În această zi oameni obișnuiți și voluntari participă la acțiunile de mobilizare pentru acordarea asistenței primare în situații de criză.
Primul ajutor este un gest de umanitate, care face diferența între moarte și viață, dar și între indiferență și solidaritate, între apatie și acțiune. De acest act umanitar ar trebui să poată beneficia toți acei care au nevoie. Situațiile de urgență pot apărea oricând, oriunde și pot afecta pe oricine.
Federația Internațională a Crucii Roșii și Semilună Roșie (The International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies – IFRC) a introdus în calendarul evenimentelor marcarea Zilei mondiale de prim ajutor, în anul 2000. În fiecare an, în această zi, peste 100 de societăți naționale ale Crucii Roșii / Semiluna Roșie organizează evenimente și ceremonii pentru a conștientiza în rândul opiniei publice importanța acordării primului ajutor, care poate salva vieți în situații de criză, informează Agerpres.
Un obiectiv important al zilei este de a promova posibilitatea de acordare a primul ajutor publicului larg, autoritățile locale organizând acțiuni de instruire a voluntarilor. Un alt obiectiv major este de a înțelege rolul crucial al primului ajutor în prevenirea accidentelor și a bolilor, dar și pentru integrarea grupurilor marginalizate în societate.