Familia lui Iulian Gherguț, românul răpit în statul african Burkina Faso pe 4 aprilie 2015, nu știe dacă ruda lor mai este în viață, însă Ministerul de Externe ne-a asigurat că acesta este viu, chiar dacă astăzi se împlinește fix un an de la capturarea lui de către organizația teroristă Al-Mourabitoune. Ultimul semn de viață din partea românului a fost în august 2015, când acesta a apărut într-o înregistrare a grupării teroriste în care ruga autoritățile de la București să-l salveze. Reamintim că membrii Al-Mourabitoune l-au răpit pe Iulian Gherguț, originar din județul Neamț, în timp ce acesta patrula ca agent de securitate în jurul unei mine de mangan din Tambao, nordul Burkinei Faso, în apropiere de frontiera cu Niger și Mali. Alți români care lucrează în Africa de Vest ne-au precizat că ostaticii cu pielea albă sunt tratați ca niște sclavi.
Negocieri fără tam-tam
Autoritățile române au format încă din toamna anului trecut, după difuzarea înregistrării cu Iulian Gheguț amenințat de teroriști și cerând ajutor, o celulă de criză, cu scopul de a-l elibera. “Împreună cu Ministerul Afacerilor Externe, care acţionează pe toate canalele diplomatice disponibile şi gestionează activitatea de comunicare, autorităţile române competente în domeniul securităţii naţionale – Serviciul de Informații Externe, Serviciul Român de Informații, Ministerul Apărării Naționale – depun toate eforturile pentru eliberarea cetăţeanului român. Fiecare instituţie acţionează cu instrumentele şi metodele specifice de acţiune, conform competenţelor”, ne-au transmis ieri reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe.
Conform unor surse implicate în tratativele pentru eliberarea lui Iulian Gherghuț, autoritățile încearcă eliberarea acestuia chiar dacă rezultatele se lasă așteptate. “Facem orice e posibil ca să-l salvăm pe românul răpit, dar vrem să facem asta fără tam-tam. Fără să creștem valoarea românilor. Nu vrem să creștem cota românilor să ne trezim cu un val masiv de răpiri al celor care muncesc în zonă”, ne-a precizat o sursă implicată în negocieri.
Potra, sfătuitorul autorităților
Originar din Mediaș, Potra a plecat definitiv din țară după ce în 2010 a fost implicat într-o anchetă DIICOT privind traficul de droguri. Eliberat după ce a fost reținut 24 de ore, mercenarul a plecat imediat din România. De altfel, același parchet antimafie a deschis o anchetă și în cazul răpirii lui Iulian Gherguț. Un alt român care lucrează în zona Africii de Vest ne-a explicat că ostaticii grupării teroriste sunt tratați de obicei ca niște sclavi dacă sunt ținuți în viață.
Al-Mourabitoune a mai răpit români
Nemțeanul nu este singurul român care a fost prizonierul Al-Mourabitoune. În ianuarie 2013, aceeași organizație a luat cu asalt complexul gazifer Tigantourine de lângă In Amenas, din Algeria. 38 de ostatici străini au murit, printre care și doi români: Tiberiu Ionuţ Costache şi Mihail Marius Bucur. Pe lângă aceștia, alți patru conaționali au fost ostatici și au scăpat cu viață. Constănțeanul George Iachim, unul dintre norocoși, își amintește că membrii grupării erau foarte duri. “Nu conta de unde erai și habar nu aveau de România”, și-a amintit acesta. Un alt român care a fost prizonierul terorișilor de la Al-Mourabitoune, în 2013, în criza din Algeria, și-a adus aminte că membrii organizației erau foarte intersați de cetățenii străini pe care îi vedeau ca o marfă. “Teroriștii care au atacat locația în care lucram la momentul acela au căutat doar expați . Localnicilor li s-a permis să părăsească locația fără nici un fel de probleme. Românii care au fost luați ostatici au avut doar ghinionul si neșansa să se afle in locul nepotrivit în momentul nepotrivit”, explică acesta.