Campania de anul acesta a Ministerului Sănătății care vizează reducerea la maximum a îmbolnăvirii prin gripa de sezon a început, ca niciodată, în forță. Din cele 500.000 de doze achiziționate pentru persoanele cu risc de îmbolnăvire, categorie în care intră persoanele trecute de 65 de ani, cele cu boli cronice, în special afecţiuni respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, bătrâni instituţionalizaţi, copii, personal medical şi femei însărcinate, au fost deja utilizate 130.000.
Fie populația a început să conștientizeze riscul îmbolnăvirii cu virușii care de la an la an suferă mutații și devin tot mai periculioși putând duce la complicații grave, fie a fost doar un val de moment. Rămâne de văzut însă cât de speriați sunt românii de gripa de sezon și și câți se vor imuniza pâna la finalul anului.
Gripa este o boală contagioasă, care se transmite cel mai adesea, de la un om bolnav la un om sănătos prin tuse, strănut sau prin utilizarea în comun a unor obiecte contaminate recent. Printre cele mai grave forme se numără gripa cauzată de virusul AH1N1, cunoscută și sub denumirea de gripă porcină, care poate duce la complicații grave și chiar la deces. În sezonul trecut 2015-2016, în perioada de supraveghere a infecțiilor respiratorii acute și a gripei, au fost confirmate în laborator 1.519 cazuri de gripă și 108 decese cauzate de virusul gripal.
Cum ne protejăm
Doctorii reamintesc faptul că păstrarea regulilor de igienă personală, în special spălatul pe mâini cu apă şi săpun, reprezintă una dintre metodele cele mai eficiente de prevenire a îmbolnăvirilor şi atrag atenţia cadrelor didactice şi părinţilor să îndrume elevii în acest sens. Mai mult decât atât, specialiştii ne sfătuiesc să fim cu mare băgare de seamă atunci când circulăm cu mijloacele de transport în comun, unde viruşii se pot transmite extrem de repede de la o persoană bolnavă.
Pentru persoanele care nu se încadrează în grila de imunizarea gratuită, medicii recomandă vaccinarea la cerere. Şi asta pentru că se știe deja că de la an la an viruşii devin tot mai agresivi, iar virozele de sezon ţin din ce în ce mai mult şi trec destul de greu.