Cuprins:
Sunt mulți șoferi care conduc pe distanțe foarte mari, mai ales noaptea, și care, deși sunt foarte obosiți, refuză să oprească pentru a se odihni.
Așa ajung să ațipească la volan, să piardă controlul asupra mașinii și… restul îl știi. Așadar, ce poți face ca să te menții treaz la volan indiferent de condiții? Iată câteva sfaturi utile în acest sens.
Dormi înainte de a porni la drum!
Înainte de a porni la un drum lung este bine să dormi câteva ore, mai ales dacă urmează să conduci noaptea. Astfel, vei putea să fii mai atent și mai concentrat la volan. Înainte de o călătorie lungă este mai bine dacă planifici plecarea dimineața, după o noapte de somn.
Fă pauze scurte și dese!
Dacă la un moment dat apare senzația de somnolență, trage pe dreapta imediat. Este bine ca din când în când să oprești într-o parcare sau într-o benzinărie, să cobori din mașină, să respiri adânc și să faci câțiva pași înainte să te urci din nou la volan pentru a-ți relaxa picioarele. De asemenea, este bine să te duci la baie și să te speli pe ochi cu apă rece sau, dacă ai o sticlă cu apă, să sacrifici puțină apă și să-ți dai pe față. Dacă starea de somnolență este mai accentuată, poți să și dormi puțin.
Bea ceva rece sau fierbinte!
Atunci când te afli la volan este bine să ai la îndemână ceva de băut. Dacă vei bea un ceai cald sau un pahar cu apă rece, corpul va simți o diferență de temperatură și astfel starea de oboseală va dispărea.
Bea cafea sau un energizant!
Cafeaua te ajută să îndepărtezi senzația de somnolență și să-ți menții simțurile ascuțite. Dacă nu ești un băutor de cafea, există și alte variante precum ceaiul negru, băuturile pe bază de cola fără zahăr și băuturile energizante. De asemenea, luate după ce ai servit masa, vitaminele (B și C) te vor ajuta să călătorești pe distanțe mari fără a resimți o stare de oboseală. În cazul în care urmezi un tratament, asigură-te că vitaminele pe care le iei nu interferează cu medicamentele prescrise de medicul personal.
Hidratează-te în permanență!
Dacă vei bea multă apă în timpul unor călătorii lungi vei fi nevoit să oprești des, însă vei evita deshidratarea. Acest fenomen determină apariția oboselii și a stării de somnolență, pe care încercăm, de altfel, să le evităm. În plus, opririle pentru satisfacerea nevoilor fiziologice te vor ajuta să-ți relaxezi mâinile și picioarele și să-ți reîncarci bateriile.
Evită zahărul!
Evită pe cât posibil băuturile și alimentele cu conținut ridicat de zahăr. Acesta favorizează apariția stării de somnolență și, cu cât zahărul este introdus mai rapid în organism, cu atât va fi mai puternic efectul.
Nu călători singur!
O altă soluție pentru a te menține treaz la volan când călătorești pe distanțe foarte mari este să nu o faci singur dacă este posibil. Dacă ești cu cineva în mașină vei avea posibilitatea să dialoghezi constant și, dacă acel cineva deține permis de conducere valabil, te va putea înlocui la volan dacă vei simți nevoia să te odihnești.
Mănâncă înainte de a pleca!
Când mănânci, corpul redirecționează energia și fluxul sangvin către procesul de digestie, iar acest lucru îți induce o stare de letargie. Dacă, totuși, simți nevoia să mănânci la volan, ia cu tine câteva gustări, ca de exemplu chips-uri, semințe, migdale, alune, ciocolată, fructe, etc.
Mestecă gumă!
O modalitate excelentă de a rămâne treaz este să-ți menții gura ocupată. Guma de mestecat oprește căscatul și, practic, te va împiedica să ațipești. Asigură-te că guma pe care o mesteci nu are un conținut ridicat de zahăr, dar conține cofeină. Îți recomandăm să continui să mesteci chiar dacă te-ai săturat de acest lucru.
Ascultă muzică ritmată… și tare!
Este indicat ca atunci când ai de parcurs un drum să folosești în mod constant radio-ul, CD-player-ul sau un stick de memorie pe care să-l încarci cu muzica preferată. Mărește volumul la cel puțin 90 de decibeli pentru că astfel corpul tău se va menține alert. Atenție! Asigură-te că muzica pe care o asculți este ritmată deoarece muzica lentă te va îndemna la somn mai repede decât crezi. De asemenea, nu sunt recomandate emisiunile radio de tip talk-show.
Aerisește bine interiorul mașinii!
Aerul rece te menține treaz și conține mai mult oxigen decât aerul din mașină, așa că deschide geamurile și lasă să intre în habitaclu aer curat. Totuși, acest lucru nu va funcționa pe termen lung, iar în cele din urmă corpul tău se va obișnui cu aerul proaspăt și își va pierde efectul. Pentru a evita această situație pornește instalația de climatizare și setează o temperatură scăzută în mașină, însă nu prea rece, deoarece corpul și creierul au nevoie să rămână suficient de calde pentru a putea funcționa bine. Pe timp de iarnă, închide căldura când poți deoarece corpul uman este predispus la relaxare atunci când este prea cald.
Aprinde lumina de interior noaptea!
Dacă vei călători noaptea trebuie să știi că întunericul îți determină organismul să producă melatonină, hormonul care ne ajută să adormim mai repede. De aceea, trebuie să anticipezi și să aprinzi lumina din habitaclu pentru că, din clipa în care melatonina va fi activă în organism, nu vei mai putea să împiedici starea de somnolență. Vei fi nevoit să oprești și să tragi un pui de somn de măcar 15-20 de minute.
Adoptă o poziție corectă la volan!
O postură adecvată la volan reprezintă o modalitate foarte ușoară de a te menține alert. Stând cu spatele în poziție verticală, cu umerii înapoi și cu capul drept vei evita alunecarea într-o poziție mai confortabilă și mai relaxantă care ar putea determina apariția stării de somnolență.
Reglează scaunul într-o poziție nouă!
Reglarea scaunului într-o poziție cu care nu ești obișnuit te va ajuta să rămâi vigilent. Asigură-te însă că ai o vizibilitate bună asupra drumului și oglinzilor. Când te-ai obișnuit cu noua poziție la volan, schimb-o din nou!
Folosește aplicații de prevenire a stării de somnolență!
Deși poate surprinde, există câteva aplicații pentru a te menține treaz în timp ce conduci, cum ar fi Drowsy Driving Alert sau Awake!, Drowsiness Detector for Driving sau Awake: Drowsy Driving. Acestea sunt concepute special pentru a te menține treaz la volan și fie declanșează o alarmă la anumite intervale de timp prestabilite, fie folosesc camera telefonului mobil pentru a semnala momentul în care ochii tăi încep să se închidă declanșând o alarmă. Aplicațiile sunt disponibile în Magazinul Google Play și în App Store.
Atenție! Există diverse dispozitive care depistează apariția oboselii șoferului și diminuarea reflexelor acestuia, similare cu căștile de telefon bluetooth. Eficiența acestora nu este, totuși, prea mare pentru că semnalul pe care îl emit apare doar atunci când șoferul ațipește, ceea ce s-ar putea dovedi prea târziu.
10 simptome ale apariției oboselii la volan
- Clipești des și simți pleoapele greoaie;
- Caști frecvent;
- Musculatura gâtului se relaxează și determină „picoteala”;
- Ai dificultăți în concentrare;
- Timpii tăi de reacție cresc;
- „Visezi” cu ochii deschiși;
- Performanțele în timpul condusului scad: iei viraje cu viteză excesivă, nu poți menține banda, nu menții distanța față de vehiculul din față, etc.;
- Nu-ți amintești ultimii câțiva kilometri parcurși;
- Ratezi o ieșire de pe autostradă deoarece nu ai văzut indicatorul;
- Nu mai observi la timp semnele de circulație.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro