Apariţia luminii de la Sfântul Mormânt este, şi astăzi, una dintre puţinele minuni care au loc în fiecare an, fiind aşteptată, în fiecare an, de milioane de credincioşi. Dar care este istoria acestui miracol?
UPDATE 12:38: Principesa Margareta şi Principele Radu au asistat la slujba de Înviere oficiată la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca de IPS Andrei Andreicuț. Altețele lor regale au părăsit lăcașul de cult după ce mitropolitul Clujului a ținut predica în care a făcut un rezumat al Pastoralei de Paște, scrie Monitorul de Cluj. Slujba de Înviere s-a încheiat cu înconjorul Catradralei de către cei peste 3.000 de credincioși, în frunte cu un sobor de preoți.
Principesa Margareta și Principele Radu participă duminică la slujba de Liturghie oficiată în ziua de Paște la Catedrala Greco-Catolică „Schimbarea la Faţă” din Cluj-Napoca de către episcopul Florentin Crihălmeanu.
Creștinii sărbătoresc astăzi Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. Azi-noapte, credincioșii au luat lumină și au ascultat Slujba de Înviere.
Slujba de Înviere de la Patriarhie (Fotografii: Vlad Chirea, fotoreporter Libertatea)
[libgallery id=”1808240″]
Citește și:
- Tradiții și obiceiuri în prima zi de Paște. Ce trebuie să facă toți creștinii astăzi
- Paște sau Paști? Întrebarea care pune pe jar mulți români. Cum e corect?
- Ce faci cu lumânarea după Înviere, când ajungi acasă
Lumina Sfântă a ajuns în România, sâmbătă, la ora 19:05, pe aeroportul Henri Coandă. Pentru a aduce Lumina în țară, de la Tel Aviv, Patriarhia a închiriat un avion Cessna.
Preoţii vor împărţi lumina sfântă, care va ajunge în toate bisericile din ţară pentru Slujba de Înviere.
Lumina Sfântă s-a aprins în Biserica Mormântului Sfânt din Ierusalim, sâmbătă după-amiază, de unde a fost trimisă în ţări din întreaga lume, inclusiv în România. Mii de pelerini au așteptat acest moment, considerat una dintre minuni. Potrivit tradiției, înainte de coborârea Luminii Sfinte, Mormântul Sfânt a fost percheziţionat, pentru îndepărtarea oricărei surse de foc din interiorul acestuia, după ce înainte toate luminile şi candelele au fost stinse.
După ce Patriarhul Teofil al Ierusalimului a ajuns în Biserică, a fost percheziţionat pentru a se dovedi că nu are asupra sa niciun dispozitiv cu care să poată aprinde vreo lumânare. El a intrat apoi în Sfântul Mormânt, unde a îngenuncheat înaintea dalei de marmură ce acoperă Mormântul şi s-a rugat pentru pogorârea Sfintei Lumini.
După ce Lumina Sfântă a coborât în Mormântul Sfânt, la câteva minute după intrarea Patriarhului, acesta a ieşit şi a oferit-o tuturor celor prezenţi.
Patriarhul Ierusalimului a intrat în capela în care se află mormântul lui Iisus Hristos având în mâini 33 de lumânări neaprinse, acest număr simbolizând vârsta pe care o avea Iisus atunci când a fost răstignit.
Povestea învierii lui Iisus Hristos
În duminica de Florii, Iisus a intrat în Cetatea Ierusalim, fiind primit de discipolii săi şi de locuitori cu osanale şi frunze de palmier, aceasta fiind singura dată când Hristos a acceptat să fie aclamat drept un Împărat.
Zilele următoare intrării lui Iisus Hristos în Ierusalim sunt ultimele din viaţa de om a Mântuitorului, timp în care le-a oferit ucenicilor săi ultimele porunci şi sfaturi, ştiind ce va urma. În primele trei zile ale Săptămânii Mari a adus Cuvântul Domnului în Cetatea Ierusalimului, în Miercurea Mare fiind vândut de Iuda pe 30 de arginţi gărzilor.
În Joia Mare a avut loc Cina cea de Taină, când Iisus şi-a adunat apostolii şi le-a oferit pâine şi vin, corpul şi sângele său, anunţându-i că va fi ucis. În aceeaşi seară, în Grădina Ghetsimani, unde s-a dus cu ucenicii săi să se roage, a fost luat de gărzile Cetăţii şi dus la judecată.
Ziua următoare, la judecată, a fost găsit vinovat de către iudei, şi a fost condamnat la crucificare de către Ponţiu Pilat, cu toate că el nu îi găsise nicio vină. Iisus şi-a purtat crucea în spate până pe Dealul Golgota, unde a fost răstignit între doi tâlhari, cu o plăcuţă deasupra capului pe care scria ‘Iisus Nazarineanul Regele Iudeilor. Aici, Hristos moare, iar în acel moment s-a cutremurat pământul, iar soarele s-a întunecat.
În aceeaşi seară, trupul lui Iisus a fost luat de Iosif şi Nicodim din Arimateea, care îl îngroapă într-un mormânt săpat în piatră. În dimineaţa zilei de Duminică, Maria, mama lui Iisus, şi Maria Magdalena merg la mormânt, însă nu-l mai găsesc acolo, semn că Hristos a Înviat.