Organizații membre ale Grupului „ONG-uri pentru cetățean” și partenerii acestora au sesizat astăzi Consiliului Superior al Magistraturii și Inspecției Judiciare în legătură cu două dosare aflate pe rolul Curții de Apel București și care vizează acuzații de plagiat în teza de doctorat la adresa premierului Nicolae Ciucă.
„Organizațiile sesizează existența unor potențiale abateri disciplinare în îndeplinirea actului de justiție. Într-unul dintre dosare, sentința citată în mass-media (publicația G4Media), include evaluări ale completului cu privire la stabilitatea conducerii executive a statului, la cariera politică a reclamantului sau la credibilitatea partidului din care face parte în fața electoratului, ceea ce ar putea fi o încălcare a Legii privind statutul judecătorilor și procurorilor”, argumentează semnatarii.
ONG-urile anunță că au inclus în sesizare și cel de-al doilea dosar care vizează teza de doctorat a prim-ministrului, după ce presa a dezvăluit că au existat nereguli în sistemul de repartizare aleatorie.
Organizațiile solicită, de asemenea, o analiză exhaustivă a întregului sistem de repartizare aleatorie a dosarelor, care să cuprindă date și informații cu privire la numărul de plângeri primite de CSM și Inspecție în ultimii ani cu privire la posibile fraude ale acestui sistem (de repartizare aleatorie – n.r.) și un audit de securitate al sistemului.
Din comunicatul ONG-urilor:
„Mi se pare grav că un judecător face considerații de natură politică în cuprinsul unei hotărâri”
Georgiana Iorgulescu, director executiv al CRJ, a explicat pentru Libertatea că dezvăluirile presei privind dosarele premierului Nicolae Ciucă au stat la baza acestei sesizări.
„Mi se pare grav, pentru că vorbim despre o poziție înaltă în stat, vorbim despre faptul că un judecător face considerații de natură politică în cuprinsul unei hotărâri și mi se par grave și suspiciunile privind repartizarea aleatorie a dosarelor. Pe noi ne preocupă mai puțin finalitatea acestor dosare, nu am intrat pe fondul acestor cauze, ci am analizat strict chestiuni care țin de comportament sau de repartizare aleatorie”, a declarat Iorgulescu.
14 ONG-uri au semnat această sesizare, iar printre ele se mai numără: Centrul de Resurse pentru Participare Publică, Centrul Filia, Active Watch, Consiliul Tineretului din România, Asociația pentru Tehnologie și Internet, Centrul pentru Inovare publică etc..
Iorgulescu a mai explicat că, în continuare, Inspecția Judiciară trebuie să decidă dacă face verificări prealabile înainte de declanșarea oricărei acțiuni disciplinare și ia decizia de a clasa cauza sau de a o prezenta Consiliului Superior al Magistraturii care poate lua măsurile necesare.
Recent, G4Media a scris că unul dintre dosarele în care premierul Nicolae Ciucă a solicitat anularea sesizărilor de plagiat din teza sa de doctorat ar fi fost direcționat, prin metoda „coperta” către judecătorul Marius Iosif, care a anulat sesizările respective, iar ulterior s-ar pensionat.
De asemenea, într-un alt dosar având un obiect similar, judecătoarea Ionela Tudor, de la Curtea de Apel București, ar fi invocat în motivarea sentinței prin care suspenda analiza doctoratului premierului „nevoia de stabilitate” a țării, conform G4Media.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro