Invazia Ucrainei a început cu un discurs amenințător al președintelui rus Vladimir Putin și a continuat cu o serie de atacuri cu bombă în apropiere de Kiev și Donbas. La scurt timp după intervenția armată a Rusiei, autoritățile ucrainene au început să comunice cu populația generală prin intermediul unui canal online. 

Pentru prima oară în istoria militară a omenirii, războiul este transmis și urmărit online

O criză militară desfăşurată în epoca tehnologiei permite ca, în noianul de informații de interes public, să se strecoare cu ușurință o multitudine de știri înșelătoare sau false. Acesta a fost motivul pentru care autoritățile de la Kiev au activat un centru de comunicare strategică – SPRAVDI

SPRAVDI exista și înainte de izbucnirea războiului, dar începând de astăzi, 24 februarie, și-a intensificat activitatea. După primele atacuri ruseşti în Ucraina, SPRAVDI a început să transmită din ce în ce mai multe mesaje către ucraineni folosind rețelele sociale Telegram şi Twitter. Pe aceste aplicaţii, sunt difuzate apeluri la calm, mesaje utilitare, actualizări ale evoluţiei frontului, dar şi mesaje motivaţionale din partea oficialilor ucraineni, precum preşedintele Volodimir Zelenski ori primarul Kievului, Vitali Kliciko. 

SPRAVDI este centrul pentru comunicare strategică ucrainean, sub autoritatea Ministerului Culturii şi Politicii Informaţionale din Ucraina. Centrul îşi propune să combată dezinformarea şi se concentrează pe ameninţările externe, în special pe atacurile informatice venite dinspre Federaţia Rusă, conform prezentării oficiale a instituţiei

Relatările rigide despre război sunt alternate cu scurte mesaje care arată eroismul armatei ucrainene. Două exemple:

  • „10.24. Un avion militar rusesc a fost doborât lângă Kramatorsk. Pe aici nu se zboară – acesta este cerul nostru“
  • „10.31. De ultimă oră – Patru tancuri ruseşti au fost distruse în timp ce se apropiau de Harkov“.

Libertatea a centralizat felul în care liderii ucraineni au comunicat desfășurarea războiului.

Ghid de comportament în caz de bombardament

Ghidul de supraviețuire

Primul mesaj a venit la ora 5.59: „Putin a ordonat un atac asupra Ucrainei. Rusia = fascism. Ucraineni, aveţi grijă la siguranţa voastră!“. Alături de acest apel, mesajul are ataşat şi un document care le arată cetăţenilor care sunt paşii pe care trebuie să-i parcurgă în cazul unei situaţii de război. Ghidul conţine sfaturi practice şi începe cu o încurajare: 

„Ucraina rezistă agresiunii ruseşti din 2014. Pentru aceasta, ne-am întărit apărarea Forţele Armate, Garda Naţională, Serviciul de Securitate a Ucrainei şi alte organizaţii paramilitare cu un total de 500.000 de oameni. 

Ţara noastră primeşte sprijin militar regulat de la Canada, Statele Unite, Marea Britanie şi multe alte state europene, sub formă de arme şi exerciţii. Dar Ucraina va fi bine pregătită atunci când şi cetăţenii vor fi bine pregătiţi. 

Este important să ştim ce putem face fiecare dintre noi în condiţii de urgenţă. […] Citiţi cu atenţie, analizaţi şi gândiţi-vă la acţiunile dumneavoastră!“

În document se regăsesc informaţii despre cum populaţia ar trebui să se pregătească în situaţii de urgenţă medicală, cum să-şi pregătească maşina sau locuinţa (cu trusă de prim ajutor, apă potabilă, lumânări, baterii, bani, lanterne, arzător pe gaz cu butelii de rezervă pentru gătit, pături, saci de dormit, lenjerie termică, valiză de urgență în caz de evacuare), cum să planifice, în familie, posibilele scenarii în cazul unui atac, cum să aibă grijă de animalele de companie, cum să se informeze din surse sigure şi chiar cum să se comporte în timpul unui bombardament. 

Primarul Kievului: „Panica este acum cel mai mare dușman”

6.40: Pe acelaşi canal, autorităţile au preluat şi mesajul primarului oraşului Kiev, care îi îndeamnă pe cetăţeni să rămână în case şi să nu-şi piardă speranţa că vor trece cu bine peste această situaţie:

„Dragi kieveni, Ucraina este atacată de agresor. Vuietul bombelor poate fi auzit în Kiev. Panica este acum cel mai mare duşman. Ne păstrăm rezistenţa. Oricine nu e implicat în infrastuctura critică sau în mijloacele de trai ale oraşului să stea acasă. Păstraţi pregătită o «valiză de urgență», documente şi un minim de lucruri necesare. […] Trebuie să continuăm să asigurăm funcţionarea oraşului. Fiţi tari! Trebuie să continuăm!“ 

Nu peste mult timp, un mesaj scurt îi anunţă pe ucraineni că în ţară a fost impusă legea marţială. „Păstraţi-vă calmul. Profesioniştii lucrează.“

7.15: Agenţia preia un mesaj al Ministerului Infrastructurii: „Toate trenurile înspre şi dinspre Capitală, precum şi trenurile din vest vor continua să funcţioneze conform programului. Trenurile din est vor continua să meargă cu o viteză de siguranţă, fiind posibile încetiniri sau opriri din motive de securitate, lângă staţiile cu adăposturi. #NerviDeOţel“

„Pentru a obţine arme, trebuie doar să aveţi paşaport“

9.46: SPRAVDI mai transmite un mesaj de mobilizare a cetăţenilor în scopul apărării ţării: „Ucraina intră într-un regim de apărare totală. Toţi cei care sunt pregătiţi şi capabili să deţină arme pot să se înroleze acum în Forţele de Apărare Teritorială (FAT) ale Forţelor Naţionale de Apărare din regiune. Pentru a obţine arme, trebuie să contactaţi brigăzile şi batalioanele din regiunea dumneavoastră. Trebuie doar să aveţi un paşaport.“ 

Alături de acest mesaj, site-ul Forţelor de Apărarea Teritorială cuprinde informaţii despre paşii care ar trebui parcurşi pentru înarmarea cetăţenilor. Pe frontispiciul site-ului, un mesaj mare anunţă: „Moarte ocupanţilor! Către toţi cei care apără Ucraina, veniţi la brigăzile şi batalioanele FAT!“.

„Minus încă unul!”

În următoarele ore, mesajele utilitare, menite să liniștească populația, sunt alternate cu scurte relatări triumfaliste de pe front.

10.37: „Băncile încă lucrează, dar cu anumite limite. Limitele au fost introduse pentru a preveni colapsul sistemului bancar.“

11.48: „Propaganda militară arată exact aşa: broşurile obişnuiau să fie distribuite pe stradă, dar acum internetul este inundat de videoclipuri false!“

11.59: Preşedintele Volodimir Zelenski îi încurajează pe ucraineni, printre altele, să doneze sânge pentru militari. 

12.20: „Au promis băieţii că vor continua să lupte? Promisiunea a fost îndeplinită: al şaptelea avion militar rusesc a fost doborât“

12.41: „Minus încă unul! Un elicopter rusesc Ka-52 a fost doborât deasupra Mejiria (în regiunea Kiev)“

Ministrul culturii: „Acesta este începutul sfârşitului pentru Kremlin şi Rusia“

Ministrul Culturii în Ucraina

13.28: Ministrul culturii Aleksander Tkachenko transmite un mesaj emoţionant: „Nu voi obosi să repet aceste cuvinte: nu intraţi în panică! Rămânem acasă şi ascultăm mesajele autorităţilor. Auzim sirenele, mergem în adăposturi. […] Misiunea noastră este să rezistăm şi să salvăm Ucraina. Lumea nu va ierta Kremlinul şi pe Putin pentru acest atac. Rusia va primi sancţiuni din toată lumea. Sper să se întoarcă în spatele Cortinei de Fier. Acest este începutul sfârşitului pentru Kremlin şi Rusia.“

14.14: SPRAVDI publică o listă cu canale de dezinformare ruseşti. 

Lista cu canalele de dezinformare pe care o publică SPRAVDI

„Vă reamintim încă o dată că acestea sunt canale ostile! Sursele de informare controlate de Federaţia Rusă şi-au depăşit deja statutul de propagandiste. Activităţile lor subversive ţintesc populaţia civilă a Ucrainei având un singur scop: să răspândească teama şi panica printre Ucrainei. Asta nu e nimic altceva decât terorism – terorism informaţional!“

15.18: Autorităţile informează populaţia despre unde pot găsi cele mai apropiate adăposturi antiaeriene. Pe canalul SPRAVDI sunt publicate hărţi cu astfel de buncăre pentru fiecare regiune în parte. 

Harta adăposturilor

16.51: Serviciul de Securitate al Ucrainei transmite un alt ghid pentru cetăţeni cu privire la măsurile pe care aceştia trebuie să le ia în cazul unui atac al artileriei cu rachete sau în cazul unor alte tipuri de atacuri armate. „Rămânem calmi. Respectăm regulile de siguranţă. Nu intrăm în panică. Glorie Ucrainei. #StopRusia“.

Urmărește-ne pe Google News