Președintele Chinei Xi Jinping a anunțat luni că țara sa va susține o analiză complexă a pandemiei de COVID-19 doar după ce epidemia va fi sub control, notează The Guardian.
Liderul de la Beijing a vorbit prin videoconferință în deschiderea Adunării Mondiale a Sănătății, care va fi cel mai probabil dominată de tensiunile diplomatice pe tema unei rezoluții care vizează elucidarea originilor epidemiei.
Rezoluția sponsorizată de UE și Australia cere, în limbaj diplomatic, o evaluare imparțială, independentă și comprehensivă a experienței câștigate și a lecțiilor învățate din răspunsul coordonat de Organizația Mondială a Sănătății la epidemie.
Draftul rezoluției, care ar fi susținută de peste 120 de țări, nu menționează în mod specific China, dar multe state au arătat cu degetul în trecut spre Beijing, pe care l-au acuzat că a ascuns gravitatea epidemiei timp de mai multe zile.
Oficialii australieni, care au susținut menționarea Chinei în document, s-au declarat mulțumiți de ultima variantă a rezoluției, spunând că aceasta ar permite totuși o evaluare suficientă a măsurilor luate de China la începutul pandemiei.
China a răspuns deja cu furie la demersurile oficialilor australieni amenințând cu impunerea unor tarife la importurile de orz din Australia.
Dar printre țările care susțin o astfel de evaluare independentă se află și aliați ai Chinei precum Rusia sau Indonezia, ceea ce arată că spațiul de manevră al Beijingului este tot mai redus.
Participarea Taiwanului la OMS, amânată
O altă problemă spinoasă, cea a participării Taiwanului la reuniune, s-a terminat cu o remiză favorabilă Chinei, care consideră că Taiwanul este teritoriu chinez și prin urmare nu are dreptul de a participa în nume propriu.
Ţările membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au decis să amâne dezbaterile asupra participării Taiwanului în calitate de observator, în timp ce SUA şi alte ţări au cerut în ultimele zile ca insula să poată participa, informează AFP, citată de Agerpres.
Cu ocazia primei dintre cele două zile ale acestei adunări virtuale, ţările au acceptat să dezbată problema taiwaneză în timpul reluării discuţiilor, OMS sperând că va fi posibilă continuarea lor mai târziu în cursul acestui an. Nicio ţară nu s-a opus acestei propuneri.
SUA au condamnat „excluderea” Taiwanului, afirmând că decizia „aduce şi mai multă atingere credibilităţii” OMS.
Nimeni nu pune în discuţie faptul că Taiwanul a avut unul dintre cele mai eficiente răspunsuri din lume pentru a stăvili epidemia, în pofida apropierii sale geografice de focarul virusului din Wuhan, în China.
Mike Pompeo, secretarul de stat al SUA:
„Nu este o surpriză. Democraţiile transparente, în plină sănătate şi inovatoare precum Taiwanul răspund întotdeauna mai bine şi mai rapid la pandemii decât o fac regimurile autoritare”, a adăugat secretarul de stat american, care a denunţat în mod repetat „responsabilitatea” Chinei în propagarea noului tip de coronavirus.