Organul de control a adăugat că „va continua să lucreze la blocarea informațiilor false”. Roskomnadzor a reamintit că există răspundere penală și administrativă pentru răspândirea de falsuri despre armata rusă.

În primăvară, Roskomnadzor a ordonat presei ruse să acopere cursul operațiunii militare din Ucraina doar conform unor surse oficiale. În martie, Duma rusă de Stat a introdus răspunderea penală pentru falsurile legate de operațiunea militară din Ucraina.

Amendamentele adoptate nu permit presei să folosească o serie de formulări precum „război” sau „invazie” în legătură cu evenimentele din Ucraina, acolo unde se desfășoară „o operațiune militară specială”.

Pe 21 septembrie a fost luată o decizie similară în ceea ce privește acoperirea mobilizării parțiale, care a fost decretată de Vladimir Putin.

Pentru publicarea de materiale false despre desfășurarea unei operațiuni militare speciale, legislația rusă prevede răspunderea administrativă sub forma unei amenzi între 60.000 și 200.000 de ruble (n.r. – între 1.000 și 3.300 de euro pentru persoane fizice) și între 200.000 și 500.000 de ruble (n.r. – între 3.330 și 8.400 de euro pentru persoane juridice). Răspunderea penală a fost stabilită cu o pedeapsă cu închisoarea de până la 15 ani.

Putin spune că toată Ucraina e a Moscovei: „Acolo unde calcă piciorul soldatului rus, locul este al nostru”
Recomandări
Putin spune că toată Ucraina e a Moscovei: „Acolo unde calcă piciorul soldatului rus, locul este al nostru”

În plus, departamentul a reamintit răspunderea administrativă sub forma unei amenzi de până la 4 milioane de ruble (n.r. – circa 66.000 de euro) pentru proprietarii site-urilor, în cazul încălcării procedurii de restricționare a accesului la astfel de informații.

De când a început invadarea Ucrainei, pe 24 februarie, Kremlinul a încercat să controleze cu strictețe pe plan intern narativul războiului.

Multe dintre site-urile blocate au criticat conflictul militar din Ucraina. Toate instituțiile de presă independente din Rusia au fost fie blocate, fie închise, iar mulți jurnaliști au fugit din țară pentru a scăpa de urmărirea penală.

De asemenea, de când a început războiul, autoritățile ruse au scos în afara legii platformele de socializare Facebook și Instagram, după ce le-au catalogat drept organizații „extremiste”, și au restricționat accesul la Twitter.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

Fotografie ilustrativă: 123rf.com

Subiectele la matematică la Evaluarea Națională 2025 – ce le-a picat elevilor de a 8-a.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.