Este vorba despre un virus care provoacă insuficiențe respiratorii severe, care nu a mai fost vreodată identificat la om. În China deja peste 9 persoane și-au pierdut viața. A fost semnalat un caz de îmbolnăvire în Statele Unite.
Organizația Mondială a Sănătății se pregătește să declare astăzi o situație de urgență de sănătate publică de amploare internațională și recomandă tuturor țărilor monitorizare activă, prevenție și pregătiri pentru o eventuală intervenție în cazul epidemiei generate de noul tip de coronavirus care a făcut deja șase decese.
Ce se întâmplă în România și ce fac autoritățile.
Nelu Tătaru, secretar de stat în ministerul sănătății: ”Căutăm un set de măsuri de prevenire, diagnosticarea și tratare a acestui tip de coronavirus. Măsuri de supraveghere la intrarea în țară. Noi nu avem zboruri direct cu China. La aeroport, vor fi nișțte chestionare călătorilor care vin din aceste zone, se va asigura permanent asistență medicală și recomandăm achiziția de scannewre termale”.
”Noi suntem pregătiți pentru orice situație. Primele cazuri vor merge la Institutul de Boli Infecțioase după aceia pot fi internați și la spitalele din iași, Cluj etc. În acest moment nu există risc crescut pentru infecții pulmonare cu coronavirus”
Adrian Streinu-Cercel, managarul Spitalului Matei Balș: ”Coronavirusul apare la animale dar din când în când trece și la om. Acum o sunt o serie de infecții dovedite ca fiind generate de virus. Simptomele sunyt ca de gripă dar pe parcusr se complică cu insuficiență respiratori, renală și apoi deces.”
”Acum numai cine nu vrea nu vine sau nu pleacă din China. Primul pas este să ne gândim dacă am fost în legătruă cu o persoană venită din China, al doilea să ia legătura cu medicul de familie și apoi să meargă la un control”
”Noi am pornit planul de acțiuni și suntem în măsură să indetificăm primele cazuri. În momentul de față se transmite de la om la om și trebuie să fim atenți ca toată lumea”.
”Primele măsuri din aeroporturi sunt de screening, apoi pasagerii vor primi un chestionar pe care să-l păstreze 14 zile, cât este perioada de incubație. Spitalul Matei Balș a preluat și cazuri de SARS și pandemie de gripă. Avem medici foarte pregătiți.”
Primarul sectorului 4 Daniel Băluță despre cazul elevilor intoxicați la școală în urma unei dezinfecții: ”Mai sunt internați 7 copii, starea lor de sănătate este una bună. Societatea comercială nu și-a făcut datoria și am dispus rezilierea de îndată a contractului pe care l-am avut și tragerea la răspundere a celor vinovați de nerespectarea contractului”
”Evident a existat o greșeală. Sunt convins că specialiștii de la Ministerul Sănătății vor identifica cu mare exactitate ce s-a greșit”.
”Firma a lucrat și în 2019 dar nu am avut reclamații și niciun fel de problemă în derularea contractului. Există un proces-verbal al societății, niște instrucțiuni, un protocol, rămând evăzut dacă au fost respectate de societatea coemnrcială și de școală”.
”Am discutat cu cei de la școală și am colaborat pentru evacuarea elevilor. Nu am discutat pe acest subiect în mod deosebit pentru că ei nu sunt angajații primăriei.”
Roxana Cercel, purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar București: ”Au fost confirmate în școală câteva cazuri de gripă în cursl săptămânii trecute, așa că au decis să solicite primăriei servicii de dezinfecție. S-au făcut aceste lucrări abia luni seara, procedurile au fost date de firma care a efectuat aceste lucrări și au specificat clar că durata de intervenție a substanțelor este de 6 ore și încă două ore pentru aerisire”.
”A doua zi, copiii din tura de dimineață nu au avut probleme, copiii din tura a doua au acuzat neplăceri în procesul de respirație. După ce s-au realizat măsurători de ISU și de echipe de la Ministerul sănătății se pare că parametrii folosiți au fost corecție, nu s-au înregistrat depășiri valorice ale substanțelor folosite, dar este posibil ca unii copii să fi fost mai sensibili și să fi resimțit efectele”.
”Specialiștii erau de la firma contractată, iar conducerea școlii a făcut efectuarea lucrărilor cum scria pe hârtie. Nu este prima oară când au făcut lucrări cu ei”.
”Așteptăm rapoartele DSP și ale celor care urmăresc firma care a făcut lucrările. Conducerea școlii a respectat întrutotul prevederile legale în situația dată.”
”Eu cred că dascălii sunt pregătiți pentru situațiile speciale. Cred că aici s-a creat și un fenomen după modelul Arad, poate pe undeva a fost un feno,men exagerat. Mă refera la reacția elevilor și părinților, vizavi de procesul de dezifecție și cazurile de intoxicare. Au fost asistați medical 23 de elevi, dintre care 18 au fost duși la spital unde li s-a acordat sprijinul de specialitate și niciunul dintre acești nefiind diagnosticat cu intoxicație, Cred că a fost un fel de panică, o sperietură. Mă gândesc, nu știu… Ținând seama de rapoartele și informațiile pe care le am.”
”Monitorizăm situația din școală și starea de sănătate a copiilor. Toate procedurile s-au efectuat corespunzător. Conducerea școlii nu a avut nicio vină. Diagnsticul de intoxicare nu a fost confirmat de medici.”