Toprak Yergu, un purtător de cuvânt al Departamentului de Justiție din Basel, a declarat ziarului local 20 Minutes că persoanele fără adăpost din oraș pot solicita un voucher de călătorie și 20 de franci elvețieni (21,90 USD). În schimb, trebuie să semneze un contract, jurând să nu se întoarcă în țară pentru o perioadă de timp specificată.

Oficialul a declarat presei că orice persoană surprinsă care încalcă contractul ar putea fi deportată.

„Beneficiarii trebuie să se angajeze în scris să nu se întoarcă în Elveția, cel puțin pentru o anumită perioadă de timp. Dacă sunt verificați din nou, riscă să fie expulzați din țara noastră”, a spus Yergu.

31 de persoane fără adăpost au accesat oferta orașului, inclusiv 14 din România și șapte din Germania, potrivit Le News, un ziar în limba engleză publicat în Elveția.

Criticii ar fi numit oferta „curățarea străzilor”. Elveția a demonstrat o abordare de toleranță zero față de persoanele fără adăpost.

În ianuarie 2014, oficialii de la Geneva au închis o româncă fără adăpost, după ce aceasta nu a reușit să plătească o amendă de 500 CHF, primită pentru că cerșea pe străzi.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a anulat decizia orașului și a decis că tratamentul acordat femeii fără adăpost era incompatibil cu obiectivul de a proteja drepturile publicului.

Orașul a fost obligat să plătească femeii daune în valoare totală de 922 de euro.

 
 

Urmărește-ne pe Google News