recordurile americane. Cum ar fi, de exemplu, 132.011 jonglerii executate in aproximativ 20 de ore. Footbag sau hacky, asa cum este el mai cunoscut, este unul dintre cele mai noi si mai spectaculoase sporturi ce au reusit sa castige adepti si in Romania. Footbag e un joc cu caracter sportiv (cu radacini in China, Thailanda si America) reinventat in anii 70 de catre doi atleti din Oregon (SUA), John Stalberger si Mike Marshall. Mai tarziu a fost vandut si popularizat sub numele de „Hacky Sack”. Sportul a inceput sa creasca incet dar sigur si acum este recunoscut aproape in toata lumea. Milioane de oameni, tineri sau batrani, atleti sau amatori practica acest joc in primul rand din placere, o parte din acestia, atrasi de complexitatea si frumusetea lui, inscriindu-se chiar si la marile competitii ce se desfasoara pe intreg mapamondul.
Jocul in sine nu pare deloc complicat, insa practicarea sa cere o dexteritate cu totul iesita din comun. in linii mari se aseamana cu fotbalul si se bazeaza pe jonglerii cu o mingiuta speciala tesuta cu fire de bumbac sau realizata dintr-un plastic special, de o densitate mare, lovita in mod repetat cu piciorul, scopul fiind ca mingea sa fie tinuta in aer cat mai mult timp. in antrenamente poate fi folosit orice, o piatra, un telefon mobil, in general orice obiect care nu depaseste greutatea de 100 de grame si nu poate provoca stricaciuni majore mediului in care se practica antrenamentul.
„Hacky nu este doar un sport. Jucat la orice colt de strada, piata sau parc, hacky nu trezeste in oameni numai dorinta de a castiga. Este un mod bun de a te relaxa si unul, cred eu, si mai bun de a-ti face noi prieteni. Acest sport nu a avut numai vremuri bune. La inceput lumea nu a inteles ideea si cei care il practicau erau porecliti „drogati” si „aiuriti”. Pana si profesorii si directorii scolilor din intreaga lume au clasificat acest fenomen ca un simbol al delincventei juvenile. Dar hacky-ul a reusit sa treaca peste toate astea si sa devina un sport omologat. Acum se tin concursuri in toata lumea, iar sportul devine din ce in ce mai popular. Asa ca noi ne-am gandit sa aducem in Romania acest sport. Destul de multi stiu deja de el si il practica. Dar la noi inca nu se poate numi sport. Am dori cu ajutorul dumneavoastra sa facem acest fenomen cat mai cunoscut”, spune Alexandru Mantale, unul dintre initiatorii din Romania ai miscarii hacky.
Datorita asemanarii cu fotbalul, hacky a cunoscut de-a lungul timpului modificari care l-au adus cat mai aproape, ca imagine, de sportul rege, de golf sau de tenisul de picior. Spre exemplu, in Statele Unite ale Americii au loc campionate anuale de hacky in care jucatorii sunt despartiti de un fileu foarte asemanator cu cel folosit la tenis de camp. Alte versiuni ale hacky-ului presupun „parcurgerea” unui teren de golf din cat mai putine lovituri, mingile fiind introduse in gauri nu cu crosa ci, evident, cu piciorul. in Romania, sportul este inca la stadiul de amatorism, dar cei care il practica spera sa infiinteze in scurt timp o federatie care sa le apere interesele si sa ajute la popularizarea lui.
„Pentru mine, ma rog, pentru noi toti, a fost destul de greu la inceput, auzisem despre el, mie unul mi-a placut ideea si am incercat sa aflu cat mai multe informatii. Acum vreo doi ani am fost personal la Federatia Romana de Fotbal si am discutat cu domnul Adalbert Kassai, dar nu a putut nici dansul sa-mi spuna prea multe. Habar nu avea ca exista asa ceva. Pana la urma, noroc cu Internetul, de acolo am aflat ce inseamna, de fapt, hacky”, spune Florinel, unul dintre practicantii bucuresteni ai acestui sport.
Ce anume face acest sport atat de spectaculos incat sa merite in curand titulatura de sport olimpic? „in primul rand este foarte dinamic, intr-un timp relativ scurt consumi foarte multa energie, dupa cinci minute de topait va spun eu ca abia iti mai tragi sufletul. De curiozitate, incercati acasa sa sariti nu cinci, doua minute intr-un singur picior si o sa vedeti ce inseamna. Apoi, se aseamana foarte, foarte mult cu fotbalul, sportul rege in intreaga lume. Tuturor ne place sa-i vedem pe marii fotbalisti cum jongleaza cu mingea. Ultimele reclame la Pepsi, acelea cu Beckham si Ronaldinho sunt fenomenale. Credeti ca ar putea sa faca lucrurile alea cu o minge de tenis, de exemplu? Eu cred ca da. Dar numai marii jucatori ca ei, si noi, bineinteles”, mai spune razand Florinel.
Recordurile obtinute de-a lungul timpului de practicantii acestui sport sunt de-a dreptul fenomenale, in mod curios femeile dovedind un apetit serios pentru acest sport. De exemplu, in aprilie 1988, la un concurs organizat in orasul Monterey din statul California, USA, Constance Constable a reusit un numar de 24.713 lovituri consecutive, intr-un interval de patru ore si noua minute. Recordul a fost spulberat o luna mai tarziu, cand impreuna cu Tricia George, la dublu, cele doua sportive au „executat” un numar fabulos de lovituri: 132.011 in aproximativ 20 de ore.
Barbatii sunt reprezentati in topul celor mai spectaculoase evolutii de Ted Martin, care a reusit in 1997 un numar de 63.326 de lovituri, fiind cronometrat de arbitrii in opt ore si 50 de minute.

 
 

Urmărește-ne pe Google News