Nu mai devreme de 8 Martie, un braşovean care pipăia femeile în autobuzele din Braşov a fost reţinut de poliţie. Comportamentul lui deviant pare o excepţie însă un studiu realizat de psihologi canadieni, pe 1.040 de persoane, relevă faptul că 46% dintre chestionaţi manifestă interes pentru una sau mai multe forme de parafilie.
Parafilia este un termen general pentru o practică sexuală necesară excitării sexuale a unui individ, dar care nu este aprobată de normele sociale, fiind considerată o anormalitate sau o perversiune sexuală.
Cele 8 forme ale parafiliei
Voyerismul – spionarea altor persoane în timpul unor activităţi private
Exhibiţionismul – expunerea organelor genitale
Froterismul – atingerea sau frecarea de un alt individ, fără acordul acestuia
Masochismul sexual – obţinerea plăcerii sexuale prin acceptarea umilirilor, a bondage-ului sau a altor forme de suferinţă
Sadismul sexual – obţinerea satisfacţiei sexuale prin producerea de durere, umilire asau legarea (bondage) altui individ
Pedofilia– focusarea sexuală pe copii
Fetişismul – folosirea unor obiecte sau având focus pe părţi ale corpului, altele decât organele sexuale
Transvestirea – obţinerea plăcerii prin îmbrăcarea hainelor purtate în mod uyual de persoane de sex opus
Studiul realizat de canadieni arată că parafilia apare în aproape 50% din cazurile oamenilor chestionaţi. Aproape o treime dintre ei confirmă că au avut cel puţin o activitate încadrată la parafilie. De asemenea, oamenii care practică masochsimul este foarte probabil să aibă şi alte fetişuri.
Dintre cele 8 tipuri de deviaţie sexuală amintite mai sus, jumătate dintre ele apar în mod uzual. Voyerismul a fost confirmat de 35% dintre femeile şi bărbaţii participanţi la studiu, în timp ce fetişismul face parte din viaţa a 20% dintre cei intervievaţi.
Masochsimul este practică obişnuită pentru 19% dintre oameni, iar froterismul apare printre dorinţele a 26% din eşantion.
Profesorul Christian Joyal, psiholog la Universitatea Quebe, care a şi condus studiul spune că unele interese parafilice sunt mai comune decât ne-am imagina, nu doar ca fantezii, ci şi ca dorinţă sau comportament. El a explicat că bărbaţii sunt mai interesaţi în aceste manifestări decât femeile, dar de fapt, femeile care au admis că au o atracţie faţă de supunerea sexuală au interese sexuale mai variate şi se declară mai satisfăcute de viaţa lor sexuală.
Potrivit acestuia, deşi a intervievat doar 1.040 de persoane, rezultatele studiului se pot aplica fără probleme populaţiei din America de Nord şi Europa.