Avea doar doi anişori când boala Gaucher – o afecţiune genetică foarte rară care poate afecta toate organele interne din cauza deficitul unei enzime – a început să-şi facă simţită prezenţa prin hemoragii nazale frecvente şi răceli mult prea dese cu temperatură mare. La început, Daniela Zlatea a fost diagnosticată cu fel de fel de boli, începând de la leucemie până la ciroză hepatică pentru care a şi făcut tratament, degeaba, mai bine de trei ani. La vârsta de 5 ani i-a fost scoasă splina, care devenise mult prea mare pentru organismul ei firav. Atunci, pe organul extirpat la spitalul Fundeni, i-au fost descoperite celule Gaucher.
Diagnostic ratat în spital
O bună perioadă de timp însă, problemele de sănătate s-au ţinut departe de copilă, dar la vârsta de 11 ani durerile puternice din zona şoldului au îngenunchiat-o. A ajuns la spitalul Floreasca unde a trăit una dintre cele mai urâte experienţe.
”Neştiind ce am, medicul care m-a luat în primire s-a uitat la mama şi i-a spus «fata asta moare în cinci minute şi eu nu ştiu ce să-i fac»”, îşi aminteşte tânăra.
Într-un final, s-a ales cu un ghips şi tratament cu antibiotic. Când a observat că starea de sănătate a Danielei nu se ameliora deloc, tatăl ei a cerut transfer la Fundeni. L-a obţinut destul de greu. Însă odată ajunsă aici, i-a fost înlăturat ghipsul, a fost supusă unei operaţii de coxartroză – afecțiune cronică, degenerativă a șoldului – şi i s-a pus piciorul, strâmb din cauza ghipsului purtat, în poziţie normală. În toată această perioadă, fata a avut dureri osoase extrem de puternice din cauza bolii rare de care suferea. Un an mai târziu, a apărut şi în România medicamentul care avea să-i înlăture definitiv durerile şi să împiedice evoluţia bolii.
Mămica unui băieţel minunat
Astfel, viaţa tinerei a intrat pe un făgaş normal. Pe când avea 17 ani l-a întâlnit pe cel care avea să-i devină soţ. În urmă cu un an şi două luni, Daniela a devenit mămica unui frumos băieţel.
Şi pentru că afecţiunea de care ea suferă este ereditară, într-un viitor apropiat va trebui să-i facă o serie de investigaţii şi micuţului Edi. Are convingerea însă că puiul ei este perfect sănătos, mai ales că probabilitatea ca el să fi moştenit boala – în România sunt în jur de 70 de persoane diagnosticate – este foarte mică după cum spun specialiştii, aceasta transmiţându-se cam la a opta generaţie.