Situaţiile financiare depuse de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, aferente activităţii pe anul 2015, arată o nouă depăşire a previziunilor economice anuale, situaţie întâlnită în fiecare an din 2009, ultimul pentru care există date publice, informează Ziarul de Iași.

Potrivit site-ului mfinante.ro, instituția bisericească a avut în anul 2015 venituri totale de 69,2 milioane de lei, cu aproape 11 milioane de lei peste prevederile anuale, dar un excedent de 2,94 milioane lei, faţă de suma de 6,5 milioane lei pe care Mitropolia își propusese să o obţină. Diferenţa este dată de cheltuielile foarte mari realizate de Mitropolie pentru activităţile economice, unde excedentul preconizat la 10,6 milioane lei, a avut un cuantum de doar şase milioane lei la finalul exerciţiului financiar.

Cu alte cuvinte, deşi conducerea Mitropoliei programase să aibă cheltuieli de 38,8 milioane lei pentru activităţile economice pe care le derulează (tipăriri de carte, vânzări obiecte religioase, terenuri etc), la finalul lui 2015 valoarea cheltuielilor ajunseseră la circa 47 milioane lei.

Mitropolia: «Nu este profit»

Chiar dacă an de an Mitropolia Moldovei şi Bucovinei înregistrează performanţe economice pe care nu foarte multe companii ieşene reuşesc să le obţină, reprezentanţii instituţiei au susţinut permanent că nu poate fi vorba de ”profit” în sensul folosit de companii.

”Nu putem spune că am înregistrat profit, deoarece acesta nu este impozitat. Statul ne permite această facilitate doar cu obligaţia de a redistribui excedentul obţinut într-un an în bugetul pe anul următor. În special, excedentul este cheltuit în totalitate pe activităţi filantropice. Aceşti bani provin, în mare parte, din donaţii”, a fost explicaţia reprezentanţilor MMB într-un material anterior. Din 2008, anul începerii crizei economice şi al preluării frâielor MMB de către ÎPS Teofan, în fiecare an prevederile anuale legate de excedent au fost depăşite, o posibilă lecţie de afaceri pentru mulţi manageri locali, cu excepţia acestui an.

Printre cele mai cunoscute afaceri ale Mitropoliei se numără Spitalul Providenţa, Şcoala Varlaam Mitropolitul, Centrul de Pelerinaj ”Sf. Parascheva“, Centrul de Conferinţe Providenţa sau Magazinul Mitropoliei şi, mai ales, exploatarea terenurilor agricole ale unităţii.

Urmărește-ne pe Google News