„Aceste fluide sunt decontaminate înainte de a fi aruncate, acțiune care nu poate fi înlocuită de stațiile de epurare, dar există zone speciale, să nu vă imaginați că într-o chiuvetă”, a declarat managerul SUUB, Adriana Nica, care a precizat că Direcția de Sănătate Publică (DSP) a demarat o anchetă.
„Ne-au cerut protocoale. Mereu, după sesizările făcute, am avut controale de la instituțiile statului. Nu ne ferim de nimic”, a spus ea.
Adriana Nica nu a vrut să comenteze acuzațiile deputatului USR, dar a spus că, împreună cu juriștii spitalului, va depune o plângere penală „împotriva celui care are constant o problemă cu activitatea spitalului”.
„Vrea să introducă panică în rândul populației. Ceea ce acuză (Emanuel Ungureanu – n.r.) cu acele imagini mi se pare ca depășește orice limită”, și-a motivat ea decizia.
Managerul SUUB a afirmat că a fost demarată și o anchetă internă și susține că, potrivit primelor rezultate și a imaginilor de pe camerele de supraveghere, un avertizor de integritate ar fi pus intenționat sângele în acele locuri pentru a se face fotografii.
„Nu vreau să acuz înainte, nu am o certitudine că e adevărat, dar, repet, așa pare… că cineva a făcut cu intenție și rea-voință acest lucru. Cu siguranță va răspunde în fata comisiei de disciplină, dar și penal, dacă e cazul”, a adăugat Adriana Nica.
*Avertizorul de integritate este o persoană care aduce la cunoştinţa publicului sau autorităţilor activităţi imorale sau ilegale petrecute într-un departament guvernamental sau o organizaţie publică.
La rândul său, deputatul USR Emanuel Ungureanu o contrazice pe directoarea SUUB și susține că totul este cât se poate de real.
„Mi se pare halucinant. Şi atunci când am vorbit despre acei pacienţi decedaţi care erau depozitaţi ca nişte saci pe nişte scări interioare, tot aceeaşi doamnă a spus că este exagerat şi neadevărat. Apoi a venit DSP, a analizat şi a descoperit că e adevărat”, a spus Ungureanu, în emisiunea Adriana Nedelea LA FIX.
Deputatul afirmă că sângele este aruncat în canalizare de mult timp, iar acest lucru este făcut de asistente.
„Toarnă în acele vase şi apoi le toarnă în WC-uri şi în chiuvetele unde se spală doctorii înainte să intre în sală. Acele imagini nu sunt trucaje, ci sunt reale”, a spus el.
„Tot ce pun în spațiul public e verificat… În marea majoritate a spitalelor nu se respectă nicio procedură despre aceste deșeuri”, a adăugat politicianul.
Acelea nu sunt imagini trucate de avertizori de integritate, ci cât se poate de reale!
Emanuel Ungureanu:
Emanuel Ungureanu susține că imaginile postate de el pe Facebook provin din Spitalul Universitar de Urgență din București, dar că sute de unități medicale procedează la fel și aruncă sângele din sălile de operație, contaminat cu diferite bacterii periculoase, în sistemul de canalizare, prin chiuvete sau chiar WC-uri, fără a fi respectat procesul de decontaminare.
Pericolul pentru sănătatea publică este unul uriaș!
Deputatul USR Emanuel Ungureanu:
Tânără cu arsuri grave, externată înainte de vindecare
O tânără arsă pe 40% din suprafața corpului, în urma unei explozii de la Satu Mare, a fost externată după două luni de spitalizare.
Bernadett Ivet Horvath, Berni pentru cei apropiați, tânăra de 21 de ani arsă pe 40 la sută din suprafața corpului în urma unei explozii de la Satu Mare, a fost externată de la Spitalul de Arși din București, după două luni de spitalizare, cu răni deschise și infectate.
Rănile lui Bernie sunt imposibil de tratat acasă. Sora sa, Andreea Bota, care a ajuns asistenta ei personală, a spus, în emisiunea Adriana Nedelea LA FIX, că tot ce i s-a comunicat de la spital este să folosească unguent de gălbenele.
”Berni nu este foarte bine, are febră, a fost externată miercuri, era bandajată atunci și nu ne-am putut imagina rănile. Când le-am desfăcut acasă, asistenta și cu mine ne-am șocat”, a spus Andrea Bota, sora lui Berni.
Andrea a precizat, la Adriana Nedelea LA FIX, că nu i s-a făcut niciun fel de instructaj, i s-a spus să folosească unguent de gălbenele și să o ducă la un centru de recuperare, care nu există însă în România.
”Nicio referire, măcar să ne spună un centru, cu toate că în scrisoarea medicală se face referire foarte clară la un centru, deși știau că în România nu există un centru la care să facă kinetoterapie”, a declarat Andrea Bota.
”Am ajuns asistenta ei personală, să-i bandajez singură rănile, fără să știu dacă fac bine, întrucât nu știu unde să o ducem pentru bandajare”, a mai spus Andrea, potrivit căreia Berni a avut norocul de a mai fi ținută două săptămâni la Spitalul de Arși, pentru a se mai vindeca, cât de cât, după ce a luat, pentru a doua oară, o bacterie din spital.
”Nu mai facem față cheltuielilor”
”Pe biletul de ieșire scrie vindecată, dar 100% nu poate fi vindecată. Atât timp cât ai răni pe jumătate deschise, se poate întâmpla orice”, a completat Andrea.
”Am folosit unguent de gălbenele, dar ne-au spus mai mulți pacienți arși că facem cea mai mare prostie, nu se folosește gălbenele la așa ceva. Suntem dezorientați, nu cunoaștem”, susține Andrea Bota.
Sora lui Berni spune că o cremă, care nu îi ajunge două săptămâni, costă 260 de lei. În acest context, familia nu mai face față cheltuielilor, iar statul nu ajută cu nimic.
”Nu am nicio explicație, decât că sistemul medical în Românie este cu foarte multe lipsuri și defectuos. Nu ne-a contactat nimeni, pentru orice fel de sprijin, orice fel de explicație, decât că noi ne-am permis să îi deranjăm”, a concluzionat Andrea Bota.
În sprijinul lui Berni a intervenit până acum Alexandra Furnea, supraviețuitoarea de la Colectiv care a trecut prin aceeași situație ca și tânăra din Satu Mare când a fost internată în spital.
În acest moment, s-a inițiat o strângere de fonduri pentru Berni. Orice ajutor financiar poate fi făcut în conturile deschise pe numele Andrea Bota. Vezi aici cum poate fi ajutată Bernadett Ivet Horvath!
Cod galben de vânt puternic şi ninsori în 26 de judeţe
Cosmin Costea, meteorolog la Agenția Națională de Meteorologie (ANM), a declarat, în direct la Adriana Nedelea LA FIX, că atenționarea de cod galben emisă marți vizează în special zonele înalte de munte.
„Vor predomina ninsorile, mai ales pe creste, cu rafale de 80-100 km/h. Precipitațiile pot atinge 15-20 de litri pe metru pătrat, în unele zone chiar peste 25 de litri pe metru pătrat”, menționează Costea.
„Miercuri, în Capitală sunt așteptate ploi în prima parte a zilei, după care vântul se va intensifica și va atinge viteze de până la 50 de km/h”, a adăugat Costea.
Meteorologul a mai precizat că luna februarie va începe cu temperaturi peste medie și precipitații puține.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro