Cu ce începem schimbarea? Cu micul dejun, fireşte. Nu sări peste el (este o masă foarte importantă, fiindcă pune în mişcare metabolismul şi sistemul digestiv va lucra mai bine întreaga zi). Nici nu te amăgi cu ideea că o cafea neagră, amară, îl suplineşte. Cafeaua îţi dă poate energie pe moment, dar nu elimină toxinele acumulate în corp.
-
Detoxifierea începe pe stomacul gol
Dimineaţa, bea pe stomacul gol un pahar cu apă călduţă (fiartă în prealabil) în care ai adăugat câteva picături de suc de lămâie sau de portocală. O alternativă fericită este o cană cu ceai verde, unul din cei mai puternici detoxifianţi. După 15-30 de minute poţi consuma un mic dejun uşor: un iaurt cu câteva fructe (ideal – fructe de pădure), proaspete sau decongelate, care vor calma sistemul digestiv agresat, în ultimele zile, de grăsimi de origine animală, zahăr şi alcool.
-
La prânz: salate, supe, ciorbiţe de legume
Supa sau ciorba din salată verde, de exemplu, este un diuretic excelent (ajută la eliminarea apei din organism, iar apa ia cu ea şi toxinele). La fel de eficiente şi poate chiar mai apetisante şi săţioase sunt salatele din crudităţi: roşii (bogate în vitamina C, îmbunătăţesc metabolismul şi ajută organismul să elimine excesul de fluide), varză, morcovi, sfeclă, salată verde (diuretice naturale), stropite cu suc de lămâie sau cu oţet de mere (acesta din urmă reglează nivelul de potasiu din organism). Un căţel de usturoi va incita şi mai mult papilele gustative şi va grăbi ”topirea” grăsimilor. Iar o legătură de pătrunjel tocat va stimula eliminarea toxinelor prin urină.
-
Între mese: ceai de mentă, de muşeţel sau ghimbir
Menta şi ghimbirul, împreună sau separat, combat senzaţia de balonare şi crampele (relaxează musculatura tractului digestiv, ajutând la eliminarea gazelor). Iar ceaiul de muşeţel face minuni împotriva senzaţiei de greaţă.
-
La gustare: cereale integrale şi fructe proaspete
Fulgi de ovăz integral, orez brun, hrişcă, grâu bulgur, mei, quinoa – sunt cereale integrale cu maximă capacitate nutritivă. Amestecate cu fructe proaspete (mere, banana, kiwi, portocale, grapefruit – antioxidanţi de top), tăiate cubuleţe, sunt săţioase şi rehidratează organismul. Bonus: asocierea cereale integrale-fructe proaspete (deci fibre din belşug) dă pinteni digestiei.
-
Apă plată oricând, oricât
Oricâte alimente cu rol de hidratare ai consuma, de apă tot nu te poţi lipsi. 1,5 litri, 2 litri sau mai mult, în zilele următoare festinului de Paşti trebuie să-i oferi organismului atât cât cere. Atenţie, apă plată, nu carbogazoasă! Aceasta din urmă te balonează, produce aciditate gastrică şi ridică valorile tensiunii arteriale.
-
Abandonează canapeaua, fă mişcare
Dacă faci parte dintre fericiţii care sunt liberi şi în cea de a treia zi de Paşti, nu o mai petrece şi pe asta cu telecomanda televizorului în mână, tolănit în fotoliu sau pe canapea. Ia-ţi familia, imediat după micul dejun, şi ieşiţi la o plimbare în pas alert, la pedalat pe biciclete, la o partidă de tenis sau de badminton, la un fotbal, un volei. Orice, numai mişcare să fie, după forţele şi vârsta fiecăruia.
Dacă reîncepi serviciului este şi mai bine: traficul rutier se aglomerează din nou, aşa că vei economisi timp şi nervi dacă o iei pe jos cel puţin câteva staţii. Vei ajunge la serviciu cu bateriile gata încărcate şi cu o bunădispoziţie molipsitoare.