Imaginile, realizate pe baza datelor colectate de sateliții NASA și Agenția Spațială Europeană (ESA), evidențiază faptul că marginile calotei glaciare din Groenlandase topesc mult mai rapid decât centrul, în special în zonele unde ghețarii ajung în mare, potrivit Live Science.
Potrivit cercetărilor între 2010 și 2023, Groenlanda a pierdut 2.347 de kilometri cubi de gheață, echivalentul volumului Lacului Victoria, cel mai mare lac din Africa.
Din 1998, calota glaciară din Groenlanda a înregistrat o pierdere constantă de masă, fiind în prezent al doilea cel mai mare factor al creșterii nivelului oceanelor, după expansiunea termică a apei cauzată de temperaturile ridicate.
Viitorul unui Ocean Arctic fără gheață este unul dintre cele mai izbitoare exemple ale schimbărilor climatice antropice în curs, conform unui nou studiu publicat în revista Nature.
Nivelul oceanului crește alarmant în sud-estul Statelor Unite, conform unei analize a datelor de la Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA), citată de The Washington Post. Stația de măsurare a mareelor Fort Pulaski, situată la est de Savannah, Georgia, a înregistrat o creștere de peste 17 cm din 2010, una dintre cele mai rapide rate din țară.
Studiul, publicat pe 20 decembrie în revista Geophysical Research Letters, arată că marginile calotei glaciare s-au retras în medie 6,4 metri, iar ghețarii de margine au înregistrat cele mai mari pierderi, cu un maxim de 75 de metri la ghețarul Zachariae Isstrøm.
Cele mai grave pierderi apar marcate cu roșu intens în videoclipul realizat pe baza datelor.
Începând cu 2020, CryoSat-2 și ICESat-2 orbitează pe aceleași traiectorii, un efort comun între ESA și NASA pentru a sincroniza și unifica datele colectate de ambele misiuni.
Încercări disperate și controversate
Un grup de cercetători și antreprenori britanici desfășoară un experiment controversat în Arctica canadiană. Ei încearcă să crească și să refacă gheața marină din zona Arctică, pompând apă de mare de la mare adâncime la suprafață și lăsând-o să înghețe. Scopul final este de a încetini sau chiar inversa pierderea gheții de vară, potrivit CNN.
În testele din Golful Cambridge, Canada, grupul a acoperit aproximativ 4.000 de metri pătrați de gheață și a adăugat în medie 50 cm grosime suplimentară între ianuarie și mai, comparativ cu zona de control. Însă unii oameni de știință arctici și experți au criticat metodele Real Ice ca fiind nedovedite la scară largă și riscante din punct de vedere ecologic.
Secțiunea „Schimbări climatice” este susținută de European Climate Foundation. ECF nu a fost implicată în niciun fel în procesul editorial și nu este responsabilă pentru punctele de vedere exprimate în textele apărute în cadrul secțiunii.