Din anul 2001 și până acum,  1.470 de menționări ale unor offshore-uri din Panama au fost înregistrate la Registrul Comerțului, așa cum reiese din datele obținute de Libertatea cu ajutorul aplicației termene.ro. Cum unele firme de pe continentul american erau amintite de două-trei ori, reiese, cu aproximație, că aproape 200 de societăți înregistrate în Panama au fost în ultimii 15 ani acționare în srl-uri din România. Este vorba de firme de tip căsuță poștală  care puteau deschide un cont bancar în Panama din care se plătească sau unde să adune bani fără a fi impozitați și fără a explica preveniența lor.

Reamintim că scandalul offshore-urilor din acest stat paradis fiscal a plecat de la “Panama Papers”, o investigație pornită de jurnaliștii germani de la „Süddeutsche Zeitung” și la care au cooperat reporteri din peste o sută de organizații media. Ancheta a scos la iveală secretele financiare ale unor lideri politici ca Vladimir Putin, președintele Rusiei, sau vedete ca actorul Jackie Chan sau fotbalistul Lionel Messi.

Țeapă imobiliară, via offshore

Cele mai multe afaceri din țara noastră controlate prin conturi din Panama sunt din domeniul imobiliar, urmate la mare distanță de societățile care au activități financiare sau de înfumusețare. În urmă cu opt ani, Top Birotica srl a început să ridice un complex de locuințe în cartierul bucureștean Ghencea denumit “Champions Residence”. Administratorii firmei au strâns două milioane de euro de la clienți și de la bănci, apoi au intrat în faliment cu Top Birotica.

Mihai Stoicescu, unul dintre cei 18 păgubiți, a obținut în instanță dreptul de a i se returna cei 75.000 de euro achitați.  Doar că administratorii societății, Răzvan Mihalache și Cătălin Tohăneanu, au susținut în fața instanței că au ajuns săraci după criza din 2008 și nu au bani să achite datoriile.

Cei doi nu au amintit niciodată în fața creditorilor și a judecătorilor că ar fi proprietarii firmei Office Manufacturing LTD din Panama.

”Această firmă am înființat-o acum vreun deceniu și ceva. Nu este pentru a ne ascunde banii, ci ne gândeam la oportunități și ni s-a părut o ideea bună să înregistrăm o firmă în Panama”, a încercat să se justifice Răzvan Mihalache.

Alcool la cășuță poștală

Compania Murfatlar România SA, care deține cunoscuta marcă de vin și nu numai, are datorii de peste un miliard de lei la bugetul de stat, restanțe imputate de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), pe care evită să le plătească din spatele unor procese deschise împotriva Fiscului. În circuitul de zeci de firme din jurul Murfatlar se găsesc și srl-uri deținute de offshore-uri din Insulele Virgine, Cipru, Bulgaria și, bineînțeles, Panama.

În grupul Murfatlar, controlat de frații Ion Șerban și Emanuel Dobronăuțeanu, George Ivănescu și Cătălin Bucura, apar și firme panameze ca Lemeiros și Avileira.

”Murfatlar Romania SA are mai multe litigii de natura fiscală cu ANAF, aflate în curs de soluționare de către instanțele de judecată, motiv pentru care nu dorim să facem alte comentarii”, a fost singura precizare a companiei Murfatlar legată de datoriile de la bugetul public.

Apartamentul lui Ponta

Fostul premier Victor Ponta a cumpărat un apartament de lux în complexul “Central Residential Park” de la firma G&F Real Estate and Constructions srl Bucureşti. Această afacere este controlată din Panama, de offshore-ul Sthemko Holding INC care este acționar unic la G&F. Ponta nu este singurul politician cu legături spre firme din Panama. Senatorul PSD Gabriel Mutu, candidatul la Primăria Sector 6, a fost implicat în mai multe afaceri în care l-a avut partener pe Bogdan Gabriel Iordăchescu sau pe Raluca Petcu. Aceștia sunt implicați în mai multe companii cu acționariat panamez, societați în care Mutu a recunoscut că a avut legături, dar spune că a ieșit din aceste offshore-uri. Romconsulting Properties este un srl dețintut de firma panameză Darval Investments.

Sectorul 6 are tragere la offshore-uri! Și gruparea condusă de fostul primar Cristian Poteraș, condamnat anul trecut la opt ani de închisoare pentru mai multe retrocedări ilegale, avea firme cu căsuță poștală pe continentul american. Spre exemplu, srl-ul Premier Imobiliar din București este controlat prin două societăți panameze, Chandler Commercial și Magford Consulting Corp, ambele reprezentate de Nicolae Ion Berendea. Acesta din urmă era unul dintre beneficiarii terenurilor retrocedate abuziv de Poteraș.

Testamentul lui Ion Țiriac

Rise Project, partenerii din România ai investigației pornite de la germani de la Süddeutsche Zeitung, au început să dezvăluie o parte dintre cei aproximativ 100 de români care ar avea societăți în Panama, conform reprezentanților organizației. Printre aceștia se afla și Ion Țiriac. Magnatul și-a pus toată averea într-o fundație privată din Panama în care este membru și Klaus Mangold, fostul director executiv al gigantului Daimler, producătorul limuzinelor Mercedes. Este vorba de Puma Foundation. Avocatul lui Țiriac, Nicolai Mîndrilă, spune că organizația este practic testamentul financiar al omului de afaceri. Ceilalți trei membri ai fundației sunt: Rodica Țiriac – sora afaceristului, fiul acestuia – Ion Alexandru Țiriac și Nicolai Mîndrilă – avocatul și partenerul tradițional al fostului tenismen.

Magnatul român a menţionat, la Realitatea TV, că nu are conturi în Panama, ci doar o fundaţie.

„Nu am conturi în Panama. Am o fundaţie, de 30 de ani acolo, care îmi convine foarte mult pentru că nu poate să mi-o atace nimeni. Fiecare plăteşte taxele acolo unde face banii. Ai o fundaţie, cont, holding în Panama… unde fac banii, acolo plătesc taxele. Aaa, dacă faci evaziune fiscală este altceva. În Islanda probabil că nu ai voie să ai conturi în afara ţării. În România ai voie. Declar cât profit fac şi ăia 16% îi dau la stat. Ce fac în România, plătesc în România. Ce fac în SUA, plătesc în Spania. Paradisul fiscal este o treabă de himeră”, a explicat Ion Ţiriac.

Urmărește-ne pe Google News