Românii ar putea avea în câțiva ani trei spitale regionale cu dotări de ultimă generație, asta doar dacă autoritățile de la București se vor grăbi să ia banii alocați de la Uniunea Europeană pentru acest obiectiv, întrucât cei de la Bruxelles au alocat țării noastre 150 de milioane de euro.

Cele trei centre medicale se vor construi la Cluj, Iași și Timișoara și vor deservi locuitorii din zonele limitrofe acestor județe și numai. Spitalele vor avea cele mai noi dotări în domeniul medical.

Comisarul european pentru politici regionale Corina Crețu a atras atenția celor de la București că trebuie să facă eforturi destul de mari să ia banii, întrucât aceștia sunt disponibili doar până în 2020.

Din câte am înțeles de la domnul prim-ministru, în această săptămână se va semna acordul cu Banca Europeană de Investiții pentru realizarea studiilor de fezabilitate și speranța mea este ca, măcar la începutul anului 2018, să înceapă lucrările propriu-zise pentru că, așa cum spuneam, banii pot fi folosiți până în anul 2020, cu o eventuală prelungire. Orice lucrare care se efectuează după această perioadă va trebui suportată din fondul național”, a precizat Corina Crețu.

Acordul privind construcția celor trei spitale regionale, semnat în decembrie 2016

Ministerul Sănătății și Banca Europeană de Investiții (BEI) au semnat, pe 5 decembrie, un acord de servicii de consiliere în valoare de 1,5 milioane de euro, având ca scop facilitarea pregătirii proiectelor în vederea construirii celor trei spitale regionale la Iași, Cluj-Napoca și Craiova.

În prima parte a anului 2016, s-a pus problema unui blocaj în construcţia celor trei spitale regionale: proiectul putea fi amânat dacă autorităţile nu trimiteau la Bruxelles harta nevoilor din sistemul medical. Uniunea Europeană a modificat termene de mai multe ori, însă blocajele au continuat în mai multe ministere sau în Parlament.

Comisia Europeană aşteapta studiile de fezabilitate pentru aceste spitale până în septembrie, însă autorităţile locale din Cluj, Craiova şi Iaşi au alocat terenuri pe care nu se pot face asemenea construcţii. Între timp, s-au făcut pași înainte

Săptămâna trecută, Ministerul Sănătății a primit de la Consiliul Judeţean (CJ) Cluj terenul de 14 hectare din Floreşti pe care va fi construit, cu fonduri europene, Spitalul Regional de Urgenţă din Cluj. Potrivit proiectului, viitorul Spital Regional de Urgenţă Cluj urma să aibă 800 de paturi, 37 de secţii medicale şi să dispună de un heliport.

România va beneficia în perioada de programare 2014-2020 de Fonduri structurale și de investiții în valoare de peste 30 de miliarde de euro. Pentru a putea utiliza fondurile europene puse la dispoziție, România este obligată, în baza Acordului de Parteneriat cu Comisia Europeană, să îndeplinească 22 de condiționalități ex-ante. Unele dintre acestea se referă tocmai la domeniul sănătății.

 
 

Urmărește-ne pe Google News