Cel puțin 14 delfini au eșuat în luna septembrie pe plajele de pe litoralul românesc, cei mai mulți dintre acesștia având urme de plase sau răni vizibile.
„Dintre delfinii pe care i-am identificat în urma intervenţiilor, 13 aparţin speciei Phocoena phocoena relicta şi unul speciei Delphinus delphis ponticus. Acesta din urmă, a decedat în ciuda tuturor eforturilor noastre de a-l salva. Majoritatea delfinilor eşuaţi pe care i-am identificat în urma intervenţiilor de urgenţă, prezentau urme de plase sau răni vizibile, însă între aceştia au existat şi delfini afectaţi de agenţi patogeni.“ se arată într-un comunicat al ONG-ului.
În anul 2014, Mare Nostrum, împreună cu mai multe instituţii de cercetare şi educaţie din România şi Uniunea Europeană, au pus bazele unei reţele colaborative pentru studierea bolilor cetaceelor din Marea Neagră.
În cadrul acestui proiect pilot de cercetare, în perioada 2015-2016, s-au prelevat probe de la 14 delfinii şi marsuinii eşuaţi morţi şi au fost detectaţi patogeni de tipul Morbillivirus sp, precum şi paraziţi (îndeosebi la familia Phocoenidae) din genul nematoda. Rezultate preliminare au fost prezentate în cadrul celei de-a III-a Conferinţe de Medicina Mării, care s-a desfăşurat în perioada 08 -10 septembrie 2016.