Școala veche din Fâstâci, cu săli de clasă cu pereți crăpați și WC în fundul curții, a intrat în reabilitare în 2006. În realitate, clădirea a fost pusă la pământ, s-au mai păstrat fundația și câțiva stâlpi de susținere, și a fost ridicată apoi, pe locul vechi unități de învățământ, o școală nouă, extinsă.
Are parter și mansardă și niciun element arhitectural care ar fi putut complica construcția. Totuși, a durat 14 ani pană să fie gata. Iar costurile inițiale trecute în proiect s-au dublat, ajungând la 3,2 milioane de lei.
”Epopeea” școlii care n-a crescut ca Făt-Frumos, ci în ritmul melcului a luat sfârșit vara aceasta, iar azi, școala din Fâstâci și-a deschis porțile pentru cei 120 de copii din satul vasluian.
Inaugurarea s-a făcut în cadru festiv, trecând peste recomandările Inspectoratului Școlar Județean Vaslui, și cu prezența primarului comunei Cozmești, din care face parte satul moldovean. Edilul le-a cerut celor de față să aplaude, înainte de a intra în sălile de clasă.
Am cerut să se aplaude din respect pentru profesorii și învățătorii care s-au chinuit atâția ani, alături de copii, să-și desfășoare cursurile în dispensarul uman și în ocolul silvic. De asemenea, aplauzele au fost și pentru cei care au contribuit, cu tot ce au putut, pentru finalizarea acestui obiectiv.
Primarul comunei Cozmești, Hristache Sima:
Reprezentantul ISJ Vaslui trimis la deschiderea școlii din Fâstâci consideră darea în folosință a noii unități de învățământ drept cea mai mare realizare a comunei din ultimul sfert de secol.
”Școala Fâstâci vine astăzi să-și întâmpine elevii și profesorii cu cea mai mare realizare din această comună din ultimul sfert de secol. Unitatea este dotată conform ultimelor standarde ale învățământului, ceea ce nu poate decât să ne bucure”, a afirmat inspectorul Alexandru Mîță.
Părinții care și-au adus copiii la școală se bucură că, în sfârșit, cei mici vor studia într-un spațiu adecvat.
”În toți acești ultimi ani, în care au învățat în cantonul silvic sau dispensar, copiii noștri au fost foarte necăjiți, vai de capul lor. Își rupeau hainele de pe ei din cauza băncilor. Acum este bine, învață și ei ca toți copiii”, ne-a spus mămica unui băiețel.
11 procese între primărie și constructor
De ce a durat 14 ani construcția școlii din Fâstâci? Autoritățile și firma care a reabilitat/ construit școala nu au reușit să ajungă la un numitor comun în privința costurilor.
Față de devizul inițial, lucrarea a ajuns, la final, la un preț dublu decât cel inițial: 3,2 milioane de lei.
În plus față de această sumă, firma de construcții cere de la Primăria Cozmești niște majorări și penalități de întârziere la plată, nu mai puțin de cinci dosare fiind pe rolul instanțelor de judecată.
”Eu am preluat acest obiectiv (n.r. – în urmă cu opt ani) și am căutat să fac tot ce se poate pentru finalizarea lui. Lucrurile s-au tergiversat de-a lungul anilor în instanță pentru că au fost 11 dosare în care constructorul a pretins orice s-a putut din punctul său de vedere”, susține edilul Hristache Sima.
Clădirea școlii din Fâstâci a ajuns în proprietatea Consiliului Local în urmă cu aproape un an, în urma înțelegerii dintre primar și administratorul firmei de construcții. Atunci, autoritățile locale s-au apucat de finalizarea lurcării.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 8
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro