Opreşte apa când te speli pe dinţi
1. Nu lăsa apa să curgă în timp ce faci altceva. Opreşte robinetul când te speli pe dinţi, de exemplu.
2. Verifică toţi robineţii din baie şi din bucătărie, să nu aibă pierderi. Un robinet prin care picură apa poate însemna o pagubă de până la 1.000 de litri /an.
3. Spală rufe şi vase la maşini utilizând capacitatea lor maximă. Astfel, vei economisi între 8.000-11.000 de litri de apă pe an.
Montează-ţi becuri economice
4. Înlocuieşte becurile clasice cu cele economice. Un bec clasic, folosit în medie 6 ore pe zi, consumă anual cam 220 kWh, în timp ce unul economic are un consum de 50 kWh. Şi durata unui bec tip LED, de exemplu, este de 10 ori mai lungă decât a unuia incandescent, chiar dacă preţul lui este mai mare, ca să nu mai vorbim de faptul că te ajută să economiseşti cu până la 75% curent.
5. Foloseşte întrerupătoare care au un dispozitiv de reglare a intensităţii luminii sau corpuri de iluminat cu senzori de mişcare.
6. Utilizează lumina naturală cât mai des posibil. Nu lăsa lumina aprinsă dacă ieşi din cameră. Iluminatul unei locuinţe reprezintă 30% din consumul de curent electric.
7. Foloseşte mai multe surse de iluminat: lustră, veioză, lampadar. Astfel, vei putea să iluminezi doar zona în care îţi desfăşori activitatea, fără să risipeşti energia electrică.
8. Dacă ai de gând să investeşti într-un aparat electrocasnic, ia unul de clasă energetică A+++, cu eficienţă energetică mare şi deci consum mic.
9. Scoate din priză aparatura electrocasnică atunci când nu o foloseşti. Vei economisi 10% din energia electrică.
Găteşte o cantitate mai mare odată
10. Găteşte o cantitate mai mare de mâncare odată şi păstreaz-o la frigider câteva zile.
11. Opreşte centrala proprie cu o oră înainte de a pleca de acasă. Încălzeşte- ţi apă doar când ai nevoie.
12. Foloseşte ochiul de aragaz la dimensiunea potrivită vaselor în care găteşti.
13. Alege cuptorul cu microunde în locul celui cu gaz. Vei reduce timpul de preparare.
14. Nu ţine mult timp deschisă uşa cuptorului.