În urma a peste 300 de solicitări din partea procurorilor, Roskomnadzor, autoritatea de supraveghere a comunicațiilor din Rusia, a cenzurat mii de site-uri web în încercarea de a combate „știrile false”, conform procurorului general Igor Krasnov.
„După începerea operațiunii militare speciale, ne-am consolidat contracararea răspândirii pe internet a apelurilor la extremism și terorism, la revolte în masă și a răspândirii știrilor false”, a declarat Krasnov pentru cotidianul economic Kommersant.
De când a început invadarea Ucrainei, pe 24 februarie, Kremlinul a încercat să controleze cu strictețe pe plan intern narativul războiului.
Multe dintre site-urile blocate au criticat conflictul militar din Ucraina sau s-au referit la acesta mai degrabă ca la un „război” sau o „invazie” decât ca la o „operațiune militară specială” – termenul preferat de Kremlin.
Site-urile care publică informații ce contrazic versiunea Moscovei despre evenimentele din Ucraina, pe care Moscova le consideră „știri false”, sunt, de asemenea, blocate.
Criticarea războiului sau publicarea de informații despre conflict care nu sunt aprobate de Kremlin sunt pedepsite în conformitate cu noile legi adoptate la scurt timp după debutul invaziei.
Toate instituțiile de presă independente din Rusia au fost fie blocate, fie închise din februarie, iar mulți jurnaliști au fugit din țară pentru a scăpa de urmărirea penală.
De asemenea, de când a început războiul, autoritățile ruse au scos în afara legii platformele de socializare Facebook și Instagram, după ce le-au catalogat drept organizații „extremiste”, și au restricționat accesul la Twitter.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina