Scutul antirachetă de la Deselu a fost declarat operațional joi, în prezența mai multor oficili, dar și a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg. Instalația a stârnit din nou criticile dure din partea Rusiei, care susține că baza reprezintă o amenințare la securitatea sa națională. Un analist rus a mers mai departe cu analiza în acest caz. Potrivit acestuia, scutul antirachetă din Europa de Est, inclusiv baza de la Deveselu, ar putea duce la un război nuclear, iar România ar putea fi una dintre victime, ce va ajunge în ruine.
“Elementele antirachetă din Europa de Est ar putea duce la o accelerare pe panta alunecoasă a războiului nuclear într-o criză”, a avertizat analistul rus Konstantin Bogdanov, într-un comentariu preluat de New York Times.
Expertul rus susține că elementele scutului vor deveni, inevitabil, ţinte prioritate în cazul unui război nuclear, posibil chiar ţinte pentru atacuri preventive. Ţări precum România, care găzduiesc sisteme antirachetă americane, ar putea fi singurele victime, iar Statele Unite să se împace apoi cu Rusia “deasupra ruinelor fumegânde ale elementelor est-europene ale scutului antirachetă”, a adăugat analistul.
Tototodată, în ziua inaugurării bazei de la Deveselu, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că sistemul antirachetă reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale a Rusiei.
“Am spus de când a început această poveste că experţii noştri sunt convinşi că dezvoltarea sistemului anti-rachete balistice ridică o anumită ameninţare la adresa Federaţiei Ruse”, a declarat Dmitri Peskov.
”Întrebarea nu este dacă vor fi sau nu luate contramăsuri, măsuri sunt deja luate pentru a menţine securitatea Rusiei la un nivel necesar. Încă de la început am spus că, în opinia experţilor noştri, scutul antirachetă reprezintă o ameninţare la adresa statului nostru”, a precizat Peskov.
De partea cealaltă, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a reiterat la Bucureşti că scutul nu este o ameninţare la adresa Rusiei. De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că acest sistem va face atât Europa, cât şi România mai sigură, însă are doar un caracter defensiv.
Citește și: Pacea Europei, în pericol? Sistemul antirachetă din România este operațional! Reacția Rusiei