate pentru prea multă vreme.

Analiștii Atlantic Council au identificat 12 posibile direcții în care omenirea ar putea face progrese anul viitor, de la obținerea unui vaccin universal pentru toate coronavirusurile la detensionarea conflictului din Ucraina, relaxarea confruntării SUA-China sau atingerea unor obiective intermediare în lupta pentru combaterea efectelor încălzirii globale.

Membrii Organizației Mondiale a Comerțului fac reformele necesare – Probabilitate medie

Dacă administrația lui Joe Biden vrea cu adevărat o ordine mondială incluzivă și bazată pe reguli, atunci prioritățile sale ar trebui să fie stoparea fragmentării economice și a protecționismului alimentat de criza COVID.

Asta ar însemna repararea unei Organizații Mondiale a Comerțului (OMC) defecte, care guvernează în jur de 80% din comerțul global.

În lipsa unor reforme, ne-am putea trezi într-o lume cu bariere comerciale și blocuri regionale în care politica va fi dictată de marile puteri economice.

Un posibil scenariu în războiul dintre Rusia și Ucraina. Sergiy Gerasymchuk, expert ucrainean în securitate: „Numai epuizarea ambelor părți poate duce la o încetare viabilă a focului” | Interviu
Recomandări
Un posibil scenariu în războiul dintre Rusia și Ucraina. Sergiy Gerasymchuk, expert ucrainean în securitate: „Numai epuizarea ambelor părți poate duce la o încetare viabilă a focului” | Interviu

Într-un discurs recent, reprezentantul pentru Comerț al SUA, Katherine Tai, a criticat OMC, în vreme ce a promis că SUA sunt determinate să o reformeze.

Reformele sunt necesare și posibile, începând cu reinventarea mecanismului de rezolvare a disputelor care evită procedurile juridice. Reformele ar trebui să includă și transparența privind subvențiile, noi reguli pentru comerțul digital, un rol mai mare pentru drepturile angajaților și o liberalizare a comerțului concentrată pe sectoare specifice.

Cercetătorii dezvoltă un vaccin universal împotriva tuturor coronavirusurilor – Probabilitate medie

În acest moment, cei mai mulți oameni au înțeles că SARS-CoV-2 nu va dispărea prea curând. Pe măsură ce intrăm în al treilea an al pandemiei, vedem noi valuri de infectare și noi variante, precum Omicron.

Apoi, în natură există sute de alte virusuri de tipul COVID, dintre care unele s-ar putea dovedi mortale.

Noile cercetări arată că și alte animale în afară de lilieci ar putea fi purtătoare ale unor coronavirusuri de tipul SARS. De aceea, avem nevoie de un vaccin universal împotriva tuturor coronavirusurilor, inclusiv a variantelor SARS-CoV-2 existente și viitoare.

Oamenii de știință de la Universitatea din Carolina de Nord lucrează la un astfel de vaccin și au observat deja unele rezultate încurajatoare în urma testelor pe șoareci.

Guvernul Colectiv. La nouă ani de la tragedie, demisionarul Victor Ponta și colegii lui de cabinet sunt în continuare în prim-planul politicii
Recomandări
Guvernul Colectiv. La nouă ani de la tragedie, demisionarul Victor Ponta și colegii lui de cabinet sunt în continuare în prim-planul politicii

Abordarea lor este similară cu cea a cercetătorilor care au dezvoltat vaccinurile Pfizer și Moderna, diferența fiind că ei folosesc ARN de la mai multe coronavirusuri.

Mulți alți experți sunt implicați în eforturi similare. Toate acestea ar putea oferi cheia pentru controlarea viitoarei pandemii.

Guvernul SUA ar trebui să facă din această cercetare o prioritate națională și să facă în așa fel încât toată lumea să beneficieze de pe urma rezultatelor.

Puterile mondiale cooperează pentru a stabili noi standarde și reguli pentru Inteligența Artificială – Probabilitate mică

Aplicațiile Inteligenței Artificiale, de la recunoașterea facială la verificarea angajaților, sunt tot mai folosite în toate industriile și vor deveni norma în acest deceniu. Și totuși, există puține reguli globale comune care să guverneze acest domeniu.

Deși Inteligența Artificială este o tehnologie dominată de SUA și China, UE face eforturi pentru a crea un cadru legal care să impună astfel de standarde.

Un proiect de lege discutat în Uniunea Europeană în prezent stabilește reguli stricte pentru folosirea Inteligenței Artificiale, cu prioritate pentru domenii sensibile precum infrastructura critică, aplicarea legii sau recrutarea forței de muncă.

Maia Sandu obține o victorie a la Pirus: o victorie importantă care anunță un an foarte greu
Recomandări
Maia Sandu obține o victorie a la Pirus: o victorie importantă care anunță un an foarte greu

În vreme ce există declarații similare din partea SUA, Japoniei, Chinei sau UE privind principiile etice în cazul Inteligenței Artificiale, valorile etice comune nu au fost puse în aplicare.

Inițiativa UE ar trebui să determine SUA să stabilească norme globale.

SUA și UE stabilesc o abordare comună pe tema regulilor în sectorul digital – Probabilitate medie

UE a început să își definească conceptul de „suveranitate tehnologică”, pentru a face Uniunea mai competitivă.

Un pachet de legi aflate în prezent în discuție țintește în special giganții tech americani, una dintre problemele majore ale europenilor fiind protecția datelor. Această abordare va impune restricții companiilor americane și le va schimba modelul de business.

Congresul SUA ar trebui să vadă ambițiile UE ca pe o oportunitate de a stabili propriile reguli clare în sectorul digital, în vreme ce administrația Biden ar trebui să prioritizeze eforturile de a găsi o abordare comună cu UE.

Un consens transatlantic ar oferi o pârghie pentru stabilirea unui standard global.

SUA ajută la evitarea unei crize în Ucraina – Probabilitate mică spre medie

Criza generată de mobilizarea amenințătoare militară a Moscovei la granița ucraineană ar trebui transformată într-o oportunitate de a stabiliza relațiile SUA-Rusia.

Un pas posibil pentru detensionarea situației ar fi acela în care SUA și UE mediază negocieri între Moscova și Kiev pe baza unei forme actualizate a acordului Minsk II.

12 oportunități în 2022: un vaccin anti-COVID universal sau detensionarea conflictelor cu China și Rusia?
Conflictul din estul Ucrainei are nevoie de o soluție. FOTO: Profimedia

SUA nu ar trebui să presupună că sancțiunile împotriva Rusiei și livrările de arme către Ucraina îl vor descuraja pe Putin.

Conflictul din Ucraina nu mai poate fi ignorat de Biden, dacă acesta își dorește să stabilizeze relațiile cu Moscova, prin instituirea unor „linii roșii” pe tema războiului cibernetic sau a altor chestiuni strategice.

Dacă Washingtonul găsește o cale de a reduce tensiunile pe tema Ucrainei, ar putea deschide mai multe oportunități pentru a reduce fricțiunile cu Moscova, într-un moment în care SUA ar vrea mai degrabă să se concentreze pe China.

China și SUA ajung la o înțelegere pentru relaxarea confruntării – Probabilitate medie

Deși presa a minimalizat importanța summitului Joe Biden-Xi Jinping din noiembrie, discuția de aproximativ patru ore a părut că semnalează faptul că cei doi lideri au înțeles gravitatea conflictului în care se află.

Summitul, așa cum a spus Biden, a avut rolul de a stabiliza acest conflict și de a găsi o cale pentru instituirea unui cadru ce ar permite coexistența competitivă a celor două mari puteri.

Drept răspuns, cele două guverne au reinstituit discuțiile la înalt nivel militar. Apoi, Xi a părut că renunță la abordarea din ultimul deceniu, alegând să se implice într-un dialog pe tema armelor nucleare cu SUA.

Zone posibile de cooperare sunt suficiente, de la interesele comune comerciale la schimbările climatice, securitatea energetică, problema Afganistanului sau cea a programelor nucleare din Iran și Coreea de Nord.

Rămâne deocamdată neclar dacă relația SUA-China va ajunge la o nouă normalitate sau va reveni la spirala negativă caracteristică ultimilor ani.

SUA obțin un acord pe tema comerțului digital în regiunea Asia-Pacific – Probabilitate medie spre ridicată

Strategia SUA în regiunea Indo-Pacific are o problemă în domeniul comercial. SUA ar trebui să o remedieze printr-o mare oportunitate: un acord pentru dezvoltarea comerțului digital, care a reprezentat în 2020 17% din comerțul total de retail.

Lumea atinge cele mai simple obiective în lupta pentru combaterea efectelor schimbărilor climatice – Probabilitate medie

Declarația finală a summitului pentru mediu de la Glasgow a stabilit o serie de obiective precum oprirea despăduririlor, reducerea emisiilor de metan cu 30% și stabilirea unor reguli clare pentru comerțul cu certificatele de emisii ce ar putea avea efecte reale în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Dacă vor fi implementate, firește.

Acordul SUA-China anunțat, de asemenea, la Glasgow ar putea ajuta la accelerarea atingerii acelor ținte, contribuind, spre exemplu, la reducerea cu 50% a emisiilor de metan până în 2030.

Creșterea livrărilor de gaze naturale către China, cel mai mare consumator de cărbune din lume, ar fi cea mai rapidă cale spre reducerea consumului de cărbune în statul asiatic.

G20 ar putea îmbunătăți acordul relativ vag privind despădurirea încurajând statele să planteze un miliard de copaci până în 2025.

Guvernele ar putea oferi credite fermierilor pentru a îmbunătăți capacitatea terenurilor lor de a captura dioxidul de carbon.

Pachetul financiar major pentru refacerea infrastructurii, inițiat de Biden și adoptat de SUA, va oferi fonduri pentru eficientizarea energetică a clădirilor, pentru construirea de stații pentru alimentarea mașinilor electrice și nu numai.

Toate aceste inițiative nu sunt soluții majore pentru combaterea efectelor încălzirii globale, dar reprezintă un început promițător.

SUA, Rusia și China încep să coopereze în spațiu – Probabilitate mică spre medie

Pe 15 noiembrie, Rusia a lansat o rachetă pentru a-și distruge un satelit propriu și a generat mai bine de 1.500 de fragmente detectabile pe orbita inferioară a Pământului, care au forțat membrii Stației Spațiale Internaționale să se refugieze în nave, pentru a evita o posibilă coliziune.

Rusia a susținut că acest test era necesar din cauza planurilor SUA de a-și actualiza sistemul de apărare antirachetă.

SUA, China și Rusia au tot adăugat astfel de fragmente de-a lungul anilor și au arătat că văd spațiul ca pe un domeniu- cheie al competiției în domeniul militar.

12 oportunități în 2022: un vaccin anti-COVID universal sau detensionarea conflictelor cu China și Rusia?
Un prim pas promițător ar fi acela ca SUA, China și Rusia să ajungă la o oarecare înțelegere privind misiunile lor lunare FOTO: EPA

Sute de mii de bucăți de gunoi spațial zboară acum, amenințând zborurile spațiale și cei aproape 5.000 de sateliți de pe orbită.

Stilul nostru de viață dependent de tehnologie ar fi pus în pericol dacă comunicațiile prin satelit ar fi împiedicate, iar pericolul este în creștere.

Potrivit unei estimări, în jur de o sută de mii de sateliți s-ar putea afla în spațiu până în 2030.

Și totuși, nu există un sistem internațional care să guverneze traficul în spațiu și nici un organism independent care să ofere date privind poziționarea sateliților și traiectoriile lor.

Un prim pas promițător ar fi acela ca SUA, China și Rusia să ajungă la o oarecare înțelegere privind misiunile lor lunare.

Rusia a respins o invitație de a se alătura proiectului Artemis condus de NASA și a ales să coopereze cu China pentru a crea o Stație Lunară de Cercetare.

În vreme ce ar putea fi prea târziu pentru ca și cele trei puteri să coopereze în privința unei singure inițiative lunare, ele ar putea beneficia de pe urma colaborării.

SUA iau inițiativa în susținerea unei Americi Latine suferinde – Probabilitate mică spre medie

America Latină a fost în mod particular lovită de pandemia de COVID. Clasa mijlocie de aici s-ar putea eroda și, într-o repetare a anilor 1920-1930 din Europa, societățile s-ar putea îndepărta de la democrație.

În semn de răspuns, administrația Biden trebuie să facă ceva mai mult decât simpla creștere a ajutorului financiar internațional către regiune.

O zonă de comerț liber pentru cele două Americi ar fi probabil un obiectiv prea îndrăzneț. Dar SUA ar putea juca un rol activ în efortul de reducere a datoriilor publice, în lupta pentru combaterea efectelor încălzirii globale și nu numai.

Congresul SUA adoptă o reformă majoră a imigrației – Probabilitate mică

Un acord privind imigrația poate fi atins în SUA de republicani și democrați, dacă cele două tabere acceptă un compromis. Acesta ar putea balansa dorința republicanilor de a avea granițe mai sigure cu cea a democraților de a oferi o cale spre cetățenie pentru cei 11 milioane de imigranți fără acte aflați acum în SUA.

În condițiile în care imigrația este o chestiune majoră, care poate influența inclusiv rezultatul alegerilor, un acord ar fi o reușită substanțială.

Ultimul efort bipartizan pe această temă datează din 2013, dar în cele din urmă nu a primit votul republicanilor din Camera Reprezentanților.

Congresul ar trebui să înțeleagă că imigrația este importantă pentru viitorul țării: fără noi migranți, populația SUA va intra în declin în anii 2030.

SUA susțin autonomia strategică a UE – Probabilitate mică spre medie

Este în interesul SUA ca Europa să își asume mai multe responsabilități ca actor global și să își crească și capabilitățile.

Administrația Biden ar trebui să accepte dorința UE de a-și construi o autonomie strategică și să nu o vadă ca pe o amenințare la adresa NATO.

Atâta vreme cât amenințarea reprezentată de Rusia persistă, țările central-europene vor dori un rol major pentru SUA și NATO în securitatea europeană. Dar Rusia nu este singura amenințare la adresa securității Europei, care se confruntă de asemenea cu problemele ridicate de Africa și Orientul Mijlociu, sub forma migrației, spre exemplu.

Dacă administrația Biden își dorește să se concentreze pe Asia, ar avea de beneficiat de pe urma autonomiei strategice a UE.

UE își definește autonomia strategică ca pe „o capacitate de a acționa autonom atunci când este nevoie și alături de parteneri, atunci când este posibil”.

Asta nu exclude cooperarea cu SUA, dar liderii UE vor abilitatea de a acționa independent atunci când acest lucru se potrivește cu interesele lor.

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Coșmar pe centura Bucureștiului, trăit de o familie. Câțiva indivizi au încercat să-i jefuiască, dar șoferul i-a pus pe fugă
Știrileprotv.ro
Coșmar pe centura Bucureștiului, trăit de o familie. Câțiva indivizi au încercat să-i jefuiască, dar șoferul i-a pus pe fugă
Sătulă de critici, Bianca Drăgușanu a răbufnit și a postat imagini fără machiaj! Niciodată nu a mai fost văzută așa, val de reacții
Viva.ro
Sătulă de critici, Bianca Drăgușanu a răbufnit și a postat imagini fără machiaj! Niciodată nu a mai fost văzută așa, val de reacții
Alexia Eram, surprinsă de paparazzi cu noul iubit, dar nici Mario Fresh nu pierde timpul. O concurentă de la „Chefi la cuțite” l-a luat la ea acasă
Libertateapentrufemei.ro
Alexia Eram, surprinsă de paparazzi cu noul iubit, dar nici Mario Fresh nu pierde timpul. O concurentă de la „Chefi la cuțite” l-a luat la ea acasă
Satul din România care a fost înghițit de pădure. Oamenii l-au părăsit, deși se află într-o zonă superbă, în apropiere de 2 obiective turistice importante
FANATIK.RO
Satul din România care a fost înghițit de pădure. Oamenii l-au părăsit, deși se află într-o zonă superbă, în apropiere de 2 obiective turistice importante
Dinamo a dat o lovitură colosală: și-a adus antrenor de la Barcelona! EXCLUSIV: Gazeta are toate detaliile unui contract faraonic
GSP.RO
Dinamo a dat o lovitură colosală: și-a adus antrenor de la Barcelona! EXCLUSIV: Gazeta are toate detaliile unui contract faraonic
Ele sunt zodiile care au o șansă unică până în decembrie. Trei nativi pot da de bani și de noroc
FANATIK.RO
Ele sunt zodiile care au o șansă unică până în decembrie. Trei nativi pot da de bani și de noroc
Wow, ce rochie!! Actrița mexicană Eiza González a întors toate privirile la un eveniment din Los Angeles, cu rochia ei portocalie! FOTO
Unica.ro
Wow, ce rochie!! Actrița mexicană Eiza González a întors toate privirile la un eveniment din Los Angeles, cu rochia ei portocalie! FOTO
Ciocolata Dubai, țeapă de zile mari. Ce conține, de fapt
Financiarul.ro
Ciocolata Dubai, țeapă de zile mari. Ce conține, de fapt
Black Friday 2024. Cel mai dorit articol de fashion: 12.500 de comenzi în trei ore
Observatornews.ro
Black Friday 2024. Cel mai dorit articol de fashion: 12.500 de comenzi în trei ore
Horoscop 5 noiembrie 2024. Taurii simt nevoia să se amestece în treburile altora, fără să fie invitați sau să li se ceară ajutorul
HOROSCOP
Horoscop 5 noiembrie 2024. Taurii simt nevoia să se amestece în treburile altora, fără să fie invitați sau să li se ceară ajutorul

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI