13 slujitori ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene, subordonate canonic până în primăvara anului trecut Patriarhiei de la Moscova, au rămas fără cetățenie ucraineană și riscă să fie deportați în orice moment, potrivit presei ucrainene.
Decretul de retragere a cetățeniei nr. 898 a fost semnat de președintele Volodimir Zelenski în data de 28 decembrie 2022, dar nu a fost publicat oficial.
Mitropoliți, arhiepiscopi și vicari, rămași fără cetățenie
Informația despre retragerea cetățeniei a fost însă deja transmisă Serviciului de Stat de Migrație, iar oamenii bisericii ar putea fi deportați din Ucraina, potrivit publicației Livyi bereg, care citează surse din administrația prezidențială.
Persoanele care au rămas fără cetățenie ucraineană sunt mitropoliți, vicari, arhiepiscopi, episcopi și protoierei ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene, care s-a desprins canonic de Moscova după invadarea Ucrainei de către Rusia.
Mitropolitul Meletie al Cernăuților și Bucovinei ar putea fi deportat
I-a fost retrasă cetățenia și mitropolitului Meletie al Cernăuților și Bucovinei. Potrivit presei ucrainene, în urma perchezițiilor realizate de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) la Eparhia Cernăuțiului și Bucovinei, au fost găsite dovezi ale deținerii cetățeniei ruse de către mitropolitul Meletie.
De asemenea, jurnaliștii de la Kiev scriu că în calculatoarele eparhiale a fost identificată pornografie infantilă, studiată de poliție, iar în biserici – literatură de propagandă.
Mitropolitul Meletie, născut în Rusia, a respins, în timpul unei predici din 27 noiembrie 2022, acuzațiile SBU. Acesta a comparat percheziția cu operațiunile serviciilor secrete desfășurate în Coreea de Nord, susținând că autoritățile și-au bătut joc de el și de fețele bisericești, intrând pe teritoriul mitropoliei și în Biserica Sfântul Nicolae, construită în perioada administrației române, în 1937, la 7 dimineața, când oamenii dormeau.
În timpul predicii, mitropolitul Meletie a declarat că nu are cetățenie rusă și că cererea înaintată autorităților ruse de obținere a pașaportului, identificată de SBU în eparhie, nu a fost scrisă de el, acuzând serviciile ucrainene că „realizează în acest caz un schimb de informații cu FSB” și că au fabricat dosarul.
Sancțiuni împotriva a șapte slujitori ai bisericii
Retragerea cetățeniei ucrainene a avut loc după ce mitropolitul Meletie și alți 6 ierarhi ai bisericii din alte regiuni au fost incluși în lista de sancțiuni a Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei. Fețele bisericești față de care statul ucrainean a aplicat sancțiuni nu pot să-și deschidă conturi, să fie proprietari de bunuri, acțiuni, să desfășoare operațiuni financiar-economice pe teritoriul Ucrainei.
Zelenski amenință prietenii Rusiei din Ucraina
Într-un mesaj video, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, pe 7 ianuarie – Crăciunul pe stil vechi -, că statul ucrainean combate eficient acțiunile celor care „justifică războiul, ajută sau se roagă pentru statul terorist”.
Vor fi izolate de lumea civilizată persoanele ale căror voci răsună la unison cu bubuiturile artileriei.
Volodimir Zelenski:
Biserica Ortodoxă Ucraineană, forțată să-și schimbe denumirea și riscă să fie interzisă
Peste 4 luni, Biserica Ortodoxă Ucraineană va fi forțată să-și schimbe denumirea în Biserica Ortodoxă Rusă din Ucraina, potrivit unei hotărâri a Curții Constituționale a Ucrainei din 27 decembrie, despre care a scris Libertatea.
Curtea Constituțională argumentează că redenumirea este necesară pentru „a nu amăgi enoriașii și societatea, dar și pentru a deosebi această organizație de altele deja existente, fiind în principiu o limitare justificată a dreptului de a alege liber numele entității confesionale”.
În același timp, comitetul Radei Supreme pentru Politica Umanitară și Informațională recomandă Parlamentului să adopte o altă lege care să interzică în mod clar Biserica Ortodoxă Rusă din Ucraina și toate structurile ei.
digiserv.ro • 19.01.2023, 05:59
In primul rand daca acesti preoti se considera romani ce cauta sa tina de Biserica Ortodoxa Rusa ? De ce nu s-au mutat la Biserica Ortodoxa Romana ca sa faca o Mitrpolie a Ucrainei pentru romanii d-acolo cum s-a facut in Basarabia? Daca vor trece la Biserica Ortodoxa Romana cum ar fi normal atunci da se poate implica si statul roman, se poate implica si Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane.
Adevarat_Neadevarat • 12.01.2023, 10:01
In timp ce Romania face suporta crestineste un stat neprietenos aflat in dificultate, iata ca Ucraina continua sa-si arate adevarata fata. Falsifica istoria pe filiera bolsevista, interzice limba romana in scoli, acum loveste si in Biserica ortodoxa care tine slujbele in limba romana. Proces de asimilare fortata 100%, mai lipsesc doar deportarile in Siberia, probabil ca vom vedea ceva similar in perioada imediat urmatoare. BLOCATI IMEDIAT ORICE SPRIJIN CATRE UCRAINA PANA NU SCHIMBA POLITICILE FASCISTO-NEOMARXISTE!
Gandalf_the_Grey • 11.01.2023, 09:28
„Înalta față” pedalează pe „românism” pentru a impresiona. Am dubii serioasă că are vreo păsare despre asta, mai probabil, la fel ca alte „fețe” e un slujitor al $$$ și al setei de putere. Dacă bolșevicia le-a promis onoruri și ceva copeici în plus, automat ei au pus botu'. De ce nu? doar până la Dumnezeu și la sfinți trebuie să mănânci ceva, nu? :D Era un bătrân preot greco-catolic prin nordul Ardealului, între războaie, care s-a întâlnit în tren cu unul mai tânăr, fost enoriaș și l-a apostrofat: „până la urmă, nu te-ai lăsat... dacă te făceai doctor, știa lumea că ești un măcelar, dacă te făceai avocat, știa lumea că ești un mincinos dar așa, ca preot, înșeli oamenii în numele lui Dumnezeu” (istorie orală, pretinsă adevărată de un mirean, Sălaj)