Mărul

Primul produs la care ne vom referi este unul dintre cele mai agreate fructe: mărul. Fructul este chiar „mărul discordiei” atunci când vine vorba de produsele pe care le importăm. Hipermarketurile sunt cele care strică această balanţă comercială în cazul mărului, mai ales că cele mai mari cantităţi ajung din Polonia, unde producătorii sunt ajutaţi de stat, cu bani, să comercializeze în afară, se plâng fermierii noştri. Aşa se face că, potrivit INS, România a importat 90,7 milioane de kg de mere, la un preţ mediu de 0,37 de euro. În schimb, a exportat de 5,5 ori mai puţin (16,5 mil. kg), la un preţ mediu de 0,18 euro.

Para

Aceeaşi poveste o avem şi la pere, numai că în acest caz cantitatea adusă în ţară s-a ridicat la 18,6 milioane de kilograme, de 47 de ori mai mare decât am exportat. Aici şi preţul este unul care poate stârni furie, mai ales dacă ne uităm la starea livezilor din România. Acestea sunt îmbătrânite şi nimeni nu mai vrea să investească în aşa ceva pentru că pur şi simplu este mai uşor să mâncăm fructe fără gust din export decât să replantăm pomi fructiferi. Aceasta lipsă de strategie pe termen lung ne costă şi se vede pentru că la pere, noi importăm cu 0,72 euro kilogramul şi în exportăm cu 0,33 euro.

Caisa

Pe lângă măr, caisa a fost fructul copilăriei, cel din care era făcut nectarul ce îl găseam în fiecare alimentară şi băcănie. Acum, trebuie să aducem acest fruct din ţări străine decă vrem să ne bucurăm de el, numai că fructul importat are gust de minge de tenis. Cu toate acestea, ţara noastră s-a încăpăţânat şi a imprtat de 10 ori mai multe caise decât a exportat, şi la un preţ mai mare. Astfel că, dacă am trimis din ţară puţin peste 315 tone de caise, la un preţ de 0,81 euro, am importat 3.122 de tone, la un preţ de aproape un euro.

Roşii şi castraveţi

Câţi dintre voi nu aţi mers la piaţă şi aţi pus veşnica întrebare „sunt româneşti?”? Ei bine, dacă speraţi la un răspuns afirmativ, nu îl veţi primi şi asta pentru că în 2015, România a adus peste 57 de milioane de kilograme de roşii din diferite ţări ale lumii, la un preţ 0,92 euro. De asemenea, cantitatea de tomate trimisă la export a fost de 44 de ori mai mică, adică doar 1,3 milioane de kilograme, cu un preţ mediu de 0,66 de euro. În acest caz vorbim de tomate proaspete sau refrigerate. În cazul castraveţilor, am exportat cu vreo cinci milioane de kilograme mai mult, dar preţul este aproape la jumătată faţă de cel de import.

Carne de bovine

În discuţiile de săptămâna trecută pe care crescătorii de animale români le-au avut în judeţul Alba cu premierul Dacian Cioloş, au cerut acestuia ca statul să creeze locuri speciale în care aceştia să îşi poată sacrifica şi depozita animalele. Deşi li sa promis ceva derizoriu problema este departe de a fi rezolvată. Cererile vin ca urmare a ceea ce deja se întâmplă pe piaţă. Aşa se face că, pe parcursul lui 2015, România a importat aproape 20.000 de tone de carne congelată de bovină, la un preţ de 2.700 euro/tonă şi a exportat 1.035 de tone, la un preţ mediu de 2.930 euro/tonă.

Carne de porcine

Dacă vorbim de carne de porcine, în stare proaspată, refrigerată sau congelată situaţia este şi mai gravă. Ţara noastră a importat aproape 190 de milioane de kilograme la un preţ mediu de 1,61 euro/kg şi a trimis la export aproape 18 milioane de kilograme, la un preţ de 2 euro/kg. Deci, şansele să fi mâncat porc de la bulgari sau din cine ştie ce alt stat al lumii sunt foarte mari având în vedere balanţa cantităţilor.

Organe

La capitolul carne şi organe comestibile, proaspete, refrigerate sau congelate, de cocoşi, găini, raţe, gâşte, curcani, curci şi bibilici, comercianţii de la noi au reuşit performanţa să importe peste 124 de milioane de kilograme şi să exporte doar jumătate din această cantitate. Din fericire pentru noi, preţul de export (2,1 euro) a fost considerabil mai mare decât cel de import (1,23 euro).

Starea precară a agriculturii locale se observă în fiecare preţ expus la raft, în fiecare cantitate de produse pe care le aducem din afară şi mai ales în calitatea acestora. Până când vom ajunge să restabilim valorile de altă dată, cei mai norocoşi dintre noi sunt cei care mai au rude la sate, acolo unde fructele încă mai au gust de fructe şi carnea de animal este mult mai sănătoasă decât cea trimisă din afară.

 

Importuri şi exporturi de alimente

Sursa: INS

*Cantităţile sunt exprimate în milioane de kilograme, iar preţurile în euro    

 
 

Urmărește-ne pe Google News