Bărbații implicați au primit condamnări de peste 10 ani de închisoare
Toți cei 51 de bărbați, inclusiv fostul ei soț, Dominique Pelicot, au fost condamnați și au primit sentințe de închisoare între trei și 20 de ani înainte de Crăciun, după un proces care a durat trei luni și jumătate. Dominique Pelicot a fost condamnat la 20 de ani.
Curtea de Judecată a găsit 47 de bărbați vinovați de viol, doi de tentativă de viol și doi de agresiune sexuală. Bărbații au termen până la miezul nopții de luni pentru a depune apel. Cu excepția pedepsei lui Pelicot, toate sentințele au fost sub cele cerute de procurori.
O audiere de apel va avea loc la Nîmes și va fi judecată de un juriu obișnuit, spre deosebire de procesul de la Avignon care a fost supravegheat de un panel de judecători profesioniști.
Procesul de la Avignon
După maratonul de audieri de la Avignon, avocata lui Dominique Pelicot, Béatrice Zavarro, a declarat că va discuta cu clientul său dacă să facă apel împotriva verdictului.
Pelicot, în vârstă de 72 de ani, fost electrician, a recunoscut că și-a drogat și violat soția și a invitat cel puțin 50, posibil peste 80 de bărbați în casa cuplului din Provence pentru a o viola.
Fosta sa soție, Gisèle, în vârstă de 72 de ani, crede că ar fi putut fi violată de el și de străini de peste 200 de ori între 2011 și 2020.
Pelicot a fost prins doar după ce poliția l-a arestat pentru că filma sub fustele cumpărătoarelor într-un supermarket local și a găsit zeci de mii de fotografii și videoclipuri ale abuzului.
Apeluri împotriva verdictelor
Printre cei care au făcut apel împotriva verdictelor se numără Charly Arbo, 30 de ani, muncitor la o vie, care a mers de șase ori la casa familiei Pelicot și a primit o pedeapsă de 13 ani de închisoare.
Prima dată când a mers acolo avea 22 de ani, iar Gisèle Pelicot avea 64. El a fost acuzat și de violarea ei în noaptea celei de-a 66-a aniversări.
Redouan El Farihi, 55 de ani, fost asistent de anestezie la spital, condamnat la opt ani, a făcut și el apel. El a negat violul, spunând că Dominique Pelicot l-a „păcălit” și a insistat că nu știa că Gisèle fusese drogată, în ciuda videoclipurilor care o arătau inconștientă.
Impactul procesului
Avocatul lui Gisèle Pelicot, Stéphane Babonneau, a declarat pentru The Guardian că ea este dispusă să participe la orice nou proces. „Ne-a spus că va fi acolo”, a spus el. „Poate nu în fiecare zi, dar spune că va merge”.
După pronunțarea verdictelor pe 19 decembrie, Babonneau a declarat: „Este ușurată, cu adevărat ușurată, că toți acuzații au fost condamnați pentru ceea ce i-au făcut și este ușurată că a reușit să ajungă la capătul acestui proces foarte lung și dureros”.
Gisèle Pelicot, manager logistic pensionar, a devenit o figură feministă internațională după ce a insistat ca procesul să fie deschis presei și publicului și ca videoclipurile abuzului ei să fie arătate în instanță deschisă pentru ca „rușinea să schimbe tabăra”.
Procesul a atras atenția asupra atitudinilor față de violul și abuzul sexual al femeilor în Franța și a dus la apeluri pentru înăsprirea legilor franceze privind violul, inclusiv introducerea conceptului de „consimțământ”, care lipsește în prezent.
Babonneau a adăugat: „Din punctul de vedere al lui Gisèle Pelicot, nu există nicio sentință care să-i redea ceea ce a pierdut. Ea nu se va simți niciodată consolată sau cumva compensată de faptul că 50 de familii au fost destrămate de Crăciun. Nu poate exista nicio satisfacție pentru ea în asta”.
„Tot ce a vrut Gisèle Pelicot este ca acuzații să fie condamnați pentru ceea ce i-au făcut. În ceea ce privește sentințele personale, ea respectă decizia instanței și nu găsește nicio consolare în ele”.
Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!