Dacă până acum, boschetari sau cetățeni din Republica Moldova erau aleși pentru a li se transfera afaceri cu datorii, noua schemă implică africani. În ultimii trei ani, un grup de acționari în srl-uri a găsit o metodă originală să evite să-și mai achite obligațiile de plată pe care le aveau la stat sau la parteneri.

Mai exact, afacerile cu datorii le-au trecut pe numele nigerianului Daniel Obinna Onuoha și ale prietenilor săi cu domiciliul în Africa de la care nu se poate recupera mai nimic pentru că nu au proprietăți sau venituri stabile.

Daniel Obinna Onuoha (26 de ani) a venit în România la studii, în urmă cu câțiva ani. Este unul dintre imigranții care poposesc la noi țară cu burse de educație și apoi rămân în România cu permise temporare de ședere și cu domiciliu în țara de origine, de pe continentul african. Nu are venituri stabile, este pasionat de muzică, se promvează ca un DJ, cunoaște limba română doar când îi convine. Cu toate acestea, este patron peste trei firme. Autoritățile statului, bănci și firme din România trebuie să recupereze de la acesta și de alți patru conaționali o sumă ce trece de 25,3 milioane de lei, aproape șase milioane de euro. Sumele în cauză sunt doar cele cunoscute până la sfârșitul anului fiscal 2014, conform site-ului Ministerului de Finanțe.

Daniel Obinna Onuoha spune că srl-urile cu datorii le-au fost pasate fără acordul lui și al prietenilor săi. Acuză că datele le sunt folosite ilegal când sunt înregistrați în acționariat. Cert este că rețeaua a fost reclamată de un ONG, Asociația pentru consolidarea democrației și protejarea drepturilor omului – PRO-DROM, la instituțiile de control din subordinea guvernului. De aici, Corpul de Control a trimis sesizarea la DNA.

„Au promis investiții”

Una dintre cele 18 firme cu datorii ajunsă la cetățenii africani este Total Medical Grup, înfiinţată în anul 2005 de Mousa Rifai (născut 1958), domiciliat în Capitală, cel care era şi asociat unic. SRL-ul avea datorii de 367.000 de lei în 2013 înainte de a fi trecut pe numele nigerienilor Tony Michael Obiajulu şi Stephen Williams. Ultimul se prezintă ca fotbalist pe Facebook. „Da, aici Total Medical Grup! Vi-l dau imediat pe domnul Rifai”, ne-a răspuns secretara la telefon. După ce l-am anunțat pe Mousa Rifai că dorim să-l întrebăm despre firma trecută pe numele unor nigerieni, acesta a spus doar: „Aici nu este Total Medical Grup. Eu nu cunosc nigerieni, nici această firmă. Îmi pare rău”, după care a închis telefeonul. Acesta oferă tratamente cu ozon, iar pe internet se mai găsesc reclame ale acestuia pentru Total Medical Group.

Un alt SRL cu debite ajunse la migranți nigerieni este Grigorex Construct. Societatea, care se ocupă cu amenajări interioare, este înfiinţată în anul 1995 de bucureştenii Eugenia şi Ioan Grigore. Din 2014, intră în actionariat Tony Michael Obiajulu şi Esenta Chukwuemeka Eze. Societatea avea datorii de 386.738 lei la ultimul bilanţ fiscal, depus în 2012. „Nu pot să vă spun cine mi-a făcut cunoștință cu nigerienii, nu îmi mai amintesc. Au promis că vor face investiții mari”, încearcă acesta să ne convingă Ioan Grigore. Când îi spunem că o parte dintre acești cetățeni africani habar nu au că sunt patroni, acesta ne spune că nu mai poate vorbi.

Stephen Williams

Între societățile ai căror acționari au apelat la această scenetă a acționarilor africani se află și Mega Invest Impex Com IFN, care o avea printre asociați pe Angela Iulana Rusu. La începutul aceluiași an, Angela Iuliana Rusu și-a trecut srl-ul, care avea restanțe de plată de peste 444.000 de lei, conform site-ului Ministerului Finanțelor, pe numele nigerienilor Tony Michael Obiajulu şi Stephen Williams.

Nu știu nimic

Africanii care au devenit acţionari în aceste societăţi cu datorii sunt: nigerienii Tony Michael Obiajulu (născut în 1982), Jude Ibude (1986), Eze Chukwuemeka Esenta (născut în 1976), Stephen Williams (1994), Daniel Obinna Onuoha (1990). Lor li se mai adaugă şi camerunezul Ngomba Mbua Dickson și iordanianul Basem Ahmad Alhaj Hasan Ayyoub (1986). Ayyoub este și el unul dintre paravanele preferate printre acționari, acesta deține peste 130 de companii private.

Am reuşit să-l contactăm pe unul dintre africanii care apar în firme,

Daniel Obinna Onuoha

Daniel Obinna Onuoha. El ne-a precizat clar că nu are nicio firmă. „Nu am bani şi nu mă pricep, nu am cum să fiu acţionar în nici o societate. Aşa ceva nu se poate, este o prostie!”, s-a arătat acesta revoltat. Onuoha ne-a mai precizat că îi cunoaşte pe Jude Ibude şi Tony Michael Obiajulu, că nu a mai vorbit cu ei de ceva timp, dar că se îndoieşte că ar şti că deţin împreună 18 companii. „Nu am dat datele mele personale la nimeni pentru a le folosi să înregistreze societăți. Nu știu cine se folosește de datele noastre personale, dar el trebuie prins și pedepsit”, ni s-a mai plâns Daniel Obinna Onuoha.

Drumurile duc la Imigrări

Asociația pentru consolidarea democrației și protejarea drepturilor omului – PRO-DROM crede că a descoperit o posibilă urmă prin care datele acestor cetățeni nigerieni, imigranți în România, au fost folosite pe acționarii care doreau să scape de restanțele de plată pe care le aveau.

Srl-urile cu cele mai mari datorii din această rețea sunt următoarele: Eurocambi (deţinut până la schimbarea cu acționari africani de Albano-Marian Ionescu şi italianul Sergio Brusasco) – 2,1 milioane de lei, Art Lara Carpet (turcii Demirci Bekir, Zeki Sefil şi Serkan Gunes Eyup) – 7,7 milioane de lei, Total Consulting Proiect (Ramona Madălina Şoltuz şi Florentin Grosu) – 1,182 milioane de lei și GNB Imob Group (frații Gheorghe și Florin Bulat) – 11,8 milioane de lei.

Firma GNB Imob Group a realizat încă din 2011 un ansamblu imobiliar pe Calea Ferentari nr. 76A. În septembrie 2014, compania este trecută pe numele lui Tony Michael Obiajulu şi Jude Ibude.

Chiar în luna următoare, octombrie 2014, unul dintre apartamentele firmei este cumpărat de un angajat la Inspectoratul General pentru Imigrări, altfel spus instituţia care trebuie să supravegheze activitatea străinilor din România şi ai cărei angajaţi au acces la datele acestor cetăţeni. Este vorba de Cristian Constantin Cătuți, cel care ocupa poziția de ofițer în cadrul instituției.

Actul de vânzare-cumpăre între GNB Imob Group şi soţii Cătuţi se face prin intermediul unei alte firme fraţilor Bulat, Florin și Gheorghe, cei care dețin Prosper Center din Capitală. Este vorba de Office Rent Solutions care preia un apartament de 117 mp din ansamblul imobiliar din Calea Ferentari de la GNB Imob Group şi îl oferă familiei Cătuţi.

În declaraţia de avere a lui Constantin Cătuţi apare, pentru anul 2014, apare un credit imobiliar de 60.000 de euro, scandent peste 30 de ani.

„Nu știu nimic despre cetățeni nigerieni, nici soțul meu nu știe. Nu îmi mai amintesc cine a fost când am semnat actele. Soțul meu nu are nicio implicare în această rețea. Nu îi cunoaște pe nigerieni, vă spun eu că nu îi cunoaște”, ne-a declarat, panicată, Cătălina Cătuți. Și aceasta are acces la datele imigranților, colaborând cu un ONG care se ocupă tocmai de consilierea străinilor care trec prin România.

Soții Cătuți

Afaceri sesizate la Guvern

Cătălin Zelenca, administratorul afacerilor familiei Bulat ne-a declarat că nu poate să ne precizeze cum firma GNB Imob Group a ajuns la persoanele din Nigeria. „Acest lucru nu îl cunosc, nu știu aceste informațiu. Nu știu cum acționarii au ajuns să cunoască persoanele din Nigeria”, ne-a precizat el.

Aceasta tranzacție suspectă, cât și folosirea cetățenilor africani cărora le sunt pasate firme cu datorii a fost sesizata și direcțiilor de control din subordinea Guvernului, printr-un raport depus de Asociația pentru consolidarea democrației și protejarea drepturilor omului – PRO-DROM.

„Strânsa legătură dintre vânzătorul apartamentului și constructorul imobilului rezultă din identitatea reprezentantului ambelor societăți, Zelenca Cătălin. Acesta din urmă a fost atât asociat și administrator al GNB Imob Group cât și reprezentant în fața notarului al Office Rent Solutions, în momentul semnării contractului de vânzare, octombrie 2014, la scurt timp de la cesiunea părților sociale ale GNB Imob Group către cei doi nigerieni, septembrie 2014”, precizează reprezentanții organizației în raportul lăsat la Palatul Victoria.

Lista datoriilor

„Interesant este că cei care au intermediat posibila cesiune fictivă au omis schimbarea sediilor sociale (nu neapărat toate în aceeași locație) ulterior achiziționării, pentru a mai salva din aparențe. Problema reală pe care o ridicăm prin prezentul memoriu este legaliatea exercitării atribuțiilor de serviciu a celor în cazul cărora există o prezumție privind cunoașterea Legii nr. 161/2003 privind regimul incompatibilităților și care, prin semnarea contractului de muncă, și-au asumat obligația de fidelitate și confidențialitate față de Inspectoratul General pentru Imigrări și alte instituții specializate în zona imigrării”, mai spun reprezentanții Asociației pentru consolidarea democrației și protejarea drepturilor omului – PRO-DROM.

  • Eurocambi – 2,1 milioane de lei
  • Hardware Garage – 0,62 milioane de lei
  • Cargo Fashion Textil – 0,003 milioane de lei
  • Total Medical Grup – 0,367 milioane de lei
  • Webpulse IT – 0,187 milioane de lei
  • Grigorex Construct – 0,386 milioane de lei
  • Mega Invest Impex Com IFN – 0,444 milioane de lei
  • GNB Imob Group – 11,8 milioane de lei
  • Obiny Win – 0,229 milioane de lei
  • Carpat Explorer – 0,05 milioane de lei Tohas Ole – nu are depuse bilanțuri fiscale
  • Tevrom Producție Ferestre – nu are depuse bilanturi fiscale
  • Marketing Advance Business – 0,053 milioane de lei
  • Obizze Profile & Ferestre – nu are depuse bilanțurile fiscale
  • Total Consulting Proiect – 1,182 milioane de lei
  • Art Lara Carpet – 7,7 milioane de lei
  • Close Intermed Comerț – nu are
  • Maraton Electronice – 0,189 milioane de lei

Total = 25,3 milioane de lei

Spre Africa

  • Eurocambi

Esenta Chukwuemeka Eze

De la înfiinţare, srl-ul a fost deţinut de acţionarii Albano-Marian Ionescu şi italianul Sergio Brusasco.
Pe 23 iulie 2014, intră în acționariat Esenta Chukwuemeka Eze (născut în 1976), domiciliat în Nigeria, Statul Awka Anambra, str. Agbasiere nr. 20, și Obiajulu Tony Michael (născut în 1982), domiciliat în Statul Imo, Wazabia nr. 30.
Odată cu noii asociați, firma coboară de la cifre de afaceri de până la două milioane de lei până la zero. Datoriile acumulate sunt de 2,1 milioane de lei.

  • Hardware Garage

Firma a apărut în 2010, acționar unic fiind bucureşteanul Liviu-Dragoş Epure (născut în 1970). A fost pasată, în 2014, lui Ezenta Chukwuemeka Eze şi lui Tony Michael Obiajulu.
Conform ultimului bilanţ fiscal, societatea avea datorii de 161.957 de lei înainte de a ajunge la cei doi africani.

  • Cargo Fashion Textil

Firma a fost înfiinţată în 2013 de Nicolae Spuza (1979), iar în luna decembrie, acelaşi an, este cedată lui Daniel Obinna Onuoha şi lui Tony Michael Obiajulu. Primul dintre aceştia este domiciliat tot în Nigeria, str Nise nr.10. Conform ultimului bilanţ fiscal, firma avea datorii de 3.021 de lei la bugetul de stat înainte de a ajunge la cei doi nigerieni.

  • Total Medical Grup

Societatea este înfiinţată în anul 2005 de Mousa Rifai (1958), domiciliat în Capitală, cel care este şi asociat unic. Administrator este trecut sirianul Mohamad Al Rafaaei (1976).
În mai 2013, SRL-ul ajunge la Tony Michael Obiajulu şi Stephen Williams (1994), domiciliat tot in Nigeria, str. Ikeja.
Firma avea 367.546 de lei ca datorii după ultimul bilanţ fiscal din 2012. Telekom şi OTP aveau de recuperat debite de la societatea pasată nigerienilor.

  • Webpulse IT

Societatea este înfiinţată în anul 2007 de bucureştenii Cosmin Pascu (1987), Ioana Pestriţu (1988), Alexandru Mihai Prisacariu (1987, cel care este şi administrator) şi Bogdan Toma (1987). Aceștia sunt specialiști în software care au fost premiați inclusiv de Ministerul Comunicatiilor.
Din 2013, intră în firmă Tony Michael Obiajulu şi Esenta Chukwuemeka Eze.
Firma avea datorii de 186.956 lei la ultimul bilanţ fiscal depus în 2009.

  • Grigorex Construct

Societatea, care se ocupa cu lucrări de pardosire și placarea pereților, este înfiinţată în anul 1995 de bucureştenii Eugenia şi Ioan Grigore.
Din 2014, intră în firmă Tony Michael Obiajulu şi Esenta Chukwuemeka Eze.
Firma avea datorii de 386.738 lei la ultimul bilanţ fiscal, depus în 2012.

  • Mega Invest Impex Com IFN

Compania de creditare a fost înfiinţată în 1994 de Marian Budai şi Florin Budai. În 2002, SRL-ul devine o societate de amanet, iar acţionariatul se schimbă. Luminiţa Dinu şi Angela Iulana Rusu, Virginica Ioniţă, Doiniţa Duţă sunt cele care dețin compania. Din 2014, intră în firmă Tony Michael Obiajulu şi Stephen Williams.
Firma avea datorii de 444.800 lei la ultimul bilanţ fiscal depus în 2012.

  • G.N.B. Imob Group

Societatea a fost înfiinţată în 2004 de Gheorghe Bulat (1968). În 2009 apare pentru o perioadă ca acţionar unic Cătălin Zelenca care cedează în acelaşi an către Florin Bulat (1971), fratele lui Gheorghe Bulat.
Din septembrie 2014, intră în firmă Tony Michael Obiajulu şi Jude Ibude(1986).
Firma avea datorii de 11.797.014 lei la ultimul bilanţ fiscal depus în 2013.

  • Obiny Win

Societatea a fost înfiinţată în 2007, când se numea Atu Media Product. Acţionar a fost Carmen Ionela Petricioiu (1969) din Bucureşti.
Din septembrie 2014, intră în firmă Tony Michael Obiajulu şi Basem Ahmad Alhaj Hasan Ayyoub (1986). Acesta din urmă este tot un cetăţean iordanian, domiciliat Ilfov. Ayyoub este și el unul dintre paravanele preferate printre acționari, acesta deține peste 130 de companii private. Normal, majoritatea au datorii sau sunt în insolventa!
Firma avea datorii de 229.051 lei la ultimul bilanţ fiscal depus în 2012.

  • Carpat Explorer

Societatea a fost înfiinţată în 2013, Ionel Manea (1969) a fost acţionar unic şi administrator. exploatare forestieră.
Din septembrie 2014, intră în firmă Tony Michael Obiajulu şi Daniel Obinna Onoucha (1990). Acesta din urmă este tot un cetăţean nigerian, domiciliat Ilfov.
Firma avea datorii de 50.000 lei la bugetul public.

  • Tohas Ole

Societatea a fost înfiinţată în 2013 de sub denumirea Romconstruct RDI.
În 2014, firma este pasată lui Tony Michael Obiajulu.
SRL-ul nu a depus vreodată bilanțuri fiscale, conform datelor publicate pe site-ul oficial al Ministerului de Finante.

  • Tevrom Productie Ferestre

Societatea a fost înfiinţată în 2012, Ioan Dan Manea (1939) a fost acţionar unic şi administrator.
Din 2015, intră în firmă Tony Michael Obiajulu şi Esenta Chukwuemeka.
Firma nu şi-a depus niciodată bilanţul fiscal.

  • Marketing Advance Business

Societatea a fost înfiinţată în martie 2005 de cătare Adriana Veronica Bosinceanu (1971). Aceasta era şi administrator al firmei care se ocupa de software. Pe parcurs a intrat în srl şi Marius Bosînceanu (1965). Acesta din urmă rămâne singur în societate pe care o înstrăinează, în 2014, către Tony Michael Obiajulu şi Daniel Obinna Onuoha.
Srl avea datorii de 53.417 de lei la ultimul bilan, depus însă tocmai în 2009.

  • Obizze Profile & Ferestre

Societatea a fost înfiinţată în martie 2009 de către Sorin Stîngu (1973) şi era specializată în comerţul cu ridicata. In companie mai apare pe parcurs Adrian Dan (1968) şi Silviu Carabasu (1967)
Srl-ul este înstrăinat, în 2014, către Tony Michael Obiajulu şi Esenta Chukwuemeka Eze.
Compania este in executare silita, nefiind depus niciun bilanţ fiscal, conform site-ului Ministerului de Finanţe.

  • Total Consulting Proiect

Societatea a fost înfiinţată în martie 2005 de către Ramona Madălina Şoltuz Grosu (1977) şi Florentin Şoltuz Grosu (1976) şi se ocupa de inginerie şi arhitectură.
Srl-ul este înstrăinat, în 2013, către Tony Michael Obiajulu şi Esenta Chukwuemeka Eze.
Datoriile firmei sunt de1.182.744 de lei la ultimul bilan, depus însă tocmai în 2012.

  • Art Lara Carpet

Societatea fost înfiinţată, în 2006, de Demirci Bekir, domiciliat în Gaziantep, turcia şi se ocupa de fabricarea plăcilor şi profilelor din plastic. La acel moment se numea Beko Prod Exim. Pe parcurs mai apar în firmă Karem Demirci şi Dilek Dimerci. În 2013, firma este deţinută de alţi doi turci, Zeki Sefil şi Serkan Gunes Eyup.
SRL-ul este înstrăinat, în 2014, către Jude Ibude şi camerunezul Ngomba Mbua Dickson (1988).
Datoriile firmei sunt de7.708.825 de lei la ultimul bilan, depus însă în 2014.

  • Close Intermed Comerț

Societatea a fost înfiinţată în martie 2013 de către Mioara Creţoiu (1975) şi Camelia Caramet, iar firma se ocupa intermedieri comerţul cu textile.
SRL-ul este înstrăinat, în 2014, către Jude Ibude şi camerunezul Ngomba Mbua Dickson.
Nu depus niciodată un bilanţ fiscal, conform datelor rapotate de Ministerul de Finanţe.

  • Maraton Electronice

Societatea a fost înfiinţată în martie 2008 de către giurgiveanul Ion Văduva (1944). Aceasta era şi administrator al firmei care se ocupa de comerţ şi transport echipamente de telecomunicaţii. Anul următor, apare în acţionariat şi Florian Văduva (1965), fiul primului.
Srl-ul este înstrăinat, în 2014, către Jude Ibude.
Datoriile firmei sunt de 189.459 de lei la ultimul bilanț, depus în 2012.

 
 

Urmărește-ne pe Google News