Inconstienta autoritatilor pune in pericol un sat intreg din Harghita. Pentru ca nu au fost zidite la timp, 14.000 de tone de deseuri ramase dupa inchiderea unei mine risca sa o ia la vale dupa orice ploaie.
Vechea mina de caolin de la Harghita Bai a fost inchisa la inceputul anilor 90 si tot atunci ar fi trebuit zidite si cele 14.000 de tone de deseuri din jurul acesteia. Din nefericire, autoritatile nu s-au grabit sa faca acest lucru. Caolinul este o roca fina, de culoare alba, din care se face portelan si hartie, iar deseurile ramase sunt prafuri care au calitatea de a absorbi foarte usor apa.
Tocmai de aceea, la fiecare ploaie, acestea se imbiba cu apa si risca sa se pravaleasca, iar primele obstacole in calea lor sunt chiar locuintele oamenilor din sat. De-a lungul anilor, praful care a fost dus de vant sau de ploi in apele paraurilor a cauzat disparitia florei si a faunei. In ultimii ani, autoritatile au pasat vina pentru lipsa de implicare si au ridicat din umeri. Abia in al 12-lea ceas au cerut de la Guvern fondurile necesare zidirii muntelui de deseuri, pentru a evita o catastrofa.